Σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων στο διαδίκτυο
13:24 - 22 Απριλίου 2023
Όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν το φυσικό αλλά και κατοχυρωμένο δικαίωμα να ζουν ελεύθερα και να μην υπόκεινται σε βία ή οποιασδήποτε μορφής παρενόχληση. Όλοι όσοι υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον οφείλουμε όπως προστατεύουμε τα ευάλωτα παιδιά από κάθε λογής κίνδυνο. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, αποτυγχάνουμε να το πράξουμε πιο συχνά από όσο θα θέλαμε να παραδεχτούμε.
Δυστυχώς, η παράνομη κυκλοφορία οπτικοακουστικού υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης οργιάζει στο διαδίκτυο. Αυτό το υλικό συμπεριλαμβάνει και περιεχόμενο που δημιουργείται και κυκλοφορεί από τα ίδια τα ανήλικα θύματα εν αγνοία τους ή και σαν αποτέλεσμα εξαναγκασμού από αρρωστημένους εγκληματίες. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της κυκλοφορίας παιδικού σεξουαλικού περιεχομένου παγκοσμίως, με περισσότερα από 85 εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο να έχουν καταγγελθεί το 2021.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός ο αριθμός συμπεριλαμβάνει μόνο τις περιπτώσεις για τις οποίες έχει γίνει επίσημη καταγγελία, και όχι για το σύνολο του υλικού, η έκταση της κυκλοφορίας υλικού παιδικής πορνογραφίας είναι τρομακτική.
Στο παρελθόν, ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, προχώρησα στην ίδρυση της μη- κερδοσκοπικής οργάνωσης “Ασπίδα των Ανηλίκων”. Επωφελούμαι τώρα, από την ιδιότητα μου ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να συμβάλω στην πραγματική και καθολική προστασία των παιδιών μας. Η αντιμετώπιση αυτού του απεχθούς εγκλήματος, εντός αλλά και εκτός διαδικτύου, αποτελεί ύψιστη μου προτεραιότητα και καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια έχοντας αναλάβει τη θέση της σκιώδους εισηγήτριας, για το Ευρωπαϊκό ΛαικόΚόμμα, στη γνωμοδότηση περί σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Μέσα από αυτή τη γνωμοδότηση ερχόμαστε να θέσουμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, και να προτείνουμε λύσεις για την ανίχνευση αλλά και την πρόληψη αυτών των εγκληματικών ενεργειών στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χρειαζόμαστε μόνιμες και άμεσες λύσεις, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αποτρέψουμε και να πολεμήσουμε τη σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο θα πρέπει να προχωρούν σε αυστηρούς εσωτερικούς ελέγχους και διαχείριση ρίσκων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των υπηρεσιών τους από επιτήδειους, για την διανομή απαγορευμένου υλικού και την παρενόχληση ανηλίκων.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρές και συγκεκριμένες κιγκλίδες ασφαλείας στις πλατφόρμες τους.
Ταυτόχρονα, η αναφορά και η αφαίρεση υλικού παιδικής πορνογραφίας θα πρέπει να είναι αυτόματη και άμεση, και να λαμβάνει χώρα σε όλες τις πιθανές πλατφόρμες ή υπηρεσίες που επιτρέπουν την επαφή μεταξύ χρηστών. Αυτό θα πρέπει να γίνεται χωρίς υπόνοιες ή σκιές παρακολούθησης, και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του συνόλου των χρηστών που δεν διαπράττει οποιοδήποτε έγκλημα στη διαδικτυακή τους ενασχόληση. Σε αυτές τις γραμμές, έχουμε προτείνει, ως ΕΛΚ, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα καταπολέμησης της παιδικής σεξουαλικής παρενόχλησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τον καλύτερο συντονισμό των αρχών, που πολύ συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν σπείρες κακοποιών σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες από αυτές των θυμάτων τους.
Είναι απαραίτητο για την κοινωνία μας να προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού τα παιδιά μας μπροστά από τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη νέα τάξη πραγμάτων και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι γονείς και κηδεμόνες, όλοι όσοι έχουν σχέση με το εθνικό σύστημα παιδείας, οι διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι πολιτικοί, πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά και με αποφασιστικότητα. Το διαδίκτυο και η τεχνολογική πρόοδος πρέπει να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίζουν την ασφάλεια των χρηστών, και κατά κύριο λόγο αυτών που είναι ανήλικα και πιο ευάλωτα στην εκμετάλλευση αρρωστημένων κακοποιών.
Δρ. Ελένης Σταύρου, Ευρωβουλευτή ΔΗΣΥ και ΕΛΚ