Έκλεισε το παραθυράκι για τηλεπικοινωνιακά υπόπτων το Ανώτατο-Πόρτα σε Εισαγγελία
13:36 - 20 Απριλίου 2023
Ακόμη μια απόφαση που δημιουργεί νέα δεδομένα και βάζει σε νομικούς μπελάδες την Νομική Υπηρεσία, φέρνει η απόφαση του Ανωτάτου, που απέρριψε έφεση του Γενικού Εισαγγελέα επί της απόφασης με την οποία, τον Ιανουάριο του 2022, κρίθηκε παράνομη η πρόσβαση σε καταγεγραμμένες συνομιλίες που εντοπίζονται σε κινητά υπόπτων.
Της απόφασης αυτής, είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2021, άλλη απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία έκρινε κατά πλειοψηφία παράνομη την κατακράτηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από τους παροχείς, τονίζοντας πως ο Νόμος 183(Ι)2007 αντιβαίνει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και την εφαρμοστέα ενωσιακή νομολογία.
Συνεπώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου ουσιαστικά στέλνουν το μήνυμα, ότι απαιτείται το όλο θέμα να τύχει χειρισμού σε νομικό επίπεδο, μέσω τροποποίησης που θα επέλθει με απόφαση της Βουλής, σε διαφορετική περίπτωση με βάση τις σχετικές αποφάσεις, μπαίνει μπλόκο στην πρόσβαση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, στα πλαίσια μιας ποινικής έρευνας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες φωτιές από Ανώτατο για τηλεπικοινωνιακά-Μπλόκο και στο περιεχόμενο συσκευών
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη απόφαση, που εκδόθηκε μετά από προσφυγή των Α. Πελεκάνος & Πελεκάνου Δ.Ε.Π.Ε., Γιάννη Πολυχρόνη Δ.Ε.Π.Ε. με Β. Ακάμα, Χρ. Χριστοφή με Μ. Καούλα για Δημητρίου & Δημητρίου ΔΕΠΕ και Ηλ. Στεφάνου με Γ. Νεάρχου, αφορούσε την παράνομη κατακράτηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από τους παρόχους, ενώ η δεύτερη αφορά την απόφαση ότι καθίσταται παράνομη η αποκάλυψη, πρόσβαση και λήψη των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από την Αστυνομία και από τις συσκευές τηλεφώνου πολιτών.
Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπου είχε αποφασιστεί ότι ο Νόμος περί Διατήρησης Τηλεπικοινωνιακών Δεδομένων με σκοπό τη διερεύνηση σοβαρών ποινικών αδικημάτων του 2007 είναι αντισυνταγματικός και ότι οι συνδρομητικές τηλεφωνικές εταιρείες (πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών) γενικά και αδιάκριτα κατακρατούν τηλεπικοινωνιακά δεδομένα χρηστών, οι ανακριτές υποθέσεων με παραθυράκι τον Νόμο περί Προστασίας του Απόρρητου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας του 1996 εξασφάλιζαν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα από τηλεφωνική συσκευή υπόπτου ή κατηγορούμενου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η υπεράσπιση συγκεκριμένων προσώπων προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ακύρωσε τα επίδικα εντάλματα, στη βάση των οποίων συλλέχθηκαν δεδομένα από τα κινητά υπόπτων και στις εν λόγω αποφάσεις αναφέρθηκε πως η απόφαση της Ολομέλειας που έκρινε παράνομη την καθολική κατακράτηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των πολιτών, χωρίς καμία εξαίρεση, είναι δεσμευτική και καταλυτικής σημασίας για την υπόθεση.
Κρίθηκε δηλαδή ότι η πρόσβαση, αποκάλυψη και λήψη τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από την Αστυνομία, από την τηλεφωνική συσκευή, αυτή καθ΄εαυτή, ήταν παράνομη. Οι εν λόγω αποφάσεις εφεσιβλήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις πέντε Απριλίου απόρριψε και τις δύο εφέσεις με αρ.16/2022 και 17/2022.
Την υπόθεση για τους Εφεσίβλητους χειρίστηκε η δικηγόρος κα Χριστίνα Χριστοφή διά το δικηγορικό γραφείο Δημητρίου & Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε.
Η επικύρωση της απόφασης, έρχεται να δημιουργήσει νομικά προβλήματα σε υπό διερεύνηση υποθέσεις, όπου εξασφαλίστηκαν σχετικά διατάγματα τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. ενώ υπενθυμίζεται πως μετά την έκδοση της πρώτης απόφασης, που στην ουσία απαγόρευε τη καθολική κατακράτηση δεδομένων πολιτών, σε περίπτωση ποινικής διερεύνησης, ακολούθησαν προσφυγές στο Ανώτατο για ακύρωση διαταγμάτων.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Νομική Υπηρεσία καλείται να βγει από το νομικό αδιέξοδο, κάτι που μπορεί να γίνει με τροποποίηση της Νομοθεσίας, που θα πρέπει να συμβαδίζει με τις αποφάσεις του Ανωτάτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H απόφαση βόμβα που απενεργοποιεί τηλεπικοινωνιακά υπόπτων-Στον αέρα υποθέσεις