Το τουρνουά φούτσαλ που έχει μετατραπεί σε θεσμός και έχει αγκαλιαστεί από την κοινωνία

Ξεκίνησε ως μία φιλανθρωπική δραστηριότητα και κατέληξε να είναι θεσμός. Κάθε χρόνο, πλήθος κόσμου σπεύδει για να συμμετέχει και να δει τους αστυνομικούς να παίζουν ποδόσφαιρο. Ομάδες με χιουμοριστικά ονόματα, όπως Ρεμάλ Μαντρίστε, Χαλάρες, Πελατάκια FC, ανταγωνίζονται για να κερδίσουν την πρώτη θέση. Κι όλα αυτά, στα πλαίσια της συναδελφικής κόντρας με σεβασμό, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της TELETHON.

Πρόκειται για το τουρνουά φούτσαλ της TELETHON, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Κύπρου, τα τελευταία πέντε χρόνια, ως φόρος τιμής στον Θωμά Ευθυμίου, Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας, που έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2016. Πριν από αυτό, η ΑΕΑΚ συμμετείχε στο διαγωνισμό, από το 2014, σε ρόλο υποστηρικτή.

Στον REPORTER μίλησε ο πρόεδρος της ΑΕΑΚ, Μαρίνος Χριστοδούλου, ο οποίος εξήγησε πότε ξεκίνησε η συνεργασία με την TELETHON, ποιοι είναι οι στόχοι που θέτουν ως οργάνωση κάθε χρόνο, αλλά και τι άλλες δραστηριότητες διοργανώνουν, έχοντας πάντα στόχο την φιλανθρωπία.

«Το τουρνουά μίνι ποδοσφαίρου είναι μια φιλανθρωπική δραστηριότητα που διοργανώνεται από την Κοινοτική Αστυνόμευση της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Επαρχίας Λευκωσίας από το 2014, προς ενίσχυση του TELETHON. Η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Κύπρου λάμβανε μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις ως υποστηρικτής. Τον Απρίλιο του 2016 έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Αστυνόμος Α΄ Θωμάς Ευθυμίου, ένας εξαίρετος άνθρωπoς, συνάδελφoς και φίλος, ο οποίος είχε έντονο το αίσθημα της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο. Η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Κύπρου (ΑΕΑΚ) θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του αναντικατάστατου αυτού συνάδελφου έγινε συνδιοργανωτής της εκδήλωσης από το 2017, μαζί με την Κοινοτική Αστυνόμευση Λευκωσίας και από τότε η εκδήλωση μετονομάστηκε σε Φιλανθρωπικό Τουρνουά Μίνι Ποδοσφαίρου – TELETHON “Θωμάς Ευθυμίου”».

d11eaaaf-4392-4ed4-a717-68243940c628

Το τουρνουά, πλέον, μετά από τόσα χρόνια που πραγματοποιείται, έχει μετατραπεί σε θεσμό και μέσω αυτού, έχουν συγκεντρωθεί αρκετά χρήματα, για ενίσχυση της TELETHON.

«Η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Κύπρου (ΑΕΑΚ) ιδρύθηκε το 1991, και στις 03/06/1992 εγγράφηκε ως σωματείο στον Έφορο Σωματείων. Το Τουρνουά Φούτσαλ αποτελεί πλέον έναν από τους ετήσιους θεσμούς στήριξης της ΑΕΑΚ και της Αστυνομίας (Κοινοτική Αστυνόμευση Λευκωσίας) προς το TELETHON και διοργανώνεται φέτος για 5η χρονιά (2 χρονιές δεν πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λόγω της πανδημίας του Covid 19). Μέσα από το θεσμό αυτό έχουν συγκεντρωθεί πέραν των 12.000 ευρώ, τα οποία έχουν δοθεί προς όφελος του TELETHON! Όλα τα έσοδα από τις εκδηλώσεις στηρίζουν τον φιλανθρωπικό θεσμό, με σκοπό την ενίσχυση των ατόμων με μυοπάθειες, αλλά και την προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Κάθε χρόνο η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Αρχηγού Αστυνομίας, κάτι που αποδεικνύει την σημαντικότητα της εκδήλωσης για την Αστυνομία».

948f8dec-37f9-468d-bf88-7f0e4fc80e3c

Οι στόχοι της ΑΕΑΚ για το τουρνουά

Εκτός από τις ομάδες της Αστυνομίας, στο τουρνουά συμμετέχουν και άλλα οργανωμένα σύνολα, από την ευρύτερη κοινωνία, που τους αρέσει το ποδόσφαιρο, αλλά και η φιλανθρωπία.

«Μέσω της εν λόγω εκδήλωσης, τα μέλη της Αστυνομίας, αλλά και οργανωμένα κοινωνικά σύνολα, μπορούν να προσφέρουν οικονομική στήριξη στο συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, αλλά και στον τόσο σημαντικό σκοπό του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής. Ο στόχος της ΑΕΑΚ είναι αφενός η προσφορά προς την κοινωνία, αλλά και διατήρηση ζωντανής της μνήμης του Αξιωματικού της Αστυνομίας, Θωμά Ευθυμίου. Πρόθεση μας είναι όπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση μας διευρύνεται με τη συμμετοχή περισσότερων ομάδων, ενώ στα πλάνα μας είναι από την επόμενη χρονιά να προσκαλέσουμε και ομάδες Αστυνομικών από το εξωτερικό για να συμμετάσχουν, μιας και το TELETHON είναι παγκόσμιος οργανισμός. Επίσης, πρόθεση μας είναι η επέκταση του θεσμού και στις άλλες πόλεις της Κύπρου».

Το γεγονός πως ο συγκεκριμένος θεσμός έχει κερδίσει την αγάπη της κοινωνίας, φαίνεται και από τη λίστα των ομάδων που θα συμμετάσχουν, στην οποία φιγουράρουν κι άλλες κρατικές υπηρεσίες, όπως η Πυροσβεστική και το Τμήμα Φυλακών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Στο φετινό τουρνουά θα συμμετάσχουν 20 ομάδες από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Φυλακών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τον Σύνδεσμο Αστυνομικών Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και ιδιωτικές εταιρίες όπως την Eurobank, PWC, Όμιλος Ιχνηλατών Κύπρου κ.α. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και δημόσια για την στήριξη τους στη προσπάθεια μας αυτή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στους χορηγούς μας την ΟΠΑΠ Κύπρου και το Global College, καθώς επίσης και τον Διεθνή Σύνδεσμο Αστυνομικών για τη υποστήριξη. Το τουρνουά μίνι ποδοσφαίρου, το οποίο φέτος πραγματοποιείται στα γήπεδα του G.C. School στην Λευκωσία, θα αρχίσει στις 08:00 και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 13:00, με τις βραβεύσεις των νικητών και άλλες τιμητικές βραβεύσεις».

Futsal_Telethon_landscape.width-750

Οι δράσεις της ΑΕΑΚ προς στήριξη της Αστυνομίας

Η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Κύπρου, που έχει κλείσει πάνω από 30 χρόνια ζωής, πραγματοποιεί δραστηριότητες και δράσεις, που εκτός από φιλανθρωπικό σκοπό, έχουν στόχο τη στήριξη και της Αστυνομίας.

«Σήμερα η ΑΕΑΚ αριθμεί περίπου 1100 μέλη Αστυνομικούς και Πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και αφυπηρετήσαντα μέλη. Με τη συμβολή των μελών μας, γίνεται εφικτή και η επίτευξη του σκοπού της ένωσης, που δεν είναι άλλος από την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος εντός της Αστυνομίας. Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων μας, αποτελούν κατά κύριο λόγο, οι αθλητικοί αγώνες και άλλες αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Κύπρο, η συμμετοχή μελών μας σε αθλητικές διοργανώσεις του εξωτερικού, καθώς και η συμμετοχή σε σεμινάρια/διαλέξεις αθλητικού περιεχομένου, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό».

Φυσικά, η ΑΕΑΚ θέλει να ενισχύσει και το αθλητικό αίσθημα και στην υπόλοιπη κοινωνία. Και αυτό φαίνεται από τις αθλητικές εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που διοργανώνει κάθε χρόνο, με στόχο να παρασχεθεί βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που το έχουν ανάγκη.

«Σήμερα η ΑΕΑΚ διατηρεί ομάδες ποδοσφαίρου, ποδοσφαίρου σάλας, καλαθόσφαιρας, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αντισφαίρισης και δρομέων, ενώ επίσης διαθέτει αθλητές κολύμβησης, ποδηλασίας, άρσης βαρών, σκοπευτές κ.α. Εκτός από τον τουρνουά φούτσαλ σε συνεργασία με το TELETHON και την Κοινοτική Αστυνόμευση Λευκωσίας, το οποίο έχει καθιερωθεί ήδη ως θεσμός, η ΑΕΑΚ έχει διοργανώσει πριν δυο εβδομάδες αγώνες σκοποβολής για τα μέλη της, με μεγάλη επιτυχία, ενώ τον περασμένο Μάρτη η ΑΕΑΚ συμμετείχε στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού με 20 δρομείς».

621e16bc-8686-4b78-95f3-fd0175197c50

Γεμάτοι οι επόμενοι μήνες

Όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει η ΑΕΑΚ, οι επόμενοι μήνες, μέχρι και το τέλος του τρέχοντα χρόνου, είναι γεμάτοι με δραστηριότητες, που στοχεύουν σε ομάδες με διαφορετικά ενδιαφέροντα, αφού μετά το τουρνουά φούτσαλ, σε λίγους μήνες θα πραγματοποιηθεί και το τουρνουά καλαθόσφαιρας 3Χ3.

«Εντός του μηνός Μαΐου προγραμματίζεται η διεξαγωγή της ετήσιας χοροεσπερίδας μας, στην οποία φέτος θα τιμηθούν αθλητές μας, που διακρίθηκαν κατά το έτος 2022 σε αγώνες, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό. Επίσης, τέλος του ίδιου μήνα σε συνεργασία με τον Δήμο Αγλαντζιάς αναμένεται να πραγματοποιηθεί τουρνουά καλαθόσφαιρας 3Χ3, στο οποίο θα μπορούν να λάβουν μέρος τόσο ομάδες από την Αστυνομία και Πυροσβεστική, όσο και από ακαδημίες ομάδων καλαθόσφαιρας, εταιρείες, οργανισμούς κ.α.

Επίσης, τον ερχόμενο Αύγουστο η ΑΕΑΚ θα λάβει μέρος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου που θα γίνει στην Πράγα με δύο αθλητές. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους αναμένεται να φιλοξενήσουμε στην Κύπρο αντιπροσωπεία από την Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδας, μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας μας, για διεξαγωγή ενός αγώνα καλαθόσφαιρας μεταξύ των δύο αθλητικών ενώσεων Κύπρου και Ελλάδας.

Τέλος, η ΑΕΑΚ μέσα από τις διάφορες δράσεις της, στηρίζει την Αστυνομία, προβάλλοντας το ανθρώπινο και κοινωνικό της πρόσωπο μέσα από την φιλανθρωπική δράση της αλλά και από τη συμμετοχή αθλητών μας, κυρίως σε αγώνες του εξωτερικού, οι οποίοι τιμούν την Αστυνομία γενικότερα. Επιπρόσθετα μέσα από τις δραστηριότητες της στοχεύει στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης των μελών της και κατ’ επέκταση της υγείας τους, πράγμα το οποίο θεωρείται απόλυτα αναγκαίο για να μπορεί κάποιος να αντεπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις του επαγγέλματος μας, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς».

b1f9b9a2-2e3d-4de8-8b02-1fc1974239b6

Δειτε Επισης

Κλειστός από 1η Νοεμβρίου λόγω Παραμυθούπολης ο Χώρος Στάθμευσης Νταβίλα
Στόχος η μετάβαση σε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος-Χρειάζεται ενιαία αρχιτεκτονική δεδομένων
Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΙΚΥΚ οι υποτροφίες για το 2023/24
Την υποστελέχωση του Γραφείου της έθιξε ξανά στη Βουλή η Επίτροπος Δικαιωμάτων Παιδιού
Ικανοποίηση Υφυπουργείου Πολιτισμού για νόμο εμπλουτισμού δημοσίων κτηρίων με έργα τέχνης
Ενημερώθηκε από τη ΔΕΑ η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής-Νέος εισηγητής ο Φρανσουά Χαβιέ Μπελαμί
Τρίαντα με σαράντα διαγνώσεις καρκίνου σε παιδία κάθε χρόνο στην Κύπρο
Απαγορεύονται και επίσημα τα κινητά στα σχολεία Μέσης-Οι ποινές που προνοούνται
«Ανακρίθηκε» για το κυκλοφοριακό ο Βαφεάδης-Υπό μελέτη τέσσερις νέοι χώροι Park&Ride
Διεθνής αναγνώριση- Η Μαρίνα Χατζημανώλη επιλέχθηκε ως Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της χρονιάς