ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ REPORTER: Σκληρή μάχη για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ-Στήθος με στήθος Σοφοκλέους και Δίπλαρος

Σε σκληρή μάχη για δύο εξελίσσεται η διεκδίκηση της θέσης του αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε η IMR μεταξύ μελών της παράταξης, επτά στους δέκα Συναγερμικούς, εάν οι εσωκομματικές εκλογές πραγματοποιούνταν σήμερα, θα ψήφιζαν είτε τον Ευθύμιο Δίπλαρο είτε τον Μιχάλη Σοφοκλέους. Ο μεταξύ τους αγώνας εξελίσσεται σε ντέρμπι, ενώ ο Σωτήρης Σαμψών βρίσκεται αρκετά πιο πίσω. Τα μέλη του κόμματος θεωρούν σημαντικά τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν την ανώτατη ηγεσία του ΔΗΣΥ, ενώ ιεραρχούν και τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει το κόμμα για το μέλλον.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, τόσο ο κ. Σοφοκλέους όσο και ο κ. Δίπλαρος εξασφαλίζουν ποσοστό 35%. Ο κ. Σαμψών, αντιθέτως, φαίνεται να λαμβάνει μόλις το 11%. Σημαντικό ρόλο στον τελικό νικητή της 6ης Μαΐου φαίνεται ότι μπορούν να διαδραματίσουν οι αναποφάσιστοι, καθώς ανέρχονται στο 10%. Ποσοστό 6% δηλώνουν πως δεν θα ψήφιζαν, ενώ 3% αρνήθηκαν να απαντήσουν.

REPORTER.010(1)

Τα μέλη του ΔΗΣΥ, πάντως, φαίνεται να έχουν θετική εικόνα και για τους τρεις υποψήφιους. Σε αυτόν τον τομέα, ελαφρύ προβάδισμα έχει ο νυν αντιπρόεδρος, Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος συνολικά συγκεντρώνει 81% θετικές γνώμες, καθώς το 53% δηλώνουν ότι έχουν θετική εικόνα γι’ αυτόν και το 28% μάλλον θετική. Ακολουθεί ο Μιχάλης Σοφοκλέους με 78%, με το 57% να έχουν θετική και το 21% μάλλον θετική εικόνα γι’ αυτόν. Θετικό είναι το πρόσημο και του Σωτήρη Σαμψών, με 31% να αναφέρουν πως έχουν θετική εικόνα και 34% μάλλον θετική, ωστόσο συγκεντρώνει και τις περισσότερες αρνητικές γνώμες, καθώς το 26% αναφέρουν πως έχουν μάλλον αρνητική ή αρνητική εικόνα. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι για τον κ. Σοφοκλέους 14% και για τον κ. Δίπλαρο 16%. Οι υπόλοιποι είτε έχουν ουδέτερη άποψη, είτε δεν τοποθετήθηκαν.

REPORTER.009

Πάντως, παρά το γεγονός πως η επίσημη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι την Τρίτη και μεσολαβεί άλλος ένας μήνας μέχρι τις εκλογές, το 86% των ερωτηθέντων δηλώνουν ενήμεροι αναφορικά με τα άτομα που έχουν εξαγγείλει, ποσοστό που είναι ενδεικτικό και του ενδιαφέροντος που υπάρχει. Αντιθέτως, το 14% αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν ποιοι έχουν δηλώσει πως θα διεκδικήσουν τη θέση του αναπληρωτή προέδρου.

REPORTER.008

Η ενασχόληση αυτή ενδεχομένως να σχετίζεται και με το γεγονός πως το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου θεωρείται από τους περισσότερους ως πιο σημαντικό από τα υπόλοιπα της ηγεσίας, δεδομένου ότι η πρόεδρος εξελέγη από ξεχωριστή διαδικασία. Το 56% θεωρούν περισσότερο σημαντική τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, ενώ το 38% αναφέρουν ότι είναι το ίδιο σημαντική. Μόλις το 6% πιστεύουν ότι είναι λιγότερο σημαντική.

REPORTER.007

Γενικά, φαίνεται πως τα μέλη του ΔΗΣΥ θεωρούν πολύ σημαντικά τα πρόσωπα που θα επιλεγούν σε αυτή τη φάση για το μέλλον του κόμματος, το οποίο έχει βυθιστεί εδώ και καιρό στην εσωστρέφεια και έχει βιώσει μία μεγάλη κρίση σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές. Στην ερώτηση «πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει το μέλλον του Δημοκρατικού Συναγερμού το ποιοι θα πλαισιώσουν την Αννίτα Δημητρίου στην ανώτατη ηγεσία του;» το 52% απαντούν πολύ, ενώ ακόμη 36% πιστεύουν ότι θα επηρεάσει αρκετά. Στην αντίπερα όχθη, μόλις 8% αναμένουν ότι θα επηρεάσει λίγο και 4% καθόλου. Το 4% δεν απάντησαν σε αυτή την ερώτηση.

REPORTER.006

Ως απότοκο αυτής της κρίσης που διέρχεται το κόμμα, οι Συναγερμικοί θέτουν ως άμεσες προτεραιότητες τον ιδεολογικό προσανατολισμό και την καλύτερη επαφή με τα μέλη, δύο ζητήματα που έχουν θιχτεί κατ’ επανάληψη το προηγούμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, το 33% θεωρούν ότι το πιο σημαντικό για το παρόν και το μέλλον της παράταξης είναι να επαναφέρει τις αρχές και τις αξίες του και τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι να είναι πιο κοντά στη βάση του. Η εξασφάλιση της ενότητας, που ήταν και το βασικό σύνθημα με το οποίο εξελέγη στην προεδρία η Αννίτα Δημητρίου και αποτελεί πυλώνα όλων των υποψηφίων για τις θέσεις της ηγεσίας, ακολουθεί με ποσοστό 24%. Πιο χαμηλά ιεραρχείται η άνοδος των ποσοστών, καθώς μόνο το 13% δηλώνουν ως πιο σημαντικό να ξαναγίνει κόμμα του 33%.

REPORTER.005

Παρά την πρόσφατη τρικυμία, οι Συναγερμικοί είναι αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον του ΔΗΣΥ. Το 31% δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι και ακόμη 42% αρκετά αισιόδοξοι. Περίπου το ένα τέταρτο, ωστόσο, εμφανίζονται απαισιόδοξοι, καθώς το 19% εκφράζουν λίγη αισιοδοξία και το 6% καθόλου.

REPORTER.004

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την IMR μεταξύ 29 και 31 Μαρτίου. Το δείγμα ήταν 500 άτομα, άντρες και γυναίκες ηλικίας 18+, που είναι μέλη του ΔΗΣΥ. Έγινε τυχαία δειγματοληψία με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το 73% του δείγματος ήταν άντρες και το 27% γυναίκες, ενώ 37% κατοικεί στην επαρχία Λευκωσίας, 24% στη Λεμεσό, 18% στη Λάρνακα, 12% στην Πάφο και 9% στην Αμμόχωστο. Το 1% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 17% είναι 25-47 ετών, το 43% 45-64 και το 39% άνω των 65.

REPORTER.003

ταυτοτητα

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια