Στελέχωση κολλημένη σε διαβεβαιώσεις για το ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Πάφου

Τα προβλήματα που παρατηρούνται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, όλων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας έχουν ειπωθεί αμέτρητες φορές. Οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους φορείς, είτε παραμένουν στον πάγο, είτε δίνονται περιστασιακές λύσεις. Προβλήματα όπως υποστελέχωση και ανεπάρκεια κλινών, καταγράφονται ως τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τα ΤΑΕΠ και ιδιαίτερα το ΤΑΕΠ Πάφου, που όπως φαίνεται παραμένει παραμελημένο παρά τις φωνές και τις αντιδράσεις από τους γιατρούς.

Ένα μήνα από την πρώτη φορά που προανήγγειλαν στάση εργασίας οι γιατροί του νοσοκομείου, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την υποστελέχωση, η οποία όμως αναβλήθηκε μετά από παρότρυνση της υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε κάποια σχετική ενημέρωση για λήψη αποφάσεων που να αφορούν την στελέχωση του ΤΑΕΠ με περισσότερους γιατρούς και προχωρούν σήμερα σε τρίωρη στάση εργασίας.

Στο πολύπαθο ΤΑΕΠ της επαρχίας Πάφου, εργάζεται ένας γιατρός κάθε βράδυ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το κατά πόσον μπορεί από μόνος του να ανταποκριθεί σε πολλά και ταυτόχρονα σοβαρά περιστατικά. Επιπλέον, η υποστελέχωση και η έλλειψη κλινών, δημιουργεί -όπως συμβαίνει και σε άλλα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων- αλυσιδωτά προβλήματα με πολύωρη αναμονή ασθενών, μέχρι να αδειάσει κλίνη σε άλλο Τμήμα. Τα δεδομένα αυτά, όπως αναφέρεται από το προσωπικό, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών και δίνεται η εικόνα ότι το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου λειτουργεί «στον αυτόματο».

Απόδειξη των γενικότερων προβλημάτων που παρουσιάζουν τα ΤΑΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα, αποτελεί το γεγονός ότι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) προχώρησε σε προκήρυξη για πρόσληψη δέκα γιατρών. Την ίδια ώρα ο κος Κούμας, εξαπολύει πυρά κατά του Οργανισμού για τον τρόπο διαχείρισης των ΤΑΕΠ, τονίζοντας πως οι γιατροί δεν θέλουν να γίνουν συνυπεύθυνοι της αδιαφορίας που επιδεικνύει. «Ο ΟΚΥπΥ, ως διαχειριστής των δημοσίων νοσηλευτηρίων έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό, αφού δεν έχει αντιληφθεί τη σημαντικότητα των ΤΑΕΠ και της ορθής στελέχωσής τους. Τα πράγματα είναι άκρως επικίνδυνα στο ΤΑΕΠ Πάφου».

Ο κος Κούμας παρέθεσε δε και ερώτημα προς τους αρμόδιους για τον αριθμό των ΤΑΕΠ που χρειάζονται, την γεωγραφική τοποθέτησή τους και τον τρόπο της μεταξύ τους συνεργασίας. «Δεν πρέπει να περιμένουμε να εισέλθει ο ασθενής στο ασθενοφόρο για να πάει ΤΑΕΠ, να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε και στο τέλος να πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο. Το ΤΑΕΠ χρειάζεται γνώσεις για να οργανωθεί γιατί εκεί κρίνεται η ζωή ασθενών», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ΠΑΣΥΝΟ στηρίζει τη στάση εργασίας στο ΤΑΕΠ Πάφου

«Πολλές φορές αναγκαστήκαμε να τοποθετήσουμε ράντζα»

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΑΕΠ Πάφου είναι γνωστά και στο νοσηλευτικό προσωπικό, με την ΠΑΣΥΝΟ να στηρίζει τη σημερινή στάση εργασίας των γιατρών, αφού υποστελέχωση παρουσιάζεται και στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Μάλιστα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, σημείωσε πως πρόκειται για ένα νοσοκομείο με τεράστια προβλήματα, όχι μόνο στη στελέχωση, αλλά και στους χώρους που είναι δυσλειτουργικοί, αφού διαθέτει μόνο τέσσερα μόνο εξεταστήρια, τα οποία εξυπηρετούν μια ολόκληρη επαρχία. «Η επαρχία Πάφου, ειδικότερα το καλοκαίρι εξυπηρετεί ένα με δύο εκατομμύρια ασθενείς, και δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκαστήκαμε να τοποθετήσουμε ράντζα για να τους εξυπηρετήσουμε».

Το νοσηλευτικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, εργάζεται με υπερωριακή απασχόληση, δηλαδή ο αριθμός νοσηλευτών που υπολείπεται για να στελεχωθούν Τμήματα, πέραν του ΤΑΕΠ, καλύπτεται με επιπλέον ώρες, από το υφιστάμενο προσωπικό, κάτι που επιφέρει κούραση. «Είναι ένα νοσοκομείο που στερείται κλίνες, έχει πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις και την υποστελέχωση. Όλα αυτά, είναι αλληλένδετα και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση του ΤΑΕΠ. Όταν δεν υπάρχουν κρεβάτια, αυτό απευθείας μεταφράζεται στο ότι οι ασθενείς θα παραμείνουν στο κρεβάτι του ΤΑΕΠ μέχρι να ελευθερωθεί κλίνη. Στην συνέχει, αυξάνονται οι ώρες αναμονής του ασθενή. Είναι και το θέμα τις ασφάλειας του προσωπικού, το οποίο έχει αναδειχθεί πολλές φορές λόγω των επιθέσεων που δέχτηκε το προσωπικό από επισκέπτες».

Ο κος Πετέλη χαρακτήρισε το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ως ένα παραμελημένο νοσοκομείο, που παρόλο που έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες εργασίες επιδιόρθωσης, δεν βοήθησαν στην ανάπτυξή του, επιφέροντας έτσι σοβαρά προβλήματα που έχουν αντίκτυπο στο ΤΑΕΠ. «Πρέπει να γίνουν πολλά για να βελτιωθεί η κατάσταση και μέχρι στιγμής είδαμε λίγα να γίνονται. Η έλλειψη γιατρών είναι σε επικίνδυνα επίπεδα», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Δεκάδες μεταγγίσεις αίματος αναβλήθηκαν-Ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Αίματος
Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω σφοδρών ανέμων-Οι συστάσεις του Τμήματος Δασών
Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας-Πότε γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού
Νέο κεφάλαιο για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό-Άνοιξε η συζήτηση για ευρωπαϊκή νομοθεσία
Σε τροχιά υλοποίησης η Εθνική Στρατηγική για τον αυτισμό-Οι δύο δράσεις για το 2024
Ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες σε ένα κράτος που δείχνει να μην ξέρει να τους διαχειριστεί
Αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για αίμα-Σύμβολο αλληλεγγύης η προσφορά
Τροχοδρομούνται διαδικασίες βελτίωσης της ζωής των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων
ΕΙΚΟΝΕΣ: Σε σκουπιδότοπο μετατράπηκε περιοχή στην Πάφο-Νομιμότητα και αποκατάσταση διαμηνύουν οι αρμόδιοι
Κλειδί για την οικονομική ευημερία της Κύπρου, η τεχνική εκπαίδευση