​​​​​​​Προβληματισμός Νετανιάχου για τη βελτίωση σχέσεων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας

O Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου έστειλε πολλαπλά μηνύματα στη Σαουδική Αραβία, με αφορμή την πλήρη εξομάλυνση των διμερών διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, που μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση του Ριάντ «δεν θα πρέπει να ξεχνά ποιοι είναι οι πραγματικοί της φίλοι στην περιοχή, και ποιοι είναι οι πραγματικοί της αντίπαλοι», προσθέτοντας ότι «εάν η Σαουδική Αραβία περιληφθεί στην ομάδα των χωρών, που υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ, θα επιλυθεί άπαξ δια παντός η αραβοϊσραηλινή διένεξη». Αντιθέτως, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ιρανική περιφερειακή πολιτική, υποστήριξε ότι «το 95% των προβλημάτων στην περιοχή προέρχονται από το Ιράν». «Αρκεί να αναλογιστούμε την κατάσταση που επικρατεί σε χώρες που το Ιράν έχει ισχυρή ανάμιξη, όπως στην Υεμένη, στο Ιράκ, στη Συρία και στον Λίβανο», είπε ο Νετανιάχου, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η βελτίωση που παρατηρείται στις σχέσεις Ριάντ-Τεχεράνης στοχεύει κυρίως στη διευθέτηση της έκρυθμης κατάστασης στην Υεμένη.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε εκτενώς και στον Λίβανο, που τον χαρακτήρισε ως ένα «κράτος – μη κράτος» (failed State), παραδομένο στην εξουσία της οργάνωσης Χεζμπολάχ, με το Ιράν να αποδεικνύει επανειλημμένως ότι δεν ενδιαφέρεται για το καλό των πολιτών του. Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσον η συμφωνία αυτή θα εξασφαλίσει σταθερότητα στην περιοχή και μείωση της επιρροής της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Τέλος, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη στρατηγική σχέση που συνδέει τη χώρα του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξέφρασε ωστόσο την ευχή «οι ΗΠΑ να αυξήσουν την παρεμβατικότητά τους στην περιοχή, καθότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν επιθυμεί μόνο το Ισραήλ αλλά και πολλές άλλες χώρες της περιοχής», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του απαγορεύει να πλήξει με τα όπλα της την επικράτεια της Ρωσίας
Εμπορικό πλοίο υπέστη «ελαφριά» ζημιά όταν χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι