Πλώρη για διαχωρισμό των εξουσιών του Εισαγγελέα-Διεργασίες από πλευράς Κυβέρνησης

Ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για μία από τις μεγαλύτερες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προωθήσει η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, αυτή του διαχωρισμού του ρόλου του δημόσιου κατήγορου από τον νομικό σύμβουλο του κράτους. Τους δύο αυτούς ρόλους ασκεί αυτή τη στιγμή ταυτόχρονα ο Γενικός Εισαγγελέας, με αποτέλεσμα συχνά να διαπιστώνονται συγκρούσεις.

Η ανάγκη για τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα είχε συζητηθεί πολλές φορές προεκλογικά, καθώς η Νομική Υπηρεσία βρισκόταν συνεχώς στο μικροσκόπιο τους προηγούμενους μήνες, με τους περισσότερους υποψηφίους να συμφωνούν ότι υπάρχει πρόβλημα με την υφιστάμενη ρύθμιση, η οποία θεωρείται παρωχημένη, και να διαπιστώνουν την ανάγκη να αλλάξει. Γι’ αυτό και αναμένεται πως, όταν το θέμα φτάσει στη Βουλή θα αντικριστεί θετικά, αφού επί της ουσίας είναι μια θέση που ενστερνίζονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως φάνηκε από τις συζητήσεις που γίνονταν πριν τις Προεδρικές. Γίνεται, ωστόσο, κατανοητό πως υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να φτάσει σε εκείνο το στάδιο.

Όπως πληροφορείται ο REPORTER, για το ζήτημα έγιναν κάποιες πρώτες σκέψεις τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στη Νομική Υπηρεσία, που είναι και η άμεσα επηρεαζόμενη από τις αλλαγές που θα γίνουν. Οι Εισαγγελείς έχουν τις δικές τους απόψεις για το ζήτημα, τις οποίες δεν έχουν δημοσιοποιήσει, ωστόσο φαίνεται πως δεν καλοβλέπουν την προσέγγιση που υπάρχει στον δημόσιο διάλογο και ενδεχομένως να υπάρξει και από πλευράς τους πρόταση.

Σε επίπεδο Κυβέρνησης το ζήτημα χειρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, που είναι επιφορτισμένη με το ευρύτερο θέμα της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι στις θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη αναφερόταν ότι «αξιολογούμε, σύμφωνα και με τις συστάσεις της GRECO, τον διαχωρισμό του ρόλου του νομικού συμβούλου του Κράτους από εκείνο του δημόσιου κατήγορου». Είχε, επίσης, δηλώσει πως ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να είναι νομικός σύμβουλος του κράτους και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δημόσιος κατήγορος, αν και σε αυτό το πρώιμο στάδιο δεν είναι σαφές ότι θα γίνει κατ’ αυτόν τον τρόπο ο διαχωρισμός ή θα εξευρεθεί κάποια άλλη φόρμουλα.

Γίνεται κατανοητό ότι το ζήτημα του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα είναι πολύ περίπλοκο και χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία απαιτεί συνταγματική τροποποίηση, γι’ αυτό και αναμένεται να χρειαστεί χρόνος μελέτης πριν να κατατεθεί ενώπιον της Βουλής, η οποία, παρά τη θετική, όπως φαίνεται, διάθεσή της, αναμένεται να «ξεψαχνίσει» μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση. Γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις είναι πως θα πάρει αρκετό καιρό το ζήτημα και δεν αποκλείεται οι όποιες εξελίξεις να είναι περί τα τέλη του χρόνου.

Μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις των κομμάτων αναμένεται πολύ πιο σύντομα, πάντως, καθώς το θέμα έχει εγγραφεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών από τον πρόεδρό της και βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου και τη βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Πέραν της κατάθεσης των δικών τους θέσεων, οι βουλευτές αναμένεται να καλέσουν και ειδικούς, για να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις για το πώς μπορεί να προκύψει αυτός ο διαχωρισμός.

Ο κ. Δημητρίου, σε πρόσφατο άρθρο του στον Τύπο, είχε σχολιάσει το γεγονός πως πριν από μερικούς μήνες ο Γιώργος Σαββίδης αρνήθηκε να παραστεί σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα των Φυλακών, γιατί ακριβώς οι δύο αυτοί ρόλοι συγκρούονται μεταξύ τους. Είχε, παράλληλα, προαναγγείλει πως η συζήτηση θα γίνει μετά το Πάσχα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, η συζήτηση αυτή θα συνδυαστεί και με το συνταγματικό προνόμιο του Γενικού Εισαγγελέα να αναστέλλει ποινικές διώξεις, όπως έγινε πρόσφατα με την υπόθεση της Διεύθυνσης των Φυλακών. «Δεν ισχυρίζομαι πως εξέλειψε η ανάγκη να έχει στα χέρια του αυτή την εξουσία, αλλά τον 21ο αιώνα δεν πρέπει να αναμένουμε την κοινωνία να αποδέχεται αναιτιολόγητες αποφάσεις που επικαλούνται απλά και μόνο το δημόσιο συμφέρον», τόνισε στο άρθρο του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ