Eπανέρχεται ο Τατάρ για τις συνομιλίες-«Προϋπόθεση η αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας»

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ποτέ από τη «νέα πολιτική» στο Κυπριακό που καθορίστηκε στην «εθνική γραμμή», αποτελεί ρεαλιστική στάση να θεωρούν ως προϋπόθεση την αποδοχή της "κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος", επανέλαβε ο Ερσίν Τατάρ, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Κίπρις», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Όπως γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στη «νέα πολιτική», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «οι Ελληνοκύπριοι βλέπουν τον εαυτό τους ως τον μόνο κυρίαρχο του νησιού και ισχυρίζονται ότι έχουν αρμοδιότητα και εξουσία πάνω στους Τούρκους της Κύπρου».

Συνεχίζοντας είπε ότι «δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι αυτό δεν είναι έτσι, ιδρύοντας την τδβκ, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία μας, όμως μετά καθόμασταν πάντα στο τραπέζι για ‘ομοσπονδιακή λύση’, χωρίς να υιοθετείται αυτή εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει επιστροφή από την «εθνική πολιτική», υποστηρίζοντας ότι και το κράτος της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ψευδοκράτος έκαναν «το σωστό και μπήκαμε σε έναν νέο δρόμο στην εθνική γραμμή».

«Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με κάθε κόστος και θα εργαστούμε ασταμάτητα για να νιώσει ο λαός μας κατά συγκεκριμένο τρόπο το καθεστώς που του αξίζει. Θα ξεπεράσουμε τις οικονομικές μας δυσκολίες. Το βασικό είναι το κράτος, τα δικαιώματα του λαού μας, το δίκαιό του, η κυριαρχία μας, η ελευθερία μας, να μπορέσουμε να πορευτούμε με ασφάλεια προς το μέλλον», είπε.

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ακόμα ότι αποτελεί ρεαλιστική στάση να θεωρούν ως προϋπόθεση την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού «λαού» εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων για να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή συνομιλιών.

Δειτε Επισης

Να άρει τον αποκλεισμό Γάζας και να συμμορφωθεί με διεθνές δίκαιο κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Ισραήλ
Άφησε πίσω του το Συνέδριο και ξεκινά να κοιτάζει προς τις Βουλευτικές Εκλογές το ΑΚΕΛ
Δεν βιάζεται για την πολυμερή η τουρκική πλευρά-Εν μέσω καθυστερήσεων και αρνήσεων επιστρέφει η Ολγκίν
Η προσφορά της κλινικής του Νίκου Ιωάννου το 1974, περίθαλψε 867 τραυματίες-«Απίστευτη η πίεση»
Βρήκαν λύση για τη διέλευση των πυροσβεστικών από την γέφυρα της Καλαβασού, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν
Πρώτα στήριξη των υφιστάμενων στεγών για απεξάρτηση αποφυλακισθέντων και μετά δημιουργία νέων
Από τις βόμβες στη διπλωματία-Τι συζητούν ΗΠΑ και Ιράν πίσω από κλειστές πόρτες για ένα πυρηνικό deal
Καταζητεί την 37χρονη Νάταλυ Τζιαπούρα η Αστυνομία (pic)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο
Συνελήφθη ο διαβόητος ναρκέμπορος «El Fito»-Είχε διατάξει τη δολοφονία προεδρικού υποψηφίου το 2023