Εκμεταλλεύτηκε την επέτειο για το Σχέδιο Ανάν και παρουσιάζει την ιστορία όπως τον βολεύει ο Τατάρ

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε γραπτή ανακοίνωση του με αφορμή την 19η επέτειο του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, να «εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στον τουρκοκυπριακό λαό» στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.

Έχουν περάσει 19 χρόνια από τότε που το Σχέδιο Ανάν που εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, τέθηκε σε δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου 2004, αναφέρει. «Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, ενώ δόθηκε η υπόσχεση ότι η πλευρά που θα έλεγε "όχι" θα τιμωρείτο και η πλευρά που θα έλεγε "ναι" θα ανταμειβόταν", η ε/κ πλευρά που είπε "όχι" ανταμείφθηκε με μονομερή ένταξη στην ΕΕ και η τουρκική πλευρά που είπε "ναι" τιμωρήθηκε», αναφέρει ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος προσθέτει ότι «ενώ δεν έχει εκπληρωθεί ούτε μία από τις υποσχέσεις που δόθηκαν, το άδικο και απάνθρωπο εμπάργκο συνεχίζεται», υποστηρίζει.

Ο κ. Τατάρ υποστηρίζει περαιτέρω ότι, «παρ' όλες τις αδικίες, τις πιέσεις και τα εμπάργκο, η τδβκ έχει γίνει όλο και πιο δυνατή στα 19 χρόνια που πέρασαν και ο λαός μας είδε τα πραγματικά πρόσωπα των υποστηρικτών του Σχεδίου Ανάν και εκείνων που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις και τις υποσχέσεις τους». Στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και στις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα, ισχυρίστηκε, «αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι μια λύση βασισμένη σε ομοσπονδιακή βάση, η οποία στοχεύει στην άρση των εγγυήσεων της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, στην απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και στη μετατροπή του λαού μας σε μειοψηφία των Ε/κ, δεν είναι εφικτή».

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε, επίσης, ότι «η λύση που βασίζεται στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ισότιμων ξεχωριστών κρατών, προτάθηκε από εμάς και τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις συνομιλίες της Γενεύης. Και η νέα εθνική μας πολιτική για την Κύπρο ενισχύθηκε περαιτέρω με την ιστορική ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και την ένταξη της τδβκ ως μέλος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με το συνταγματικό της όνομα».

Τέλος, αναφέρει ότι «η έκκλησή μου προς τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι να σταματήσουν να υποστηρίζουν το δίδυμο Ε/κ-Ελλάδας και να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στον τουρκοκυπριακό λαό». 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεν κάνει βήμα πίσω ο Τατάρ-«Καμία συμφωνία δεν είναι δυνατή χωρίς εγγύηση της Τουρκίας»
Πυροδοτεί το κλίμα παραμονή της μαύρης επετείου ο Τατάρ-«Ο πραγματικός κατακτητής της Κύπρου η Ελλάδα»
Παράνομη κάθοδος Ερντογάν στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια της ντροπής στην επέτειο της εισβολής
Στήριξη στις προσπάθειες Γκουτέρες για το Κυπριακό εξέφρασε ο Μακρόν-Το ευχαριστώ του ΠτΔ
Καλωσόρισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό η Τζούλι Ντέιβις-«Ελπίζουμε να σημειωθεί πρόοδος»
Στα σκαριά σχέδιο δράσης για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας-Τα προγράμματα έρευνας και τα πλάνα ΥΠΑΜ
Δεν πρόλαβε να επιστρέψει ο Τατάρ και δυναμιτίζει το κλίμα-«Όχι σε διαπραγματεύσεις χωρίς αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας»
Το «προεκλογικό» τουρ του Τατάρ στη Νέα Υόρκη και τα ερωτήματα για το μέλλον του Κυπριακού
Το ψευδοκράτος προσκλήθηκε σε εκδηλώσεις του συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν-Μεγάλο κέρδος βλέπει ο Τατάρ
Συγκαλείται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στην Ελλάδα για το Κυπριακό