Φόβοι για έξαρση εχινόκοκκου από αδέσποτα σκυλιά-Καταγράφηκαν περιστατικά από κατεχόμενα

Αδέσποτα κτυπημένα και ταλαιπωρημένα. Εθελοντές σε απόγνωση. Αυτή είναι η εικόνα που δίνεται από τις εθελοντικές ομάδες που καλούνται να διασώσουν ή να εξετάσουν περιπτώσεις αδέσποτων ζώων, σε όλη την Κύπρο, με πιο πρόσφατη αυτή της αγέλης στο γραμμικό πάρκο στο Στρόβολο. Βέβαια, αγέλες από αδέσποτα σκυλιά έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε άλλες περιοχές, κυρίως σε ορεινά χωριά της περιοχής του Τρόοδους, προκαλώντας ανησυχία για επανεμφάνιση του εχινοκόκκου.

Πρόκειται για ασθένεια, η οποία ταλαιπωρούσε την Κύπρο μέχρι τη δεκαετία του 1980, αφού τα αδέσποτα σκυλιά έτρωγαν σπλαχνικά υπολείμματα ζώων, ωστόσο εξαλείφθηκε πλήρως. Παρόλα αυτά, πρόσφατα φαίνεται να έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά σε αδέσποτα σκυλιά που εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα.

Τις πληροφορίες των εθελοντών επιβεβαίωσε στον REPORTER ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, ο οποίος αναφέρθηκε σε περιστατικό που σημειώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στην ορεινή περιοχή του Κάμπου της Τσακκίστρας, όταν αγέλη σκύλων εισήλθε από την Νεκρή Ζώνη στις ελεύθερες περιοχές και επιτέθηκε σε αγρινά.

Τα μέλη του Ταμείου Θήρας αφού θανάτωσαν τα σκυλιά, μετέφεραν τα πτώματά τους στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, όπου διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από εχινόκοκκο. Με την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Πίπη, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ενημέρωσαν ομάδα κτηνοτρόφων της περιοχής, αλλά και τα μέλη των αγροτικών οργανώσεων, ώστε να είναι προσεκτικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκεπτικό για τα υψηλά πρόστιμα για τους σκύλους-Πώς απαντούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Πονοκέφαλος οι αδέσποτοι σκύλοι

Μπορεί να μην έχει επισήμως καταγραφεί άλλο σοβαρό περιστατικό, ωστόσο ο κος Πίπης, δεν απέκλεισε να υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Όπως αυτή που ήρθε εις γνώσιν της προέδρου της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας των Ζώων (ΚΕΠΖ), Τούλας Πογιατζή, ότι δηλαδή υπάρχει έξαρση στην κατεχόμενη περιοχή του Κορμακίτη, την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτοι σκύλοι. «Έχει καταγραφεί επανεμφάνιση του εχινοκόκκου και αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε αγέλες που τρώνε ψόφια. Η κατάσταση είναι δραματική και νιώθω απογοήτευση για την αδράνεια που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι. Όλη η ευθύνη πέφτει στους ώμους των εθελοντών», είπε.

Αυτό που έχει διαπιστώσει η κα Πογιατζή μέσα από τις αναφορές των πολιτών που καλούν στην Εταιρεία, είναι πως τα αδέσποτα σκυλιά και οι αγέλες, έχουν γεμίσει την Κύπρο. «Συνήθως εντοπίζονται σε χωριά και φάρμες. Εκεί δηλαδή που μπορούν να βρουν και φαγητό. Επιτίθενται σε κτηνοτροφικά υποστατικά, τρώνε γάτους, κότες, κουνέλια, ακόμη και αγρινά».

Η επιδείνωση της κατάστασης που επικρατεί με τα αδέσποτα ζώα, φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία, με τις Τοπικές Αρχές να κλείνουν τα αυτιά τους στους προβληματισμούς που εκφράζουν οι εθελοντές. Μάλιστα, μέσα από εισηγήσεις που κατατέθηκαν ενώπιον των εμπλεκόμενων φορέων, η πρόεδρος της ΚΕΠΖ, είχε προτείνει την αύξηση των τελών προς τους ιδιοκτήτες που δεν στειρώνουν τα ζώα τους. Πρότεινε δηλαδή, οι ιδιοκτήτες που έχουν στειρωμένα τα ζώα τους να πληρώνουν είκοσι ευρώ, ενώ εκείνοι που δεν τα στειρώνουν να πληρώνουν διακόσια ευρώ. «Έτσι θα εξαναγκάζονταν να τα στειρώσουν και θα δινόταν τέλος στην αναπαραγωγή, που έχει τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα με αγέλες αδέσποτων σκυλιώμ να φοβίζουν πολίτες, σε ένα κατά τα άλλα ασφαλές χώρο. Θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα στην ολότητά του. Υπάρχει πρόνοια στο νόμο για έλεγχο στον υφιστάμενο νόμο περί αναπαραγωγής. Πέρασαν τόσα χρόνια και δεν τον εφάρμοσαν οι Τοπικές Αρχές και τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα. Δεν είδα κάποιος να ανησυχεί».

Όπως σημειώνεται από τους εθελοντές, οι αγέλες υπάρχουν παντού, ενώ σε πρόσφατη έρευνα καταγράφηκαν 250 χιλιάδες αδέσποτα ζώα σε όλη την Κύπρο. Επίσης, καθημερινές είναι και οι αναφορές για δηλητηριάσεις ζώων, οι οποίες έχουν αναφερθεί σε κατοικημένες περιοχές, θέτοντας σε κίνδυνο μικρά παιδιά που είναι εκτεθειμένα στα δολώματα.

Οι περισσότερες αναφορές σε αδέσποτα ζώα αφορούν κυρίως τα ορεινά χωριά της περιοχής του Τροόδους, μετά ακολουθούν οι επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, ενώ στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου έχουν καταγραφεί τα λιγότερα περιστατικά.

Υπό τον φόβο της πιθανότητας εξάπλωσης του εχινοκόκκου, τόσο οι εθελοντικές ομάδες, όσο και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ιδιοκτήτες ζώων, όπως αποκλείουν τη διαφυγή τους σε χώρους που δεν γνωρίζουν, να αποτρέπουν την επαφή τους με άγρια ζώα ή βόσκηση σε περιοχές που ενδεχομένως να έχουν πεταχτεί εντόσθια ζώων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσπαθεί να παγιδεύσει τους αδέσποτους σκύλους στο Γραμμικό Πάρκο ο Δήμος Στροβόλου

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Η Μαριλένα Αθηνή στην προεδρία του κοινοτικού συμβουλίου Μαλλιάς
Με είκοσι οκτώ γυάλινα ποτήρια έσπασε τα ρεκόρ Γκίνες ο χορευτής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
Έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Κύπρου-Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική
Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού
Σε διαβούλευση η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή-Στο Υπουργικό τον Μάρτιο του 2025
Σε ντόμινο εξελίσσονται οι ακυρώσεις συμβάσεων σε μεγάλα έργα-Πληρώνει τα σπασμένα της πρώην η νυν Κυβέρνηση
Η ακρίβεια φέρνει αύξηση στα ασφάλιστρα για εργατικά ατυχήματα-Οι αλλαγές που προωθούνται
Ξύρισαν τα μουστάκια τους για το Μovember Cyprus στη Λεμεσό
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες