Εκπνέει η διορία που έδωσαν οι χάκερ-Δημοσιοποιούν τα προσωπικά δεδομένα;

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τη διαρροή των στοιχείων που υπέκλεψαν οι χάκερ από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κτηματολόγιο, αφού εκπνέει η διορία για τα λύτρα που ζητήθηκαν, ώστε να μην δημοσιοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα που λήφθηκαν από τους server τους.

Οι Αρχές, δεδομένου ότι δεν έδωσαν οποιαδήποτε λύτρα στους χάκερ που ζητούσαν 100 χιλιάδες ευρώ, θεωρούν ότι η δημοσιοποίηση δεν μπορεί να αποτραπεί και αναμένεται ότι εντός της ημέρας θα αναρτηθούν τα δεδομένα που κλάπηκαν, ωστόσο βρίσκονται στην αναμονή καθότι δεν γνωρίζουν ούτε το μέγεθος των αρχείων που κατάφεραν να αποσπάσουν, ούτε εάν μπλοφάρουν πως έχουν στην κατοχή τους προσωπικά δεδομένα μελών του Πανεπιστημίου και του Κτηματολογίου.

Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τη δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων, τα οποία σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέα Αναστασιάδη, θα γίνει στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web). Κληθείς από τον REPORTER να σχολιάσει τι είδους στοιχεία μπορεί να κατέχουν οι χάκερ, ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι δεν μπορούν να γίνουν επαρκείς εκτιμήσεις.

Από την εμπειρία τους σε άλλες περιπτώσεις που έγινε δημοσιοποίηση των στοιχείων άλλων οργανισμών, τόνισε πως, «σε άλλες περιπτώσεις δημοσιοποίησαν ολόκληρο τον server και σε άλλες περιπτώσεις μερικά. Υπάρχουν οργανισμοί που τους ανήρτησαν δελτία ταυτότητας, φωτογραφίες, τα πάντα. Έχει οργανισμούς που τους ανήρτησαν λιγότερα στοιχεία. Εξαρτάται από το τι κατάφεραν να υποκλέψουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμβουλές για αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας

Σημείωσε ότι θα διαφανεί από την ανάρτησή τους τι ακριβώς έχουν για την υπόθεση από την ανάρτηση που θα γίνει από τους χάκερ. Πάντως, οι Αρχές σε συνεργασία με την Europol συνεχίζουν τις έρευνές τους, σε μια προσπάθεια να ιχνηλατήσουν στοιχεία των επιτήδειων και να φθάσουν στα ίχνη τους.

Τη δεδομένη στιγμή, γνωρίζουν ότι ο server εντοπίστηκε και κατασχέθηκε από ευρωπαϊκή χώρα και τους παραδόθηκε για να τον ελέγξουν, ενώ πέραν του χτυπήματος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως διαφάνηκε από τη δικανική εξέταση που έγινε, προέκυψαν δεδομένα ότι στόχοι ήταν χιλιάδες άλλες εταιρείες και οργανισμοί, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.

Μάλιστα για όσες εταιρείες και οργανισμούς εδρεύουν στην Κύπρο έγινε ενημέρωση τους για να αυξήσουν τα επίπεδα ασφάλειας και να αποτραπεί χακάρισμά τους από τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδοχή ΑΠΚΥ για το κτύπημα των χάκερ-Διέρρευσε μεγάλος όγκος προσωπικών δεδομένων

Παράλληλα, οι Αρχές είναι σε πλήρη συνεργασία με τις Αρχές της χώρας που εντοπίστηκε ο server για να καταφέρουν να εντοπίσουν τους δράστες, όμως το έργο τους χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολο σε τέτοια περιστατικά, καθότι πρόκειται για πρόσωπα που μπορούν να κρύψουν καλά τα ίχνη τους και δύσκολα εντοπίζονται.

Σημειώνεται πάντως ότι για την περίπτωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, που επίσης έπεσε θύμα των χάκερ, είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού όπως τόνισε πολλές φορές ο κ. Αναστασιάδης οι επιτιθέμενοι κινούνται μέσω του dark web.

Υπενθυμίζεται ότι το λογισμικό με το οποίο χτύπησαν το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο οι χάκερ είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που χτύπησε το σύστημα του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Κτηματολογίου.

Στην περίπτωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Medousa, που «νεκρώνει» τα συστήματα του στόχου, σε αντίθεση με την άλλη περίπτωση όπου υποκλέπτονται δεδομένα από τους χάκερ.

Δειτε Επισης

Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Έλαβαν κλήση οι μοναχοί και παρουσιάζονται ενώπιον της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης