Απογοήτευση για τη μη επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν-Στην οικία της η δεκαμελής οικογένεια

Το Υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί επαφή με τα δέκα πρόσωπα κυπριακής καταγωγής που διαμένουν στο Χαρτούμ, μέσω της πρεσβείας της Κύπρου στην Αίγυπτο και του Επίτιμου Προξένου της Κύπρου στο Σουδάν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, εκφράζοντας παράλληλα απογοήτευση για τη μη επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν.

"Όλοι βρίσκονται στις οικίες τους και είναι ασφαλείς. Υπάρχει γραμμή επικοινωνίας μαζί τους, μέσω της πρεσβείας της Κύπρου στην Αίγυπτο και του Επίτιμου Προξένου στο Σουδάν", ανέφερε ο κ. Γκότσης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα απομάκρυνσής τους από εκεί όπου βρίσκονται, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών απάντησε αρνητικά.

Πρόσθεσε πως "υπάρχει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το τι θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες".

"Υπάρχει μηχανισμός της ΕΕ και για τη διαχείριση κρίσεων και για τον συντονισμό της προξενικής ανταπόκρισης, υπάρχει και αντιπροσωπεία της ΕΕ επί του εδάφους και η πρεσβεία μας στο Κάιρο είναι σε επαφή μαζί τους, γίνονται και τηλεδιασκέψεις, υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ των κρατών μελών και όσων έχουν αποστολές επιτόπου και όσων δεν έχουν", ανέφερε ο κ. Γκότσης.

Είπε εξάλλου πως η μη επίτευξη κατάπαυσης του πυρός προκαλεί απογοήτευση στα μέλη της διεθνούς κοινότητας και πως "η Κύπρος στηρίζει τις προσπάθειες τόσο της ΕΕ όσο και άλλων εταίρων όχι μόνο για να επιτευχθεί συμφωνία αλλά και για να εφαρμοστεί εκεχειρία. Ας είναι κατ’ αρχήν 24ωρη και ελπίζουμε σε κάτι πιο διαρκές", ανέφερε.

Βυθισμένο στο χάος το Σουδάν

“Κενό γράμμα” αποδείχθηκε η προσπάθεια για 24ωρη εκεχειρία στο Σουδάν καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν με κατηγορίες εκατέρωθεν μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών για την παραβίασή της. Την ίδια ώρα ο απολογισμός νεκρών και τραυματιών συνεχώς αυξάνεται, ενώ σύμφωνα με το CNN ένοπλοι φέρονται να εισέβαλαν στα σπίτια ανθρώπων που εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς προχωρώντας σε κλοπές και βιασμούς. Χθες η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως μία από τις διπλωματικές αυτοκινητοπομπές της δέχθηκε πυρά και η ΕΕ ότι ο πρεσβευτής της δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του.

Τα αραβικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν ζωντανά από την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ ισχυρές εκρήξεις και αεροπορικές επιδρομές ακόμα και μετά την ώρα που υποτίθεται είχε ξεκινήσει η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Οι μάχες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είναι σε εξέλιξη για την πέμπτη ημέρα τους στο Χαρτούμ, τόσο κοντά στη διοίκηση του στρατού και το προεδρικό μέγαρο, όσο και κοντά σε δύο βάσεις των RSF στα βόρεια και δυτικά της πρωτεύουσας. Οι κάτοικοι της χώρας, παραμένουν παγιδευμένοι στα σπίτια τους, συχνά χωρίς ρεύμα και νερό, πασχίζοντας να μείνουν εκτός διασταυρούμενων πυρών.

Χθες ο διοικητής των RSF, δήλωσε ότι θα υποστήριζε μια 24ωρη “εκεχειρία”, την οποία ο στρατός αρνήθηκε ότι γνώριζε προτού κατηγορήσει τις RSF για την παραβίασή της. Οι RSF, σε ανάρτησή τους στο Facebook, κατηγόρησαν τον στρατό για την παραβίαση της συμφωνίας.

Τουλάχιστον 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.600 έχουν τραυματιστεί στις ταραχές, σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επικαλούνται το Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας του Σουδάν.

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο