Πρόταση ΔΗΠΑ στον ΥΠΟΙΚ για συμπερίληψη ειδικών κριτηρίων στον φόρο για πρώτη κατοικία

Δύο προσθήκες στον περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμο του 2022 εισηγείται με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, ο βουλευτής Αμμοχώστου της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μιχάλης Γιακουμή.

Ο βουλευτής προτείνει να λαμβάνεται υπόψιν η οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, ως μέτρο καταπολέμησης της υπογεννητικότητας, αλλά και η απόσταση της κατοικίας από την πράσινη γραμμή. Η δεύτερη εισήγηση έχει και πολιτική προέκταση που αγγίζει το Κυπριακό, καθώς θα υπενθυμίσουμε, όπως αναφέρει, κατ’ αυτόν τον τρόπο στους εταίρους μας ότι στην Κύπρο υπάρχει κατοχή, συνεπεία της τουρκικής εισβολής.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γιακουμή, «εισηγούμαι όπως ληφθεί υπόψιν η οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, έτσι ώστε να αυξάνονται τα τετραγωνικά μέτρα και η αξία της κατοικίας ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε παιδί να αποδίδονται επιπρόσθετα 15 τετραγωνικά μέτρα καλυμμένων χώρων και αύξηση 15% στην υφιστάμενη αξία του ακινήτου, όπως προτείνεται στο νομοσχέδιο». «Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τα ζευγάρια με στόχο την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας», εξηγεί.

«Δεύτερον, εισηγούμαι όπως ο συντελεστής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας παραμείνει στο 5% ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων για κατοικίες που βρίσκονται σε ακτίνα 4km από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός», σημειώνει ο βουλευτής. Από αυτό το μέτρο θα εξαιρούνται οι Δήμοι Λευκωσίας, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Αγλαντζιάς, για τους οποίους θα ισχύει για κατοικίες σε ακτίνα 1km, καθότι, όπως αναφέρει ο κ. Γιακουμή, σκοπός της εν λόγω εισήγησης είναι να βοηθηθούν όσοι επιθυμούν να κατοικίσουν σε απομακρυσμένες περιοχές, σε μη αστικά κέντρα, κοντά στην πράσινη γραμμή.

«Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι η εισήγηση για ανέγερση κατοικιών σε περιοχές γειτνιάζουσες με την πράσινη γραμμή μπορεί να αποτελέσει μια πολύ σημαντική υπενθύμιση για τους Ευρωπαίους εταίρους μας περί της παράνομης τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του 37% της πατρίδας μας», αναφέρει περαιτέρω ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, αιτιολογώντας την εισήγησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Δειτε Επισης

Τι περιέχει η πρόταση για εκεχειρία που συμφώνησε η Χαμάς-Συμφωνία τριών φάσεων
Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα-Αρνητική η πρώτη αντίδραση Ισραήλ
Πιθανό να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα οι δράστες των πυροβολισμών στο Ζακάκι
Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη Μονή της Χώρας ως τζαμί-«Μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας μας»
Οδηγούσε στην αντίθετη λωρίδα ο άτυχος Ευτύχιος-Εξετάσεις για την ταχύτητα των δύο οδηγών
Χειροπέδες στους αναζητούμενους και σε άλλους δύο για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε περιοχές που διέταξε εκκένωση-«Πρόβα επέμβασης στη Ράφα»
Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό