Παρακολουθεί στενά την προεδρία Ρωσίας στο ΣΑ η ΕΕ-Έντονες αντιδράσεις από το Κίεβο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «αντιταχθεί σε κάθε κατάχρηση» από τη Ρωσία της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα με ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ανάληψη από τη Ρωσία της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ταιριάζει για πρωταπριλιάτικο αστείο», σχολίασε ο Μπορέλ. «Παρόλο που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία δεν σταματά να παραβιάζει την ουσία του ίδιου του νομικού πλαισίου του ΟΗΕ», ανέφερε ο ίδιος.

Η Ρωσία ανέλαβε χθες την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για όλο τον μήνα Απρίλιο, και η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η αποστολή της θα τελεί υπό τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από το Κίεβο

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από το Κίεβο, για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Ρωσία.

Η Ρωσία ανέλαβε από το Σάββατο τη μηνιαία προεδρία του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τη τυπική διαδικασία που δεν έχει διαταραχθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την τελευταία φορά που η Ρωσία είχε την προεδρία, τον Φεβρουάριο του 2022, εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Και τώρα, λόγω του κυκλικού συστήματος μηνιαίας προεδρίας στο Συμβούλιο, η Ρωσία ανέλαβε ξανά την προεδρία.

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: «Χαστούκι στο πρόσωπο της διεθνούς κοινότητας» η προεδρία της Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η προεδρία της Ρωσίας είναι «ένα χαστούκι στο πρόσωπο της διεθνούς κοινότητας».

«Προτρέπω τα σημερινά μέλη του ΣΑΗΕ να ματαιώσουν κάθε ρωσική προσπάθεια κατάχρησης της προεδρίας της», ανέφερε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «παράνομη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Νωρίτερα, η προεδρία της Ρωσίας επικρίθηκε επίσης από τις ΗΠΑ.

«Μια χώρα που παραβιάζει κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και εισβάλλει στον γείτονά της δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν-Πιέρ.

Ζελένσκι: «Πλήρης χρεοκοπία τέτοιων θεσμών η προεδρία της Ρωσίας»

Μιλώντας για τη ρωσική προεδρία του Συμβουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι πιο προφανές που να αποδεικνύει την πλήρη χρεοκοπία τέτοιων θεσμών».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αθλητισμού της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας έχει σκοτώσει 262 Ουκρανούς αθλητές και έχει καταστρέψει 363 αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.

Πηγή: in.gr / iefimerida.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Κατευθύνεται προς τον υδατοφράκτη Άλασσας η φωτιά-Ζημιές σε κτηνοτροφικά υποστατικά
Παράνομη επίσκεψη Βούλγαρου Ευρωβουλευτή στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Προστατεύεται η βιομηχανική περιοχή από τις φλόγες στη Λεμεσό-Δύσκολη η προσβασιμότητα στα ενεργά μέτωπα
Κάμερον: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αναστείλει την πώληση όπλων στο Ισραήλ
Ξεκάθαρος ο Αλέξανδρος Κληρίδης: Θάνατος αργός με ασθένεια στη Φυλακή, συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα απάτης με κρυπτονομίσματα-Συνελήφθη ένα πρόσωπο στη Λάρνακα
Απεβίωσε άλλος ένας κρατούμενος των Κεντρικών Φυλακών-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δεν τα κατάφερε
Οι έντεκα λόγοι που οι μοναχοί ζητούν ακύρωση της διαδικασίας της Ανακριτικής Επιτροπής
Καταχωρήθηκαν τρεις εφέσεις από τους υπόπτους για «Δημητρούι»-Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η υπεράσπιση
Προειδοποίηση Πούτιν-«Η Δύση απειλεί τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου»