Η οικονομική κατάσταση στοιχείο επικρίσεων από την τ/κ αντιπολίτευση

Η πιθανότητα υποτίμησης της τουρκικής λίρας εξαλείφει την προβλεψιμότητα στα κατεχόμενα, επιδεινώνει τον πληθωρισμό και μειώνει την αγοραστική δύναμη, αναφέρει σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχουρμάν ζητώντας να περάσει από την «βουλή» ένα πενταετές σχέδιο οικονομικής-κοινωνικής-πολιτιστικής ανάπτυξης και ένα λογιστικό σύστημα βασισμένο σε σταθερό νόμισμα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερχιουρμάν σημείωσε ότι όσο και να το αγνοεί ή να προσπαθεί να το καθυστερήσει κάποιος, αυτό θα συμβεί. Ζήτησε επίσης αυτό το θέμα να συζητηθεί και να περιληφθεί στα πρωτόκολλα συνεργασίας με την Τουρκία. «Το θέμα δεν είναι να έχεις δίκιο, αλλά να χτίσεις το μέλλον σε γερά θεμέλια σε αυτή τη χώρα! Κανένας καβγάς! Θα εφαρμόσουμε γρήγορα και τις τρεις προβλέψεις (οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη)».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο Νεβζάτ Όζκουντ, αντιπρόεδρος του ΚΚΔ, υπενθύμισε ότι το όριο πείνας, που είναι 13.247 ΤΛ, είναι υψηλότερο από τον κατώτατο μισθό και απαρίθμησε τα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να ελεγχθούν οι αυξήσεις των τιμών τουλάχιστον στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

«Με άλλα λόγια, η αύξηση των βασικών τροφίμων είναι διπλάσια από την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Δεν αρκεί να εξηγήσουμε την κοστολόγηση μόνο με την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Στην αγορά έχει δημιουργηθεί ένα ανεξέλεγκτο και αφύλακτο σύστημα κερδοσκοπίας. Η αυθαιρεσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Πρόσθεσε πως λύσεις για αυτά τα ζητήματα θα ήταν, ανάμεσα σε άλλα, οι μισθοί να  αναπροσαρμοστούν σε ξένο νόμισμα αφενός και αφετέρου να υιοθετηθεί ένα λογιστικό σύστημα με σταθερό νόμισμα, και να προετοιμαστεί η υποδομή για την απομάκρυνση από την Τουρκική Λίρα.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση της «κεντρικής τράπεζας» για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις τραπεζικές καταθέσεις. Ενώ το Δεκέμβριο του 2021 το υπήρχαν 66 δισεκατομμύρια 179,1 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, στο τέλος του 2022 παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 57,64%, ήτοι ανήλθαν στα 104 δισεκατομμύρια 324,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε αύξηση 52,73% σε αποταμιευτικές καταθέσεις, 89,31% σε εμπορικές και 15,02% σε «κυβερνητικές» καταθέσεις. Τα 20.751,9 δισεκατομμύρια είναι σε ΤΛ, ενώ φαίνεται ότι προτιμώνται ξένα νομίσματα καθώς 83.572,6 δισεκατομμύρια από το σύνολο των καταθέσεων είναι σε ξένα νομίσματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της