Ξεγέλασαν κυπριακή εταιρεία με ψεύτικο email και απέσπασαν 12 χιλιάδες ευρώ

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου και κλοπής μεγάλου χρηματικού ποσού, διερευνά η Αστυνομία. Οι δράστες αποστέλλοντας σε κυπριακή εταιρεία ψευδές μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – e-mail, κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικό ποσό ύψους πέραν των 12 χιλιάδων ευρώ.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε σήμερα, στο ΤΑΕ Λεμεσού, από τον ιδιοκτήτη κυπριακής εταιρείας. Σύμφωνα με την καταγγελία, μετά από ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η κυπριακή εταιρεία προχώρησε τον Νοέμβριο, 2022, σε παραγγελία για αγορά προϊόντων, από εταιρεία της Ιταλίας, με την οποία συνεργάζεται εδώ και χρόνια. Η πληρωμή για αγορά των προϊόντων θα ολοκληρωνόταν φέτος τον Απρίλιο.

Τον Απρίλιο, η κυπριακή εταιρεία έλαβε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ψευδώς παρουσιαζόταν ότι είχε αποσταλεί από την ιταλική εταιρεία και στο οποίο αναφερόταν ότι η ιταλική εταιρεία είχε αλλάξει τραπεζικό λογαριασμό. Στο μήνυμα αναφερόταν ότι η πληρωμή που εκκρεμούσε για την αγορά των προϊόντων θα πρέπει να γίνει με έμβασμα στον νέο τραπεζικό λογαριασμό, σε τράπεζα στην Πολωνία και όχι στον συνήθη τραπεζικό λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας, σε τράπεζα στην Ιταλία.

Ακολουθώντας τις οδηγίες που είχε λάβει μέσω του ηλεκτρονικού μηνύματος, η κυπριακή εταιρεία προχώρησε σε έμβασμα χρηματικού ποσού ύψους 12,216 ευρώ στον λογαριασμό που αναφερόταν στο μήνυμα. Αφού αργότερα εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη της κυπριακής εταιρείας και τον ενημέρωσε ότι η ιταλική εταιρεία δεν είχε λάβει τα χρήματα για την πληρωμή των προϊόντων και ότι δεν είχε αλλάξει τραπεζικό λογαριασμό, διαπιστώθηκε η απάτη.

Την υπόθεση διερευνά το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, του ΤΑΕ Λεμεσού.

Με αφορμή την νέα αυτή υπόθεση απάτης, η Αστυνομία συστήνει στο κοινό και ιδιαίτερα στους εμπορευόμενους, όπως σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους μηνύματα, προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πληρωμή, να προχωρούν πάντοτε σε επαλήθευση του μηνύματος, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους προμηθευτές. Για την επικοινωνία αυτή, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο τηλεφωνικός αριθμός με τον οποίο οι δύο πλευρές ήρθαν ξανά σε επικοινωνία ή που αναγράφεται σε μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ τους σε προηγούμενες τους συναλλαγές.

Οι ιδιοκτήτες ή διευθυντές εταιρειών, προτρέπονται να ενημερώνουν το προσωπικό της εταιρείας τους για τη συγκεκριμένη μορφή απάτης και να εφαρμόζουν διαδικασίες επαλήθευσης των αιτημάτων πληρωμής που λαμβάνουν.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη μορφή απάτης, αλλά και συμβουλές για το πως το κοινό μπορεί να αποφύγει την απάτη, δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας, στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.cypruspolicenews.com/archives/6038

Δειτε Επισης

Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρα για να καταθέσει υπέρ του φίλου της και συνελήφθη
Συνελήφθη 66χρονος για κλοπή μοτοσικλέτας στην Πάφο
Συνελήφθησαν δεκατρία πρόσωπα που εργάζονταν παράνομα
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Στο εδώλιο για κλοπή 77 ευρώ από παγκάρι, υποστήριξε πως τα είχα ανάγκη-«Να μου κοπούν τα χέρια αν το ξανά κάνω»
Οι επικίνδυνες παραλίες, οι πολίτες που αγνοούν τον κίνδυνο και οι ενέργειες διάσωσης του ΚΣΕΔ
Μοιάζει με... πόλεμο η προσφυγή για παύση Ελεγκτή-Το deja vu με πρωταγωνιστές της υπόθεσης Ρίκκου