Εντός των ημερών ανακοινώνεται το σχέδιο για αντικατάσταση των εξετάσεων τετραμήνων

Με στόχο να προλάβει το καλοκαίρι, το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται πυρετωδώς, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες και το πλάνο για το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, για να αντικατασταθεί ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων, που όπως αποδείχθηκε έχει αποτύχει να εκπληρώσει τους παιδαγωγικούς του στόχους. Μάλιστα, η υπουργός δήλωσε πως εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως να είναι σε θέση να ανακοινώσει το νέο σχήμα που θα προτείνει στη Βουλή.

Αν και η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, για κατάργηση του θεσμού στην ολότητά του, βρίσκεται σε εξέλιξη, το Υπουργείο προβαίνει από πλευράς του, στις απαραίτητες κινήσεις, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση, που θα αντικαταστήσει τις εξετάσεις τετραμήνων, καθώς είναι κοινώς αποδεκτό ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση, όμως δεν πρέπει να παραμείνει το υφιστάμενο σύστημα, λόγω αρκετών κενών και προβλημάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δόθηκαν διευκολύνσεις για το τρέχον τετράμηνο, μετά το κόκκινο της Νομικής Υπηρεσίας, για αλλαγές στο πρώτο τετράμηνο, ενώ από την πρώτη στιγμή, η Αθηνά Μιχαηλίδου είχε δώσει οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, για να ολοκληρώσουν την πρόταση πριν τη λήξη του σχολικού έτους.

«Είμαστε σε διαδικασία διαλόγου με τους συνεργάτες μας και εντός των επόμενων ημερών, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το νέο σχήμα, που θα προτείνουμε στη Βουλή, ώστε από την επόμενη σχολική χρονιά, να έχουμε ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή και της μαθήτριας για την μέση εκπαίδευση», ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μάριο Καρογιάν.

Το νέο σύστημα πρέπει να καλύψει εκείνα τα κενά, που είχαν δημιουργηθεί από το σύστημα των εξετάσεων τετραμήνων, αλλά και να εμπεριέχει και τα θετικά στοιχεία που υπήρξαν. Και όλα αυτά, την ώρα που στο επίκεντρο θα βρίσκονται οι μαθητές.

«Το νέο σύστημα πρέπει να επιτρέπει στους μαθητές να αναδείξουν τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους χωρίς να τους ταλαιπωρούν άδικα και διατηρώντας την αξιοπιστία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, την εγκυρότητα των μεθοδολογιών και να είναι στηριγμένο σε βασικές παιδαγωγικές αρχές».

Το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Παιδείας είναι να προλάβει να καταθέσει άμεσα στη Βουλή τη συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να δοθεί προτεραιότητα για συζήτηση, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να έχει ψηφιστεί. Αυτό διότι οι μαθητές και οι καθηγητές πρέπει να γνωρίζουν τι θα εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά.

Ο χρόνος, ωστόσο, είναι περιορισμένος, αφού μέχρι αρχές Ιουλίου η Βουλή σταματά τις εργασίες για το καλοκαίρι και επιστρέφει τέλη Αυγούστου και θεωρείται απαγορευμένο το σενάριο να μην ψηφιστεί το νέο σύστημα πριν τις διακοπές. Στην παρούσα φάση, πάντως, σε εξέλιξη ενώπιον της Επιτροπής βρίσκεται η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, που προνοεί την πλήρη κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων.

Δειτε Επισης

Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα
Πράσινο Bουλής για προμήθεια και εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού από τη CYTA