Υπέρογκα ποσά για την θεραπεία του κορωνοϊού των γάτων-Αναλαμβάνει ιδιωτική εταιρεία

Μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας αναμένεται να εισαχθούν τελικά, σκευάσματα για τη θεραπεία γάτων που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό, αφού η προσπάθεια να δοθούν από τις Ιατρικές Υπηρεσίες του κράτους σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, φαίνεται πως δεν καρποφόρησε, με τους ιδιοκτήτες γάτων να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για την θεραπεία τους.

Μπορεί όλοι οι φορείς να έδειξαν το ενδιαφέρον τους να βρεθεί άμεσα λύση-κυρίως οι κρατικές υπηρεσίες-λόγω της έξαρσης που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, παρόλα αυτά όπως διαφάνηκε το τεράστιο κόστος δεν άφησε περιθώρια στον Κτηνιατρικό Σύλλογο και αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, έγινε αντιληπτό από τους εμπλεκόμενους ότι είναι τεράστιο το κόστος που θα επωμίζονταν οι κηδεμόνες των ζώων. Νοουμένου, ότι τα ενέσιμα σκευάσματα στοιχίζουν 600 ευρώ το μπουκάλι για τρεις δόσεις (σ.σ. χρειάζονται περίπου 85 δόσεις για την θεραπεία), το συνολικό κόστος για την ολοκλήρωση της θεραπείας, θα έφτανε τα πέντε χιλιάδες ευρώ. Την ίδια ώρα, το κόστος για τα φάρμακα είναι 300 ευρώ το κουτί.

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και την ανησυχία που εξέφρασαν οι κτηνίατροι ότι το κόστος αφορά μόνο εκείνος τους λίγους που μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και όχι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών ή ακόμη και τους εθελοντές, ιδιωτική εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον για να αναλάβει την αγορά και εισαγωγή φθηνότερων σκευασμάτων στην χώρα.

Από πλευράς πάντως των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, εκφράστηκε η άποψη πως, η διαδικασία είναι προς την σωστή κατεύθυνση κυρίως για να αποφευχθεί περίπτωση κατάχρησης του ποσού που θα δινόταν για τα σκευάσματα από το Κράτος, δεδομένου ότι υπήρξε κίνηση για ταχύτερη εξασφάλιση των σκευασμάτων από ιδιωτική εταιρεία.

Αυτό που αναμένεται τώρα είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες με έγκριση των φθηνότερων σκευασμάτων μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εγγραφής Φαρμάκων για κτηνιατρικά σκευάσματα, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει σύντομα. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των σκευασμάτων από το Συμβούλιο, το αίτημα θα προωθηθεί στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες θα δώσουν το πράσινο φως για την αγορά τους από την ιδιωτική εταιρεία.

Η αρχική συμφωνία που είχε αποφασιστεί ήταν όπως οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, προσφέρουν αποθέματα σκευασμάτων κατά του ιού που υπήρχαν στις αποθήκες τους, προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με συνταγογράφηση προς τους ενδιαφερόμενους κτηνιάτρους, τα οποία θα λαμβάνονταν από τους κηδεμόνες των ζώων από τα νοσοκομειακά φαρμακεία. Πλέον, οι ελπίδες για διάσωση των δεκάδων περιστατικών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κτηνίατροι εναποθέτονται στις τελικές αποφάσεις των αρμοδίων για την έγκαιρη και άμεση εξασφάλιση των σκευασμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνουν αποθέματα θεραπειών για εκατό γάτες μετά την έξαρση περιστατικών κορωνοϊού

Η όλη συζήτηση για να διασωθούν οι γάτες, ξεκίνησε αρχές Απριλίου όταν ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος εξέπεμψε σήμα κινδύνου στους αρμοδίους, αφού σε εσωτερική έρευνα που έγινε ανάμεσα στα μέλη του Συλλόγου, διαπιστώθηκε ότι κατά τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς καταγράφηκαν 500 ύποπτα περιστατικά και επιβεβαιώθηκαν τα 105, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις προηγούμενες χρονιές. Συγκεκριμένα, το 2021 καταγράφηκαν 100 περίπου ύποπτα κρούσματα, από τα οποία επιβεβαιώθηκαν τα 26 και το 2022 περίπου 220 ύποπτα περιστατικά, από τα οποία επιβεβαιώθηκαν τα 100.

Η μεγαλύτερη ανησυχία βέβαια, έγκειται στο γεγονός ότι το ποσοστό των γάτων που απεβίωσαν από τον ιό, έφτασε το 30%, με την πλειοψηφία των κηδεμόνων να μην προλαβαίνουν, όχι μόνο να λάβουν οι γάτες τους την θεραπεία, αλλά ούτε να επισκεφθούν τον κτηνίατρό τους για άμεση διάγνωση.

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες