Ζήτησε απαντήσεις από τον Αρχηγό η ΑΑΔΙΠΑ για τα sms σε μέλη για τα Madame Figaro

Δεν κάνει βήμα πίσω ο αστυνομικός που καταγγέλλει την... Αστυνομία για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ζητώντας από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας έρευνα, ενώ σε περίπτωση που δεν προχωρήσει, αναμένεται να καταχωρήσει ιδιωτική ποινική δίωξη κατά Αρχηγού και άλλων μελών της Δύναμης.

Πρόκειται για την υπόθεση της αποστολής μηνυμάτων από την Αστυνομία στα μέλη της, με τα οποία τους καλούσε να στηρίξουν αστυνομικό που ήταν υποψήφια στα βραβεία Madame Figaro, κάτι το οποίο είχε καταγγείλει αστυνομικός στην Επίτροπο Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία εντόπισε παραβάσεις και προέβη σε συστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελία στην ΑΔΙΠΑ για τα SMS της Αστυνομίας σε μέλη της για τα Madame Figaro

Ο αστυνομικός, μέσω του δικηγόρου του, Δημήτρη Απαισιώτη, προχώρησε σε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, από την οποία ζήτησε έρευνα για την «παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων», καθώς θεωρεί πως υπήρξε παραδοχή για διάπραξη αδικήματος και θα πρέπει υπάρξει η ανάλογη τιμωρία, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις που παραβιάζεται η σχετική νομοθεσία. Η καταγγελία, στρέφεται εναντίον όλων των μελών της Αστυνομίας, ανεξαρτήτου βαθμού, που με οποιοδήποτε τρόπο συμμετοχής ή ανοχής, συνέβαλαν στην παράνομη «επεξεργασία» προσωπικών δεδομένων.

Στην επιστολή του ο Δημήτρης Απαισιώτης προς την Ανεξάρτητη Αρχή, εκφράζει τη θέση, πως σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία που αφορά τα προσωπικά δεδομένα, η Επίτροπος μπορεί να επιβάλει αποκλειστικά και μόνο διοικητικές κυρώσεις, ενώ υποδεικνύει πως δεν είναι αρμόδια για να αποφασίσει κατά πόσο μια παραβίαση του Νόμου είναι ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα.

Η ΑΑΔΙΠΑ, απάντησε στο δικηγόρο του αστυνομικού, αναφέροντας του πως η Αστυνομία έχει προβεί σε τιμωρητικά μέτρα προς αποφυγή παρόμοιων φαινομένων και παράλληλα η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει προβεί σε συστάσεις στην Αστυνομία για υιοθέτηση επιπλέον μέτρων.

Ενόψει αυτών, όπως του αναφέρεται, και προτού η ΑΑΔΙΠΑ αποφασίσει για τον περαιτέρω χειρισμό του παραπόνου, έχουν αποταθεί στον Αρχηγό Αστυνομίας, ζητώντας πλήρη ενημέρωση για το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί επί του θέματος, ενώ ακολούθως αναμένεται να επανέλθουν σε σχέση με το εάν θα διεξάγουν έρευνα από την πλευρά του.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Απαισιώτη, στις 14 Απριλίου, ως δικηγόρος του αστυνομικού, απέστειλε δεύτερη επιστολή προς την ΑΑΔΙΠΑ, «στο περιεχόμενο της οποίας διευκρινίζεται ότι η αναφορά της ΑΑΔΙΠΑ ότι η Αστυνομία έχει προβεί σε ''τιμωρητικά μέτρα'' προς αποφυγή παρόμοιων φαινομένων, δεν είναι αυτό που απάντησε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην επιστολή της προς τον καταγγέλλων Αστυνομικό, αλλά ότι η ίδια ενημερώθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας ότι ''έγιναν ήδη παρατηρήσεις στα μέλη που είχαν εμπλακεί στην αποστολή του υπό αναφορά μηνύματος, ώστε να μην επαναληφθεί''. Δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε δηλώσεις του Αρχηγού Αστυνομίας, ότι για το παράνομο sms διευθετήθηκε η αποστολή του από (άγνωστα στο παρών στάδιο προς εμάς) μέλη του γραφείου τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας. Όμως ο οικείος νόμος ορίζει ότι στην προκειμένη περίπτωση ενδεχομένως ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας όσο και ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας φέρουν νομική ευθύνη».

Ο κ. Απαισιώτης παραπέμπει στο άρθρο 33 του περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμος του 2018 (125(I)/2018), οι πρόνοιες του οποίου είναι:

(1) Διαπράττει ποινικό αδίκημα-

(ια) πρόσωπο που χωρίς δικαίωμα επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή λαμβάνει γνώση των δεδομένων αυτών ή τα αφαιρεί, αλλοιώνει, βλάπτει, καταστρέφει, επεξεργάζεται, εκμεταλλεύεται με οποιονδήποτε τρόπο, μεταδίδει, ανακοινώνει, τα καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα ή επιτρέπει στα πρόσωπα αυτά να λάβουν γνώση των εν λόγω δεδομένων, για σκοπούς επικερδείς ή μη,

(2) Σε περίπτωση που πρόσωπο καταδικάζεται για τη διάπραξη οποιουδήποτε από τα αδικήματα που αναφέρονται στις παραγράφους (α) έως (ιβ) του εδαφίου (1) υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (€30.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

(5) Για σκοπούς εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου-

(β) εάν ο υπεύθυνος επεξεργασίας ή ο εκτελών την επεξεργασία είναι δημόσια αρχή ή δημόσιος φορέας, νομική ευθύνη φέρει ο επικεφαλής ή το πρόσωπο που ασκεί ουσιαστική διοίκηση της δημόσιας αρχής ή του δημόσιου φορέα.

Η διάπραξη ποινικού αδικήματος, κατά κανόνα, αποτελεί και διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος.

Ο κ. Απαισιώτη, αναφέρει πως «στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας σε σχέση με τα μέλη του γραφείου τύπου δεν ήταν ούτε η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας εναντίον τους αλλά ούτε και η διερεύνηση ενδεχόμενης διάπραξης ποινικού αδικήματος. Αυτό το δήλωσε ξεκάθαρα στην επιστολή του προς την ΕΠΔΠΧ. Η απόφαση του ήταν να τους γίνει παρατήρηση ώστε να μην επαναληφθεί η εκ νέου αποστολή sms σε μέλη της Αστυνομίας».

Παράλληλα, υποδεικνύει πως «η καταγγελία στην ΑΑΔΙΠΑ έγινε από τον Αστυνομικό εναντίον όλων των μελών της Αστυνομίας, ανεξαρτήτου βαθμού, που με οποιοδήποτε τρόπο συμμετοχής ή ανοχής, συνέβαλαν στην παράνομη «επεξεργασία» προσωπικών του δεδομένων με σκοπό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών ή/και πειθαρχικών αδικημάτων από μέρους τους. Ο καταγγέλλων Αστυνομικός αναμένει από την ΑΑΔΙΠΑ την απάντηση της αλλά ευελπιστεί ότι θα ληφθεί απόφαση για να διερευνηθεί η καταγγελία του».

Σε διαφορετική περίπτωση, ο αστυνομικός εξέφρασε την πρόθεση του να καταχωρήσει ιδιωτική ποινική σε βάρος του Αρχηγού Αστυνομίας ως υπεύθυνου και σε άλλα μέλη της Δύναμης.

Δειτε Επισης

Οι επτά πιθανοί διάδοχοι του Ραϊσί-Το φαβορί, ο διπλωμάτης και το αουτσάιντερ από τα παλιά
Με drone βρήκαν το ελικόπτερο του Ραϊσί-Γιατί καθυστέρησε 13 ώρες ο εντοπισμός του
Άκαρπες οι έρευνες μετά τον εντοπισμό ανθρώπινου μέλους στη Λάρα
Ανασύρθηκε η σορός του Ραϊσί και των άλλων επιβατών μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου
Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες-Έρευνες Αστυνομίας για τον αποστολέα
Βία στα σχολεία και στελέχωση των ΚΙΕ θέτουν ενώπιον Χριστοδουλίδη οι καθηγητές
Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ, ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί
Νεκροί και επίσημα ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν-Εικόνες από τη συντριβή του ελικοπτέρου
Συνελήφθη 44χρονος για κλοπή πορτοφολιού από υπεραγορά
Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί