Τρέχουν να προλάβουν το τρένο των υδρογονανθράκων-Ο σχεδιασμός Κυβέρνησης και εταιρειών

Με το προφανές μοιάζει αυτό που προτείνει ο νέος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σχετικά με τον τρόπο που η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που επιβεβαιώθηκαν εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τα τελευταία χρονιά. Αυτό που ουσιαστικά βάζει ο υπουργός στο τραπέζι είναι τη διοχέτευση του κυπριακού φυσικού αερίου και στην κυπριακή αγορά, πέραν από την επιλογή της πώλησης του, εάν και εφόσον κάποια στιγμή, γίνει δυνατή η εκμετάλλευσή του.

Σε μια περίοδο που το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί δραματικά, ο νέος υπουργός Ενέργειας, καταθέτει δημόσια μια εναλλακτική πρόταση για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, προτείνοντας στην εταιρεία, να λάβουν υπόψη στα σχέδια ανάπτυξης που εκπονούν και τις ενδεχόμενες ανάγκες της Κύπρου, που αφενός θα εξυπηρετεί τις ξένες αγορές οι οποίες είναι αναγκαίες και αφετέρου θα εξυπηρετούν και τη συμβατική ζήτηση της χώρας μας.

Το πλάνο του Υπουργείου Ενέργειας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καταρτισμού του και ακολούθως αφού λάβει την έγκριση και του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα τεθεί ενώπιον όλων των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, με στόχο να δημιουργηθεί ένας συνολικός σχεδιασμός που θα ικανοποιεί και τις εταιρείες αλλά και τις ανάγκες της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από πλευράς κάποιων εταιρειών, έχουν γίνει γνωστές οι προκαταρκτικές επιδιώξεις και τα σενάρια που επεξεργάζονται, σε σχέση με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ. Πιο πρόσφατο παράδειγμα οι δηλώσεις στελεχών της ΕΝΙ, που αποκάλυψαν πως οι επιλογές που εξετάζει η εταιρεία είναι, (α) η μεταφορά ποσοτήτων από το θαλασσοτεμάχιο έξι στο τερματικό υγροποίησης της Νταμιέτα στην Αίγυπτο, (β) τη σύνδεση του τεμαχίου 6 με τις υποδομές του Ζορ και (γ) μια συνεργασία με την Exxon Mobil με τη χρήση ενός πλωτού τερματικού (FLNG).

Σημειώνεται πως την τρίτη επιλογή, είχε καταθέσει ως πρόταση στην προηγούμενη Κυβέρνηση και η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Energean που δραστηριοποιείται στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Η πρόταση της Energean ουσιαστικά προβλέπει μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αθηνά» του Ισραήλ, μέσω αγωγού προς το Βασιλικό όπου θα γινόταν επεξεργασία με τη χρήση ενός πλωτού τερματικού.

H πρόθεση της Κυβέρνησης στα σενάρια που επεξεργάζονται η εταιρείες, ουσιαστικά προσθέτει ως επιλογή αυτή της εσωτερικής διάθεσης εντός της Κύπρου, με την έλευση φθηνότερου καύσιμου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, σε σύγκριση με το πανάκριβο συμβατικό καύσιμο και δεύτερο την επίσπευση της χρήσης του φυσικού αερίου προτού λήξει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ΕΕ για τη χρήση του καύσιμου αυτού μέσω του πακέτου Fit for 55.

Σε ποιο φάση βρίσκονται οι εταιρείες

Σε ότι αφορά τις εργασίες επί του πεδίου της κυπριακής ΑΟΖ, οι εταιρείες βρίσκονται σε περίοδο προγραμματισμού για το επόμενο διάστημα, έχοντας ως προτεραιότητα τη διεξαγωγή νέων γεωτρήσεων, αλλά και επιβεβαιωτικών σε κοιτάσματα που έχουν ήδη ανακαλυφθεί. Σε ότι αφορά το οικόπεδο 12 και το κοίτασμα Αφροδίτη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε, στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση από τη Chevron.

Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί από το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth που σήμερα διενεργεί γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Υπενθυμίζεται πως η ποσότητα φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο κοίτασμα υπολογίζεται στα στα 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί από την επιβεβαιωτική.

Από την άλλη πλευρά, ΕΝΙ και την Total που δραστηριοποιούνται από κοινού σε επτά οικόπεδα της ΑΟΖ, αναμένεται να παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα το πλάνο τους, το οποίο θα περιλαμβάνει και νέες ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο αλλά και και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις σε σχέση με την ανακτισιμότητα των επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων στο οικόπεδο έξι.

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, σε συνδυασμό με την εγγύτητα με τις ανακαλύψεις της Exxon Mobil στο οικόπεδο δέκα της ΑΟΖ, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τα επόμενα βήματα, σε σχέση με το πλάνο ανάπτυξης των συγκεκριμένων κοιτασμάτων, το οποίο η Κυβέρνηση, θέλει να προσεγγίζει συνολικά, ανεξαρτήτως από το αν δραστηριοποιούνται διαφορετικές κοινοπραξίες.

Κι αυτό διότι το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα κοιτάσματα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, χαμηλώνουν τα κόστη μεταφοράς, αποθήκευσης και γενικότερα εκμετάλλευσης και αυτομάτως δημιουργεί μεγαλύτερα κέρδη και λιγότερα έξοδα. Κάτι που αναμφίβολα είναι προς το συμφέρον και των εταιρειών.

Τέλος σε ό,τι αφορά της ExxonMobil, μετά από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, είτε σε σχέση με μια νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση στον Γλαύκο, είτε με μια νέα γεώτρηση στο οικόπεδο πέντε, που αδειοδοτήθηκε το 2021. Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί, πως η ExxonMobil, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει και τους σχεδιασμούς της για τα θαλασσοτεμάχια στα οποία έχει αδειοδοτηθεί, ανοικτά της Κρήτης, γεγονός που αυξάνει την παρουσία της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»