Μετά το καλοκαίρι βγαίνει από το ψυγείο το Κυπριακό-Προετοιμάζει το έδαφος η Λευκωσία

Σε παράλληλους δρόμους, που αυτή τη στιγμή μοιάζουν το ίδιο αδιέξοδοι βαδίζουν Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ. Σε μια περίοδο που η όποια κινητικότητα πήγε να δημιουργηθεί μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όλα μοιάζουν να έχουν παγώσει, στη σκιά των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία.

Η Λευκωσία, αν και ουσιαστικά αναγνώρισε πως δεν μπορεί να συμβούν κοσμογονικές εξελίξεις στο Κυπριακό, από τη στιγμή που η άλλη πλευρά δεν δείχνει καμία διάθεση να εμπλακεί σε μια ουσιαστική προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το χρονικό κενό που δημιουργήθηκε, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την περίοδο από το Φθινόπωρο και μετά, όταν θα έχουν εγκατασταθεί και οι νέες Κυβερνήσεις σε Άγκυρα και Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν οι προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, για να πάρει σάρκα και οστά η πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή των Βρυξελλών στις προσπάθειες λύσεις του Κυπριακού. Αν θα έπρεπε κανείς να αξιολογήσει εκείνη την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός πως δεν έφερε απτά αποτελέσματα, κρίνεται επιτυχημένη, δεδομένης και της άνεσης του χρόνου που δίδει η παρούσα κατάσταση πραγμάτων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άκουσαν τον Πρόεδρο της Κύπρου, να παρουσιάζεται έτοιμος και να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα για να ξεκλειδώσει η διαδικασία, την ίδια ώρα που στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ συνεχίζει να είναι το ίδιο θορυβώδης επαναλαμβάνοντας το αφήγημα του περί αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας και την ανάγκη για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία σε λύση δύο κρατών.

Το που μπορούν να συναντηθούν οι ακραίες θέσεις που εκφράζει ο κατοχικός ηγέτης, με τις θέσεις της δικής μας πλευράς που συμβαδίζουν άλλωστε και με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και με τις θέσεις που εκφράζει ο διεθνής παράγοντας, παραμένει αυτή τη στιγμή αναπάντητο και ουσιαστικά οι όποιες ελπίδες συγκεντρώνονται στις αλλαγές που αναμένεται να επιφέρουν οι κάλπες στην Τουρκία, είτε αυτές αφορούν αλλαγές προσώπων, είτε ακόμα και πολιτικών θέσεων, που θα αφήνουν εκτεθειμένο τον Ερσίν Τατάρ, που αυτή τη στιγμή μοιάζει αμετακίνητος από τις θέσεις του, έχοντας βέβαια την πολιτικο-οικονομική στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, συνεχίζει τις προσπάθειες του, στο επίπεδο που του επιτρέπεται από τη στιγμή που δεν βρίσκει ευήκοα ότα στην άλλη πλευρά, για την προετοιμασία του εδάφους, ενόψει των όποιων αλλαγών ενδεχομένως να συμβούν τους επόμενους μήνες. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ήδη προαναγγείλει ένα σαφάρι επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του, αφενός για να τους ενημερώσει πιο συγκεκριμένα για την πρόταση και τις προσπάθειες του και αφετέρου να ζητήσει εκεί και όπου υπάρχει έδαφος, να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις προς την τουρκική Κυβέρνηση, είτε αυτή είναι υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, είτε υπό τον Κιλιντσάρογλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται ότι το Προεδρικό θα ανακοινώσει μια σειρά από επικείμενα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με κύριο αντικείμενο συζήτησης πως θα προχωρήσει η διαδικασία για επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλως από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ θα γίνει προσπάθεια, τα πράγματα να τροχοδρομηθούν, ενόψει των εκλογών στην Τουρκία, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο και για την νέα τουρκική κυβέρνηση να εμπλακεί σε μια νέα διαδικασία.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και τις όποιές προσπάθειες διεξάγονται σε αυτό το επίπεδο, ο στόχος της Λευκωσίας, υπό τις περιστάσεις, είναι διττός. Πρώτον σε καμία προσπάθεια να μην παρερμηνευθεί η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως προσπάθεια απομόνωσης, ή απομάκρυνσης της ευθύνης για τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό και δεύτερο, να διατηρηθεί, μέσω συγκεκριμένων ενεργειών, το ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, σε παρασκηνιακό επίπεδο, διεξάγονται διαβουλεύσεις, σχετικά με το πρώτο βήμα που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη από τον Γενικό Γραμματέα με τον διορισμό Ειδικού Εκπροσώπου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οποιεσδήποτε εξελίξεις. Εξάλλου, το γεγονός ότι η ίδια η αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, Ροσμαρί ΝτιΚάρλο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Κύπρο, διαπίστωσε το χάσμα που δημιουργούν οι ακραίες θέσεις του Ερσίν Τατάρ, αναμφίβολα δεν εξυπηρετεί κατ’ουδένα τρόπο τη δυναμική που τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, θα επιθυμούσαν να προσδώσουν στη υπό εκκόλαψη προσπάθεια τους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Και για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Έθνη, οι όποιες εξελίξεις τοποθετούνται χρονικά όχι πριν το Φθινόπωρο, όταν θα καθίσει η σκόνη από τις εκλογές στην Τουρκία, και αφού ολοκληρωθούν οι θερινές διακοπές. Εξάλλου το ερχόμενο Φθινόπωρο, θα είναι και η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, όπου παραδοσιακά, στο περιθώριο της, διεξάγονται σημαντικές επαφές, που συνήθως δημιουργούν κινητικότητα στο Κυπριακό.

Δειτε Επισης

Κάλεσμα Προέδρου στους πολίτες για μαζική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές
Ν. Χριστοδουλίδης: Σκοπός μας η περαιτέρω αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης
Απόδοση ευθυνών ζητά το ΑΚΕΛ μετά την απόφαση για Θανάση-«Η Εισαγγελία είναι προφανώς και πολλαπλά εκτεθειμένη»
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από Αννίτα-«Ο ΔΗΣΥ μπροστά με λύσεις στα προβλήματα των πολιτών»
Τη στήριξη της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες της Ολγκίν εξέφρασε ο Αντωνίου
Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει η Καναδή ΥΠΕΞ
Άλματα της Κύπρου στις επιστροφές μεταναστών-Στην πρώτη τριάδα με Γαλλία και Γερμανία
Ανοικτά του Ασντόντ το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που αναχώρησε από Λάρνακα-Έτοιμες οι πλατφόρμες
Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»