Η πολιτική γεωγραφία του ΔΗΣΥ-Ο ρόλος των επαρχιών στις εσωκομματικές εκλογές
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 25 Απριλίου 2023
Δέκα πρόσωπα διεκδικούν τέσσερις θέσεις στην ανώτατη ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Με το υψηλότερο αξίωμα, αυτό της προέδρου, να έχει ξεκαθαρίσει από τον Μάρτιο με την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου, απομένει η εκλογή του αναπληρωτή προέδρου και των τριών αντιπροέδρων για να συμπληρωθεί το παζλ της ηγετικής πυραμίδας της παράταξης για τα επόμενα χρόνια.
Τα κριτήρια των Συναγερμικών που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι πολλά και διαφέρουν από πρόσωπο σε πρόσωπο, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις εσωτερικές εκλογές, ανεξαρτήτως κόμματος. Σίγουρα μεγάλο ρόλο διαδραματίζει πόσο δημοφιλής είναι ο κάθε υποψήφιος. Αυτό συχνά έρχεται σε συνάρτηση με την εκλεξιμότητα, καθώς άτομα τα οποία καταφέρνουν να εξασφαλίζουν την εκλογή τους σε πολιτειακά αξιώματα, συχνά χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας στις κομματικές βάσεις και θεωρείται πως έχουν προβάδισμα και στις εσωκομματικές διαδικασίες.
Προφανές είναι πως υψηλά αξιολογούνται οι ικανότητες που θεωρούν τα μέλη της πολιτικής δύναμης ότι διαθέτει ένας υποψήφιος ή μία υποψήφια, σε σχέση με τις ανάγκες που παρουσιάζει το κόμμα κατά τον δεδομένο χρόνο. Άλλο κριτήριο που συχνά διαδραματίζει ρόλο στο πλαίσιο κομματικών εκλογών είναι η ηλικία. Κάθε υποψηφιότητα ανήκει σε μία γενιά και με αυτή τη γενιά έχει δώσει τους περισσότερους κοινούς αγώνες, έχει συνυπάρξει ενδεχομένως στα φοιτητικά χρόνια και γενικά συνδέεται περισσότερο. Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, κατά τον δεδομένο χρόνο ενδεχομένως για κάποιους να έχει σημασία και αν τα πρόσωπα που θα ψηφίσουν θεωρούνται πιο κοντά στον Νίκο Αναστασιάδη ή στον Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως και η στάση που τήρησαν στις Προεδρικές Εκλογές και δη μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου.
Πολλές φορές, όμως, στην εξίσωση μπαίνει και το γεωγραφικό στοιχείο. Σε κάποιες περιστάσεις αυτό γίνεται για λόγους καλύτερης εκπροσώπησης, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι η ανώτατη ηγεσία καλύπτει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου. Μάλιστα, με αυτό το σκεπτικό, στην περίπτωση του ΔΗΣΥ υπάρχει ποσόστωση σε ό,τι αφορά τα αιρετά μέλη του Πολιτικού Γραφείου και, εφόσον υπάρχουν υποψήφιοι, εκλέγονται απαραίτητα δύο από κάθε Επαρχιακή Οργάνωση.
Πολύ συχνά, όμως, η έμφαση στη γεωγραφία δίνεται είτε επειδή τα μέλη από μία συγκεκριμένη επαρχία γνωρίζουν πολύ καλύτερα σε προσωπικό επίπεδο ένα άτομο που προέρχεται από τις δικές τους περιοχές, είτε ακόμη επειδή επικρατούν αισθήματα τοπικισμού, καθώς συχνά υπάρχει η εντύπωση πως όλη η εξουσία συγκεντρώνεται στη Λευκωσία. Αυτός ο συνδυασμός των γεωγραφικών προδιαγραφών ενδεχομένως να διαδραματίσει ρόλο και στις εκλογές του ΔΗΣΥ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στην προεδρία βρίσκεται στέλεχος από τη Λάρνακα κι έτσι οι μεγαλύτερες και πιο παραδοσιακά Συναγερμικές επαρχίες αναμένεται να εκπροσωπηθούν στις υπόλοιπες θέσεις.
Για την ιστορία, στην προηγούμενη ηγετική πυραμίδα η ηγεσία ήταν ως εξής: Πρόεδρος ήταν ο Παφίτης Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος κατοικεί και εκλέγεται στην επαρχία Λευκωσίας. Απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος είναι ο βουλευτής Λευκωσίας Χάρης Γεωργιάδης. Στις θέσεις των τριών αντιπροέδρων βρίσκονταν η βουλεύτρια Λάρνακας Αννίτα Δημητρίου, ο βουλευτής Λεμεσού Ευθύμιος Δίπλαρος και ο τέως βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Γεωργίου. Συνεπώς, σε αυτή την ηγεσία υπήρχε τουλάχιστον ένα πρόσωπο προερχόμενο από κάθε επαρχία, εξαιρουμένης της Κερύνειας.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη ηγεσία, γνωρίζουμε ήδη ότι εκτός από Κερυνειώτη δεν θα υπάρχει ούτε Παφίτης, αφού δεν διεκδικεί ανώτατο αξίωμα κανένα στέλεχος προερχόμενο από τις δύο αυτές επαρχίες. Για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου υπάρχουν τρεις υποψήφιοι: Ο Ευθύμιος Δίπλαρος είναι Λεμεσιανός και βουλευτής Λεμεσού. Ο Μιχάλης Σοφοκλέους γεννήθηκε στη Λευκωσία και έχει διατελέσει βουλευτής Λευκωσίας. Ο Σωτήρης Σαμψών κατοικεί και εργάζεται στη Λευκωσία αλλά έχει καταγωγή από την περιοχή Καρπασίας και εκλεγόταν ως βουλευτής Αμμοχώστου.
Οι θέσεις αντιπροέδρων είναι τρεις και τις διεκδικούν επτά πρόσωπα, εκ των οποίων οι τρεις είναι εν ενεργεία βουλευτές από τρεις διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες. Πρόκειται για τη βουλεύτρια Λευκωσίας Σάβια Ορφανίδου, τη βουλεύτρια Λεμεσού Φωτεινή Τσιρίδου και τον βουλευτή Αμμοχώστου Γιώργο Κάρουλλα. Η Ξένια Κωνσταντίνου κατάγεται από την Λάρνακα αλλά διετέλεσε βουλευτής της επαρχίας Λευκωσίας. Ο Μιχάλης Μιχαήλ κατάγεται από τη Ζώδια και, ως εκ τούτου είναι Λευκωσιάτης. Το ίδιο ισχύει και για τον Μάριο Πελεκάνο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Στρόβολο. Τέλος, ο Ονησίφορος Ιορδάνου είναι Λεμεσιανός, με καταγωγή από την Πάχνα.
Ο ρόλος που θα διαδραματίσει το τοπικό στοιχείο θα διαφανεί στην πορεία. Δεδομένου ότι η ανώτατη ηγεσία εξαιρείται από όλες τις δημογραφικές ποσοστώσεις που προβλέπονται καταστατικά στον ΔΗΣΥ, επαφίεται στα μέλη να αποφασίσουν εάν θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο ή όχι η καταγωγή των υποψηφίων.