Η ποινή που βρίσκεται αντιμέτωπος ο Γεωργούλης-Ποια η υπερασπιστική του γραμμή
09:03 - 21 Απριλίου 2023
Η απόπειρα ηθικής απαξίωσης, με υπαινιγμούς ότι η βελγική δικαιοσύνη χειραγωγείται από ελληνικά πολιτικά συμφέροντα που συνδέονται άμεσα με τις επερχόμενες εκλογές είναι η κατεύθυνση που, πιθανότατα, θα ακολουθήσει η υπερασπιστική γραμμή του Αλέξη Γεωργούλη. Ο, πρώην πλέον, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζεται πως είναι αθώος και ότι οι καταγγελίες περί σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης γυναικών από το περιβάλλον του στις Βρυξέλλες, είναι κατασκευασμένες και κατευθυνόμενες, με σκοπό να βλάψουν πολιτικά τον ίδιον και, εμμέσως, τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι καταγγελίες και η ασυλία
Η Ελένη Χρονοπούλου δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει την τιμωρία του Αλέξη Γεωργούλη για όσα έκανε -πάντα σύμφωνα με την ίδιαν- εις βάρος της. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα ακολουθήσουν την ίδια οδό τα τρία επιπλέον άτομα που φέρονται να έχουν υποστεί παρόμοια κακοποιητική συμπεριφορά από τον Γεωργούλη, αν δηλαδή θα προχωρήσουν σε καταγγελία, μήνυση κ.λπ. ή θα προτιμήσουν τη σιγή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Γεωργούλης χρησιμοποιούσε μεγάλο αριθμό συνεργατών στο γραφείο του, προκλητικά δυσανάλογο του φόρτου εργασίας, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν νέοι, οι οποίοι έκαναν πρακτική άσκηση στις Βρυξέλλες. Η τακτική αυτή του Γεωργούλη, όπως έχει γίνει γνωστό από ψιθύρους, είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην υπόλοιπη ευρω-ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -και όχι μόνον.
Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ από το Βέλγιο, πρώην συνεργάτης του Γεωργούλη είχε καταγγείλει εργασιακό εκφοβισμό στο αρμόδιο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου. Δεδομένου όμως ότι οι φάκελοι τέτοιου είδους αναφορών καλύπτονται από αυστηρό απόρρητο, δεν είναι γνωστή οποιαδήποτε αντίδραση εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη.
Σε σχέση με την άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, το πρώτο βήμα είναι η εξέταση του φακέλου της υπόθεσης από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Επί του παρόντος, ο εν λόγω φάκελος δεν έχει παραδοθεί ακόμη από τη βελγική εισαγγελία στο Ευρωκοινοβούλιο. Τις επόμενες ώρες ή ημέρες αναμένεται να προσδιοριστεί η παραπομπή της υπόθεσης Γεωργούλη στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κατηγορούμενου. Στο επόμενο στάδιο, ύστερα από την ανάλυση της δικογραφίας, θα οριστεί από το Ευρωκοινοβούλιο ένας ειδικός σύμβουλος, ο οποίος θα κληθεί να παράσχει περαιτέρω πληροφόρηση στην Επιτροπή, εν όψει της συζήτησης για την άρση της ασυλίας του. Όπως και να 'χει, η όλη διαδικασία προβλέπεται μακρόχρονη, καθώς μετά από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κρίνει οριστικά για την άρση ή μη της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.
Εφόσον γίνει αυτό, ο Αλέξης Γεωργούλης θα κληθεί σε απολογία από τον Βέλγο εισαγγελέα. Παρόλ' αυτά εκφράζεται η βεβαιότητα ότι, λόγω παρέλευσης τριετίας από την τέλεση των αδικημάτων εις βάρος της κας Χρονοπούλου, ο Γεωργούλης δεν θα προφυλακιστεί έως την ημερομηνία της δίκης του, η οποία επίσης θα οριστεί αναλόγως με τα ευρήματα της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας στις Βρυξέλλες. Γενικώς, σύμφωνα με το ποινικό σύστημα του Βελγίου και στην υποθετική περίπτωση καταδίκης του, ο Αλέξης Γεωργούλης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 έτη. Αν όμως κριθεί σαν κατά συρροήν δράστης κακοποίησης, τότε ο κολασμός του θα είναι, πιθανώς, βαρύτερος.
Η υπερασπιστική του γραμμή
Επ' αυτού είναι χαρακτηριστικό το εξής χωρίο από την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βέλγοι συνήγοροι υπεράσπισης του Αλέξη Γεωργούλη, Cédric Vergauwen και Olivia Venet: «Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τη χρονική στιγμή της έρευνας και λυπάται βαθύτατα. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό το γεγονός ότι μόλις 3 χρόνια αργότερα η καταγγελία αυτή δημοσιοποιείται -ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα».
Το εάν τίθεται ζήτημα πολιτικής σκοπιμότητας, κι ακόμη περισσότερο, εάν οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες, μένει να αποδειχθεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης όταν και όπου αυτή διεξαχθεί. Σε αυτήν ενδέχεται να συνεξεταστούν νέες επίσημες καταγγελίες για ποινικά κολάσιμες πράξεις του Αλέξη Γεωργούλη, παρόμοιες με εκείνες που του καταμαρτύρησε η δικηγόρος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χρονοπούλου.
Αν όμως ο Αλέξης Γεωργούλης είναι στ' αλήθεια ένοχος, έστω και όχι ακριβώς όπως παρουσιάζεται μέσα από το κατηγορητήριο, τότε η προσπάθειά του ίδιου και των δικηγόρων του να παρουσιάσουν σαν συκοφαντία, επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα κ.ο.κ. τις καταγγελίες για συγκεκριμένα αδικήματα, θα αποδειχθεί πως ήταν ένας αντιπερισπασμός, τίποτα περισσότερο από μια απόπειρα του Έλληνα ευρωβουλευτή και πρώην ηθοποιού να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα».
Η ανακοίνωση των δικηγόρων του Αλέξη Γεωργούλη
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των κ.κ. Cédric Vergauwen και Olivia Venet έχει ως ακολούθως:
«Στις αρχές Απριλίου 2023 ο Αλέξης Γεωργούλης έμαθε έκπληκτος, με αφορμή την αίτηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του, ότι η κυρία Χρονοπούλου είχε καταθέσει μήνυση εις βάρος του, κατηγορώντας τον για ασελγείς πράξεις οι οποίες υποτίθεται πως συνέβησαν τον Ιανουάριο του 2020 στις Βρυξέλλες. Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται επίσημα. Ο κ. Γεωργούλης αντικρούει τις κατηγορίες της κυρίας Χρονοπούλου από κάθε άποψη.
»Ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ζητήσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές για την αποκατάσταση της αλήθειας. Μέσω των δικηγόρων του ζήτησε ακρόαση από τις ανακριτικές υπηρεσίες προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες. Αναμένει την κλήση, παραμένει στη διάθεση των βελγικών αρχών και ελπίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό.
»Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τη χρονική στιγμή της έρευνας και λυπάται βαθύτατα. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό το γεγονός ότι μόλις 3 χρόνια αργότερα η καταγγελία αυτή δημοσιοποιείται -ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα.
»Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας στο κοινό. Ο κ. Γεωργούλης και η συνήγορός του δεν είχαν πρόσβαση στο φάκελο και δεν θα γίνει κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο».
Πηγή: protothema.gr