Κριτική Ακιντζί για την προεκλογική δραστηριότητα του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα

Οι επισκέψεις του «πρέσβη», Μετίν Φεϊζίογλου σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία και η κριτική του στην αντιπολιτευόμενη Συμμαχία του Έθνους προκαλούν αντιδράσεις. 

Ο τέως ηγέτης της τ/κ κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι «το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας έχει γίνει σχεδόν ταυτόσημο με το κόμμα και τον ηγέτη του ΑΚΡ. Καθώς η θεσμική δομή (του κράτους) εκφυλίστηκε με την πάροδο του χρόνου και το προσωποπαγές καθεστώς ρίζωσε, οι αντανακλάσεις αυτού του γεγονότος εκδηλώθηκαν και στην Κύπρο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι οι «πρέσβεις», οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι οι εκπρόσωποι του τουρκικού κράτους, άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν αξιωματούχοι του ΑΚΡ. «Πρέσβεις όπως ο Καγιά Τουρκμέν, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος του κράτους, δεν άντεξαν περισσότερο από 8 μήνες στη Λευκωσία», πρόσθεσε.  

"Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στην τδβκ το 2020, η τουρκική πρεσβεία λειτουργούσε σαν εκλογικό γραφείο», επεσήμανε ο κ. Ακιντζί και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα των εκλογών στην Τουρκία και υπάρχουν περισσότεροι από 100 χιλιάδες ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν εδώ. Φυσικά, ο πρέσβης στη Λευκωσία δεν θα μείνει άπραγος. Θα πράξει και αυτός το καθήκον του σε αυτές τις εκλογές, όπου ακόμη και μία ψήφος είναι σημαντική".

Συνεχίζοντας ανέφερε επίσης ότι, "είναι σημαντικό για την Δημοκρατία της Τουρκίας να ανακτήσει τη θεσμική της ταυτότητα ως ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαίου αντί για ένα καθεστώς του ενός ατόμου, πρωτίστως για το μέλλον των ίδιων των πολιτών της».

Ο κ. Ακιντζί έγραψε, επίσης, ότι «για τους Τουρκοκύπριους, η επίλυση του Κυπριακού στη βάση της πολιτικής ισότητας και η ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-τδβκ σε δημοκρατική βάση, ο αμοιβαίος σεβασμός και η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις είναι ζωτικής σημασίας. Μόνο σε μια τέτοια τάξη πραγμάτων, οι Τούρκοι πρέσβεις δεν θα ενεργούν ούτε ως αξιωματούχοι ενός κόμματος ούτε ως κυβερνήτες, αλλά ως πρέσβεις που εκπροσωπούν το κράτος». 

Σε παρόμοιο ύφος, το ΡΤΚ ασκεί κριτική στον «πρέσβη». Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Ασίμ Ακάνσοϊ, σε σχετική τοποθέτηση του έθεσε το ερώτημα αν «είναι καθήκον ενός πρέσβη να πηγαίνει από χωριό σε χωριό και να διεξάγει προπαγάνδα». Τοποθετούμενος, ανέφερε ότι «αυτό δεν συνάδει με την αποστολή της πρεσβείας και δεν συνάδει με τις δημοκρατικές πρακτικές». 

Στη «βουλή», ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ουρούν Σόλγιαλι ζήτησε από τον «πρόεδρο του σώματος» να τοποθετηθεί για τον λόγο για τον οποίο συνοδεύει τον «πρέσβη» στις επισκέψεις του, κατά τη διάρκεια των οποίων ασκεί κριτική στην τουρκική αντιπολίτευση. 

Αλλος «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ερκούτ Σαχαλί ανέφερε ότι «η σημερινή σας δραστηριότητα είναι προπαγάνδα του AKP, του MHP, του HÜDAPAR. Σας παρακαλώ τουλάχιστον να πείτε: "Εγώ το έκανα". Είναι σαφές τι κάνετε. Μην είστε η μασκότ της τδβκ στις εκλογές».

Ο «πρόεδρος» της «βουλής», Ζορλού Τορέ υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, αναφέροντας ότι «δεν πιστεύει ότι διέπραξε κάποιο παράπτωμα» και ότι «έχει την τιμή να είναι μέλος του τουρκικού έθνους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα