Κατεπείγουσα ερώτηση προς Μπορέλ από τον Παπαδάκη για την έκδοση του Kenan Ayas

«Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδώσει τον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα, Kenan Ayas στη Γερμανία, με πιθανότερη κατάληξη τη φυλάκισή του στα μπουντρούμια της Τουρκίας, προκαλεί οργή και θλίψη σε κάθε άνθρωπο με δημοκρατικές αρχές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της έκδοσης του Κούρδου πρόσφυγα ενώπιον της Κομισιόν με την μορφή του κατεπείγοντος.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία παρουσιάζει όλους τους Κούρδους, που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα και πολιτικά τους δικαιώματα, ως «τρομοκράτες», σημαίνει ότι ο Κούρδος αγωνιστής κινδυνεύει άμεσα με φυλάκιση, αν φτάσει στη χώρα. Κι αυτό θα καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία συνένοχη σε μία κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει.

Δεν νοείται σε καμία περίπτωση η Κύπρος, η οποία βιώνει τη διαρκή επιθετικότητα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της, να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, για να εξευμενίσει απαιτήσεις οποιωνδήποτε τρίτων, υπέδειξε ο κ. Παπαδάκης. Μάλιστα, το αίτημα για έκδοση του Ayas έρχεται, ενώ η Γερμανία δημιούργησε σοβαρό αρνητικό προηγούμενο στην κατεχόμενη Κύπρο, προμηθεύοντας τον κατοχικό στρατό με άρματα Leopard, σημείωσε.

«Υπενθυμίζουμε ότι στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται ήδη χιλιάδες αντιφρονούντες του καθεστώτος Ερντογάν, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του αριστερού, φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Selahattin Demirtaş. Δεν θα μας προκαλούσε έκπληξη, αν το επόμενο βήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν η έκδοση Τουρκοκυπρίων προοδευτικών αντιφρονούντων του κατοχικού καθεστώτος, γνωρίζοντας την κατάληξή τους, απλά και μόνο για να γίνεται αρεστή», υπογράμμισε.

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης έχει καταθέσει κατεπείγουσα γραπτή ερώτηση στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κ. Ζοζέπ Μπορέλ, κατά πόσο η ΕΕ σχεδιάζει να αναλάβει δράση ώστε να αποτρέψει την έκδοση του Kenan Ayas στην Τουρκία, γνωρίζοντας τις συνέπειες, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού
Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Γκουτέρες-Φιντάν
Διαφωνίες στη Βουλή για την πρόταση Kυβέρνησης για πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
Τα δύο σενάρια στο τραπέζι για ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ και οι αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο
Στο Άμπου Ντάμπι για σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Υπουργός Ενέργειας
Ανανεώθηκε η εγγυητική της Kition Ocean Holdings-Στα €10 εκατομμύρια το ύψος
Εξήγγειλε κι επίσημα για Περιφερειάρχης ο Κ. Κωνσταντίνου-«Για μια Πάφο προσβάσιμη σε όλους και χωρίς προσωπικές ατζέντες»
Εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του για την Κοινότητα Έμπας, ο Περικλής Περικλέους