Υπό σύσταση Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων-Ετοιμάζεται οδικός χάρτης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με θέμα τις κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων από την Κύπρο που επέβαλαν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη σύσκεψη «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως ετοιμαστεί ένας οδικός χάρτης με τις αποτελεσματικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Επανέλαβε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της χώρας μας, δεν θα γίνει ανεκτή καμία παρέκκλιση από τις κυρώσεις της ΕΕ και είναι με ικανοποίηση που ενημερωθήκαμε και για την τοποθέτηση της Ύπατης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου που εξαίρει τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά και την τοποθέτηση του State Department τις προηγούμενες μέρες.

Όλες οι Υπηρεσίες του κράτους και οι αρμόδιες Αρχές, συντονισμένα, επικοινώνησαν τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο με τις αντίστοιχες σε Ηνωμένο Βασίλειο και σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έτσι ώστε να βρεθούν οι γρηγορότεροι και πιο αποτελεσματικοί δίαυλοι παροχής των στοιχείων, ώστε να διαβιβαστούν στη Νομική Υπηρεσία για να μπορούν να αξιολογηθούν.

Πέραν τούτου ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ενημέρωσε ότι τραπεζικά ιδρύματα προχώρησαν στην παγοποίηση των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών και νομικών προσώπων που ήταν στις λίστες και ενημέρωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι η  Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα και βλέπει με ικανοποίηση τα βήματα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια 43 χιλιάδες εταιρείες κέλυφος έχουν κλείσει στην Κύπρο, 123 χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν κλείσει και σήμερα επί του συνόλου των καταθέσεων μόνο 2,2% έχουν τελικούς δικαιούχους Ρώσους υπηκόους.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε ως προς τις διαδικασίες σύστασης της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, η οποία θα έχει και τεχνοκρατική υποστήριξη από την αντίστοιχη Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Δεν τοποθετείται η Κομισιόν

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπε, αν η Κομισιόν γνωρίζει αν άτομα και εταιρείες από την Κύπρο που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις ΗΠΑ - ΗΒ έχουν βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν και κυρώσεις της ΕΕ, η εκπρόσωπός της υπενθύμισε πως για την ΕΕ οι κυρώσεις αποτελούν «κυρίως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας» και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει τους μελλοντικούς σχεδιασμούς όσον αφορά πιθανές κυρώσεις.

Η εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να απαντήσει κατά πόσον η Κομισιόν έχει ενημερωθεί από άλλα κράτη μέλη για τις προθέσεις τους όσον αφορά την εφαρμογή στις δικές τους δικαιοδοσίες των κυρώσεων ΗΠΑ - ΗΒ για τα συγκεκριμένα άτομα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο έχει ενημερωθεί από την Κύπρο ή άλλα κράτη μέλη σχετικά την εφαρμογή των εν λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ και του ΗΒ, η κ. Ποντέστα σημείωσε πως «αυτό που μπορώ να πω είναι πως βρισκόμαστε σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη αναφορικά με την εφαρμογή των κυρώσεων».

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε συγκεκριμένες επαφές» με τα κράτη μέλη, πρόσθεσε. Κληθείσα να διευκρινίσει αν υπήρξε ενημέρωση από άλλα κράτη μέλη πέραν της Κύπρου, η εκπρόσωπος επανέλαβε πως η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη σε σχέση με την εφαρμογή κυρώσεων, όμως δεν σχολιάζει τις συγκεκριμένες επαφές που γίνονται.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Κομισιόν έχει υπόψη της αν τα συγκεκριμένα άτομα και οντότητες έχουν βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν και κυρώσεις της ΕΕ, η κ. Ποντέστα επεσήμανε ότι «όπως γνωρίζετε οι κυρώσεις της ΕΕ αποτελούν κατά κύριο λόγο εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ».

«Γνωρίζετε βέβαια πολύ καλά πως δεν σχολιάζουμε πιθανές μελλοντικές καταχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι κυρώσεις της ΕΕ συμφωνούνται με ομοφωνία των κρατών μελών» τόνισε.

Σ. Στεφάνου: Πληρώνουμε τα επίχειρα προηγούμενων πολιτικών

Η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το τίμημα και τα επίχειρα πολιτικών των προηγούμενων κυβερνώντων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε σχέση με τις αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις σε Κύπριους πάροχους υπηρεσιών σε Ρώσους, απαιτώντας παράλληλα έρευνες για λογοδοσία, όπως είπε, των ενόχων.

Στο πλαίσιο επίσκεψης του σε βιομηχανική μονάδα στη Λεμεσό, ο κ. Στεφάνου είπε πως «τώρα πληρώνουμε τα επίχειρα πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο κυνήγι του πρόσκαιρου κέρδους».

«Δόθηκε έμφαση στην αρπακτή. Η Κύπρος έβγαλε πολύ κακό όνομα διεθνώς και δυστυχώς οι προηγούμενοι κυβερνώντες απλά έκλειναν τα μάτια ή απλά αρνούνταν ότι υπήρχε το πρόβλημα και την ίδια ώρα αρνούνταν ότι υπήρχε μέχρι και σύγκρουση συμφέροντος από αυτούς που έπαιρναν τις αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Σήμερα, πρόσθεσε, πληρώνουμε ένα τίμημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση «και για να αντιμετωπίσουμε το θέμα, πρώτα από όλα χρειάζονται καλές πρακτικές και χρειάζεται διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα».

Την ίδια ώρα είπε ότι «δική μας απαίτηση είναι, όλοι όσοι οδήγησαν την Κύπρο σε αυτά τα κακά μονοπάτια, όσοι εμπλέκονται στη δυσφήμιση της Κύπρου διεθνώς, να λογοδοτήσουν. Να γίνουν πραγματικές και σε βάθος έρευνες και αυτοί οι οποίοι είναι ένοχοι, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και σε αυτό θα επιμένουμε μέχρι τέλους».

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από τις μέχρι στιγμής ενέργειες του ΠτΔ, ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως «αυτό το οποίο αποτελεί την πλήρη και απτή επιβεβαίωση είναι τα αποτελέσματα». «Θα περιμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα, αλλά το βέβαιο είναι ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί πάρα πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίσει αυτήν την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και που επηρεάζει και την κυπριακή οικονομία και την παραγωγική της βάση» συμπλήρωσε.

Το πρόσκαιρο κέρδος, συνέχισε, δίνει κέρδος σε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες λίγων ανθρώπων «και όντως η πρόκληση ήταν πάρα πολύ μεγάλη γιατί τα δισεκατομμύρια ήταν πολλά με τα χρυσά διαβατήρια, αλλά εμείς πολλές φορές είχαμε επισημάνει ότι τέτοιες πρακτικές δεν έχουν προοπτική, δεν έχουν βάθος και κάποια στιγμή θα έχουν και αρνητικό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία και στη χώρα μας και τα βλέπουμε σήμερα μπροστά μας».

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ