Κατεπείγουσα ερώτηση προς Μπορέλ από τον Παπαδάκη για την έκδοση του Kenan Ayas

«Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδώσει τον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα, Kenan Ayas στη Γερμανία, με πιθανότερη κατάληξη τη φυλάκισή του στα μπουντρούμια της Τουρκίας, προκαλεί οργή και θλίψη σε κάθε άνθρωπο με δημοκρατικές αρχές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της έκδοσης του Κούρδου πρόσφυγα ενώπιον της Κομισιόν με την μορφή του κατεπείγοντος.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία παρουσιάζει όλους τους Κούρδους, που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα και πολιτικά τους δικαιώματα, ως «τρομοκράτες», σημαίνει ότι ο Κούρδος αγωνιστής κινδυνεύει άμεσα με φυλάκιση, αν φτάσει στη χώρα. Κι αυτό θα καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία συνένοχη σε μία κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει.

Δεν νοείται σε καμία περίπτωση η Κύπρος, η οποία βιώνει τη διαρκή επιθετικότητα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της, να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, για να εξευμενίσει απαιτήσεις οποιωνδήποτε τρίτων, υπέδειξε ο κ. Παπαδάκης. Μάλιστα, το αίτημα για έκδοση του Ayas έρχεται, ενώ η Γερμανία δημιούργησε σοβαρό αρνητικό προηγούμενο στην κατεχόμενη Κύπρο, προμηθεύοντας τον κατοχικό στρατό με άρματα Leopard, σημείωσε.

«Υπενθυμίζουμε ότι στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται ήδη χιλιάδες αντιφρονούντες του καθεστώτος Ερντογάν, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του αριστερού, φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Selahattin Demirtaş. Δεν θα μας προκαλούσε έκπληξη, αν το επόμενο βήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν η έκδοση Τουρκοκυπρίων προοδευτικών αντιφρονούντων του κατοχικού καθεστώτος, γνωρίζοντας την κατάληξή τους, απλά και μόνο για να γίνεται αρεστή», υπογράμμισε.

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης έχει καταθέσει κατεπείγουσα γραπτή ερώτηση στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κ. Ζοζέπ Μπορέλ, κατά πόσο η ΕΕ σχεδιάζει να αναλάβει δράση ώστε να αποτρέψει την έκδοση του Kenan Ayas στην Τουρκία, γνωρίζοντας τις συνέπειες, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ