Παρέμβαση Κ. Χατζηγιάννη στην Περιφερειακή Διάσκεψη ΟΑΣΕ για εμπορία προσώπων

Στην Κύπρο έχει συσταθεί Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων και την προστασία των θυμάτων, με στόχο να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα των θυμάτων του trafficking και να ενθαρρύνει τον συντονισμό στρατηγικών συνεργασιών με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, και άλλους τοπικούς παράγοντες, ανέφερε, σε παρέμβαση του στην 23η Περιφερειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ, ο Βουλευτής, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Χατζηγιάννης, Αντιπρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), συμμετείχε, μέσω διαδικτύου, στην 23η Περιφερειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, στις 18 και 19 Απριλίου 2023.

Η Διάσκεψη, την οποία διοργάνωσε το Γραφείο του Ειδικού Αντιπροσώπου και Συντονιστή για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων του ΟΑΣΕ (CTHB), είχε ως κεντρικό θέμα: «Πρόκειται για ανθρώπους: Ισχυρή εθνική ηγεσία για τερματισμό της εμπορίας προσώπων».

Στο πλαίσιο συζήτησης στην ενότητα με θέμα «Αποτελεσματικά εργαλεία για τη καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων - νόμοι και πολιτικές», ο κ. Χατζηγιάννης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα.

Πρέπει, τόνισε, ο κάθε φορέας να γνωρίζει πώς επηρεάζεται από τη βιομηχανία της εμπορίας προσώπων, να γνωρίζει ξεκάθαρα τις ευθύνες του και πώς να τις αναλαμβάνει έμπρακτα, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στις προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτού του εγκληματικού φαινομένου, μέσω ολοκληρωμένων νομοθεσιών, προσεγγίζοντας όσο περισσότερο γίνεται την «ολική κοινωνία».

Ανέφερε, παράλληλα, ότι στην Κύπρο έχει συσταθεί Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων και την προστασία των θυμάτων, με στόχο να  προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα των θυμάτων του trafficking και να ενθαρρύνει τον συντονισμό στρατηγικών συνεργασιών με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, και άλλους τοπικούς παράγοντες.

Σημείωσε επίσης την υιοθέτηση εθνικής νομοθεσίας που ποινικοποιεί αποκλειστικά τη χρήση ή λήψη σεξουαλικών υπηρεσιών σε μια προσπάθεια περιορισμού της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της εμπορίας προσώπων.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι, κατά τον τελευταίο χρόνο, η Ad Hoc Επιτροπή για τη Μετανάστευση επικεντρώνεται στην κατάσταση των Ουκρανών προσφύγων και ιδιαίτερα των ευάλωτων κατηγοριών, πραγματοποιώντας επιτόπιες επισκέψεις σε διάφορα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ, που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

Επισήμανε δε ότι λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών και των περιορισμένων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων των χωρών υποδοχής, θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για στήριξη των προσφύγων στον τομέα της πρόληψης και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.

Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε επίσης ότι τα στατιστικά στοιχεία για πιθανά ή ταυτοποιημένα θύματα εμπορίας προσώπων μεταξύ της ουκρανικής κοινότητας προσφύγων που κοινοποιούνται από τις εθνικές αρχές, δεν συμφωνούν με αυτά που κοινοποιούνται από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τους μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται επί τόπου.

Ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε ότι το γεγονός αυτό καταδεικνύει ανεπαρκείς μηχανισμούς για τον εντοπισμό και την αναφορά θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και τόνισε την ανάγκη οικοδόμησης ισχυρών συνεργασιών και μηχανισμών ανταλλαγής πληροφοριών με εν λόγω μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Είπε επίσης ότι το έργο των υπευθύνων χάραξης πολιτικής δυσχεραίνει περαιτέρω η απουσία δεδομένων για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων, την τοποθεσία τους και την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στην Ουκρανία ή να μετακινηθούν αλλού και ότι η κατάσταση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις περιπτώσεις ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους παιδιών, καθώς υπονομεύει τις προσπάθειες για τη δημιουργία αποτελεσματικών συστημάτων παρακολούθησης. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η εγγραφή των Ουκρανών προσφύγων ως δικαιούχων προσωρινής προστασίας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των κενών.

Ο κ. Χατζηγιάννης επισήμανε, τέλος, τους κινδύνους που προκύπτουν από την εργασιακή εκμετάλλευση προσφύγων, ιδιαίτερα στους τομείς της γεωργοκτηνοτροφίας και των κατασκευών και οι οποίοι μπορούν να επιδεινώσουν το φαινόμενο της εμπορίας προσώπων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο ΣΓΥ ο ΥΠΕΞ, ενημερώνει για συμμόρφωση επί συστάσεων για κράτος δικαίου
Προτεραιότητα Α. Ιωσήφ η προώθηση ανέγερσης Τεχνικής-Γεωργικής Σχολής
Συζήτησε με τον Πρέσβη της Κίνας τις διαφορές που προέκυψαν με την CPP ο Πρόεδρος
Προεκλογική ανταλλαγή πυρών-Οι «συνήγοροι των τραπεζών» και η «ΑΚΕΛική λαίλαπα»
Στήριξη σε Παντελή Γεωργίου για το Δήμο Δυτικής Λεμεσού από το Volt
Συλλυπητήρια Λευκωσίας για τον θάνατο του Προέδρου και του ΥΠΕΞ του Ιράν
Τη σημασία της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Πρόεδρος της Βουλής και Ελληνας Υπ. Υγείας
Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ κυρίως προς τις τράπεζες για την οικονομία
Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας
Βλέπει τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό ο Πρόεδρος-Νέοι ισχυρισμοί από την CPP