Επέδωσε τον διορισμό στη Λοττίδη ο Χριστοδουλίδης-Αισιόδοξος για την επιτυχία της
10:43 - 21 Απριλίου 2023
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επέδωσε στην Επίτροπο Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, τον διορισμό της, το πρωί της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο ανεξάρτητος θεσμός που εκπροσωπεί η κ. Λοττίδη δημιουργήθηκε το 1991 και προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της πείρας της κ. Λοττίδη.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι φέτος ακολουθήθηκε για πρώτη φορά νέα διαδικασία για τον διορισμό. «Είναι ένας θεσμός ο οποίος κρίνεται καθημερινά και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείς με επιτυχία στα σοβαρά και υψηλά καθήκοντα σου», είπε απευθυνόμενος στην Επίτροπο.
Από την πλευρά της η κ. Λοττίδη ανέφερε ότι ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ένας πολύ σημαντικός ανεξάρτητος θεσμός, που βρίσκεται όχι μόνο δίπλα στην κοινωνία, αλλά και δίπλα στον κάθε πολίτη ξεχωριστά για όλα τα θέματα που τους απασχολούν, σημειώνοντας παράλληλα ότι «έξι χρόνια είμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε να είμαστε».
Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Επίτροπος ανέφερε ότι έξι χρόνια μετά, «μπαίνουμε πιο δυναμικά για την προστασία του κάθε πολίτη, του κάθε διοικούμενου, του κάθε ανθρώπου, για να είμαστε δίπλα τους για άρση οποιασδήποτε διάκρισης, είτε είναι πρόσωπο με αναπηρία, είτε αφορά τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, ή την προσφυγική του ιδιότητα, είτε το φύλο του».
«Παραμένουμε σταθερά δίπλα σε κάθε άτομο που θέλει να είμαστε εμείς η φωνή του», είπε η κ. Λοττίδη, προσθέτοντας ότι σήμερα γίνεται μια νέα αρχή.
Κληθείσα να σχολιάσει τη νέα διαδικασία διορισμού που ακολουθήθηκε φέτος, είπε ότι αυτή ήταν μια από τις προϋποθέσεις που οδήγησαν στο να πάρουμε τη διαπίστευση από τον ΟΗΕ με status A για πρώτη φορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού κρίθηκε ότι ήταν σε πλήρη συμφωνία με τις αρχές των Παρισίων. «Εξακολουθεί να είναι μια κυβερνητική πράξη ανέλεγκτη από το δικαστήριο και από τη Βουλή, αλλά είναι μια πιο διάφανης διαδικασία πλέον, στην οποία μπορούν να εκδηλώσουν πρόσωπα το ενδιαφέρον τους», εξήγησε.
Απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε ότι θεωρεί άδικη και άνευ αντικειμένου συζήτησης την κριτική που έγινε από Βουλευτές και τον Γενικό Ελεγκτή για τον διορισμό της. «Έχουμε κριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ότι η διαδικασία που ακολουθούμε είναι ολόσωστη. Μας έδωσαν το status A χωρίς καμία παρατήρηση, ενώ άλλες χώρες που το έλαβαν έχουν σειρά παρατηρήσεων».
«Είναι άδικο και αντινομικό και η όλη συζήτηση είναι εκ του περισσού», κατέληξε.