Η μυστήρια εξαφάνιση του Λουφτ από την Κύπρο-Οι τελευταίες κινήσεις και το εγκαταλελειμμένο όχημα

Στη δίνη μιας διαμάχης μεταξύ του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ενός Ισραηλινοαμερικανού καθηγητή, του Γκαλ Λουφτ, βρίσκεται εδώ και μέρες η Κύπρος η οποία είχε συλλάβει τον δεύτερο κατόπιν «red alert» του FBI, τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο όταν αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους εξαφανίστηκε, με τη χώρα μας να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ισραηλινός καθηγητής ο 56χρονος που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας για εμπόριο όπλων

Από τη μια οι Αρχές που διερευνούν την υπόθεση εκτιμούν ότι ο κ. Λουφτ εξαφανίστηκε με τη θέλησή του για να αποφύγει μια πιθανή έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ από την άλλη οι δικηγόροι του, που επιβεβαιώνουν ότι φοβόταν το ενδεχόμενο έκδοσης, εκφράζουν φόβους για τη ζωή του, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία επικοινωνία μαζί του ούτε οι ίδιοι, ούτε η οικογένειά του.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, όταν ο κ. Λουφτ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Κύπρο με προορισμό το Ισραήλ, όταν οι Αρχές της Δημοκρατίας διαπίστωσαν ότι για το συγκεκριμένο πρόσωπο εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τις ΗΠΑ, με κατηγορίες για φερόμενη υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων σε χώρες όπως η Λιβύη και η Κίνα. Αμέσως ο καθηγητής συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.

Τρεις μέρες αργότερα, προέβη σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άγνωστο πώς αφού βρισκόταν υπό κράτηση, αναφέροντας ότι, «έχω συλληφθεί στην Κύπρο μετά από αίτημα έκδοσης με πολιτικά κίνητρα από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, ισχυρίζονται ότι είμαι έμπορος όπλων. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό. Δεν υπήρξα ποτέ έμπορος όπλων. Το DOJ (Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) προσπαθεί να με θάψει για να προστατεύσει τον Τζο, τον Τζιμ και τον Χάντερ Μπάιντεν. Να αναφέρω ονόματα;»

cats

Μιλώντας στον REPORTER, ο δικηγόρος του, Νίκος Παπαθεοχάρους, τόνισε πως «η πρώτη του αντίδραση ήταν ότι διωκόταν για πολιτικούς λόγους. Μιλώντας με κάποιον Ισραηλινοαμερικανό δικηγόρο, επιβεβαίωσε την υπερασπιστική γραμμή του».

Ακολούθως οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, όπου σύμφωνα με τον δεύτερο του δικηγόρο, Νέστορα Νικηφόρου, «ήταν εισήγηση του πελάτη μας ότι μπορούσε να συμμορφωθεί με τους όρους για να αφεθεί ελεύθερος. Βγήκε η απόφαση του Δικαστηρίου και ταλαιπωρείτο για περίπου τριάντα μέρες, γιατί δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή η αξιόχρεη εγγύηση που παραχωρούσαν οι φίλοι του στην Κύπρο. Κάναμε εισήγηση για να καταθέσουμε 400 χιλιάδες ευρώ, για εξασφάλισή του, αλλά έκανε έφεση η Εισαγγελία και δεν μπορούσαν να τροποποιηθούν oι όροι. Τελικά μετά από τριάντα ημέρες εκπλήρωσε τους όρους του και αφέθηκε ελεύθερος».

Ουσιαστικά οι όροι ήταν να καταβάλει 150 χιλιάδες ευρώ, να εγγυηθεί αξιόχρεος εγγυητής για άλλες 250 χιλιάδες ευρώ και να υπογράφει δύο φορές την ημέρα στον αστυνομικό σταθμό Πάφου, αφού φιλοξενείτο εκεί σε φιλικό του πρόσωπο.

Τα γενέθλια, η εξαφάνιση και η θέση της Αστυνομίας

Αφότου αφέθηκε ελεύθερος, ο κ. Λουφτ τις πρώτες ημέρες υπέγραφε κανονικά, όπως ανέφερε αρμόδια αστυνομική πηγή, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι δικηγόροι του.

Δύο μέρες μετά την απελευθέρωσή του, ήταν τα γενέθλια της γυναίκας του, που βρισκόταν στην Κύπρο και πήγαν μαζί να φάνε, ενώ μετά θα συναντούσε κάποιους φίλους του, όπως μας ανέφερε ο κ. Παπαθεοχάρους.

Στο μεταξύ, στις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής 28 Μαρτίου, έληγε η διορία για να υπογράψει στο αστυνομικό σταθμό, με φίλο του Λουφτ, που τον φιλοξενούσε, να επικοινωνεί με τον κ. Παπαθεοχάρους, εκφράζοντάς του την ανησυχία του καθώς δεν είχε εμφανιστεί.

«Του είπα αν δεν παρουσιαστεί μέχρι το πρωί, να πάμε να κάνουμε αναφορά ως οφείλουμε. Το αναφέραμε και άρχισε η διαδικασία του ψαξίματος», ανέφερε ο κ. Παπαθεοχάρους.

Θέση της Αστυνομίας είναι ότι αναζητήθηκε και δεν εντοπίστηκε, ενώ όπως υποστήριξε αρμόδια πηγή, τους κάλεσε δικηγόρος από το Ισραήλ, ο οποίος τους ανέφερε ότι το όχημα με το οποίο διακινείτο ο κ. Λουφτ ήταν σταθμευμένο σε γνωστή καφετέρια στην Ορόκλινη.

Οι Αρχές, αφού μετέβησαν στο σημείο εντόπισαν το όχημα και το κατέσχεσαν, ενώ η σύζυγός του εκζητούμενου από τις ΗΠΑ, αναχώρησε για τη χώρα της.

«Αναφέρθηκε ως ελλείπον πρόσωπο και μετά στο Δικαστήριο κατέπεσαν οι εγγυήσεις. Έχω καθημερινή επαφή με τη σύζυγό του. Ο ισχυρισμός τους είναι ότι δεν έχουν επαφή και δεν γνωρίζουν πού είναι. Δεν ξέρουμε πού είναι, που πήγε, αν τον απήγαγαν, αν το έσκασε και λοιπά. Από την ημέρα της σύλληψής του, μέχρι την εξαφάνισή του ήταν έντονα ανήσυχος για έκδοσή του στην Αμερική και μιλούσε πάντα για πολιτική δίωξη από την οικογένεια Μπάιντεν. Έλεγε πάντα ότι είχε πληροφορίες για τις δραστηριότητες ενός από τους υιούς Μπάιντεν και αυτό ήταν το κίνητρο της κινητοποίησης και του αιτήματος για έκδοση στην Αμερική», σημείωσε ο κ. Παπαθεοχάρους.

Από την πλευρά του, ο δεύτερος δικηγόρος του, ο κ. Νικηφόρου, συμπλήρωσε πως «ένα από τα θέματα που ετοιμάζαμε ήταν η κατάθεση που θα έδινε στο Κογκρέσο αναφορικά με την οικογένεια Μπάιντεν που οργανώθηκε από τον Ρόμπερτ Ενόχ και θα γινόταν ζωντανά από τα μέσα ενημέρωσης. Και ξαφνικά εξαφανίστηκε. Σοκαριστικό».

To αίτημα της Εισαγγελίας και η αντίδραση των δικηγόρων

Την ίδια ώρα που οι Αρχές αναζητούν τον Λουφτ, οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι η Εισαγγελία ζήτησε να συνεχιστεί η δίκη εν τη απουσία του, κάτι που θα συμβεί όπως αναφέρουν για πρώτη φορά στα χρονικά, αν εγκριθεί το αίτημά της. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τους βρίσκει άκρως αντίθετους, αφού δεν θα ακουστεί η θέση του πελάτη τους.

«Η Εισαγγελία προσπαθεί να εκδικαστεί εν τη απουσία του, κάτι που θέλουν να γίνει για πρώτη φορά στα χρονικά. Το αιτήθηκαν στην προηγούμενη δικάσιμο και τότε εγώ εξεμάνη. Είπα ότι τα κίνητρα ήταν πολιτικά. Το ζητούν οι Αμερικανοί μέσω της Εισαγγελίας μας. Δεν έχουν την άλλη θέση και θα βγάλουν ένα διάταγμα οπουδήποτε εντοπιστεί να τον στείλουν στην Αμερική χωρίς να ακουστεί η θέση του. Είναι πολύ περίεργο αίτημα», κατέληξε ο κ. Νικηφόρου.

Σημειώνεται ότι ο Γκαλ Λουφτ σχετίζεται επιχειρηματικά με την Κύπρο, αφού πριν από περίπου οκτώ χρόνια είχε αναμιχθεί με μια εταιρεία που ασχολείται με project τεχνολογίας.

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε ανθρώπινο μέλος σε παραλία της Πάφου
Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία-Γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι μετά από καυγά με τον σύζυγο της
Χειροπέδες σε 20χρονο-Εντόπισαν στο διαμέρισμα του ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες
Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια