Μετρούν τις ζημιές τους τα σχολεία μετά τις επιθέσεις-Στο τραπέζι ξανά το θέμα φύλαξης
06:00 - 19 Απριλίου 2023
Άρχισαν να κάνουν τον απολογισμό τους τα δύο σχολεία στη Λευκωσία, που έπεσαν θύματα βανδάλων, ανήμερα του Πάσχα, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές στον εξοπλισμό, αλλά και σε σχολικές αίθουσες. Την ίδια ώρα, τα συγκεκριμένα περιστατικά επαναφέρουν στο τραπέζι το θέμα της φύλαξης των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, κατά τις ώρες που δεν βρίσκονται σε λειτουργία τα σχολεία.
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, μέρα κατά την οποία θα επιστρέψουν στα θρανία τους οι μαθητές, οι Διευθύνσεις στα δύο Γυμνάσια, Αγίου Βασιλείου και Αγίου Στυλιανού στο Στρόβολο, έχουν αρχίσει εντατικές προσπάθειες, ώστε να μετρήσουν τις ζημιές τους και να τις αντικαταστήσουν, για να είναι όλα έτοιμα την ερχόμενη εβδομάδα για το τελευταίο πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Ωστόσο, το Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρμόδιοι, δεν θα είναι 100% έτοιμο, δεδομένου ότι η αίθουσα μουσικής έχει καταστραφεί εντελώς.
Οι Διευθύνσεις των σχολείων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές (σ.σ. Πυροσβεστική και Αστυνομία) ερευνούν τον τρόπο που προκλήθηκε η πυρκαγιά στα σχολεία και προκάλεσε τις ζημιές, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι οι δράστες έριξαν εύφλεκτη ύλη και προκάλεσαν την φωτιά, αλλά και τους ανεγκέφαλους που κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση. Στο μεταξύ, οι καθηγητές στο κάθε σχολείο, που ήταν και οι υπεύθυνοι για την κάθε αίθουσα που έχει επηρεαστεί, είναι και οι αρμόδιοι που θα καταγράψουν και θα κοστολογήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν.
Αν και η αίθουσα που καταστράφηκε πλήρως αποτελεί τη μεγαλύτερη ζημιά και για τα δύο σχολεία, το πιο κοστοβόρο αναμένεται να είναι η αντικατάσταση των υλικοτεχνικών υποδομών και συγκεκριμένα του εξοπλισμού που έχει καταστραφεί από τις φωτιές, δεδομένου ότι καταστράφηκαν μουσικά όργανα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, βιβλία, γραφική ύλη, κουρτίνες, ενώ επηρεάστηκε και η βαφή σε βεράντες και κλιματισμούς.
Αυτό που προκαλεί περισσότερο προβληματισμό είναι το γεγονός πως τα δύο εν λόγω σχολεία που δέχθηκαν επίθεση, είχαν και στο παρελθόν δεχθεί παρόμοια βανδαλιστικά χτυπήματα, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα, κατά πόσο οι αρμόδιοι έπρεπε να τα θέσουν υπό παρακολούθηση, ώστε να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα και φέτος. Εκτός αυτού, είναι άξιο απορίας το σκεπτικό πίσω από την επίθεση, αφού τις συνέπειες πληρώνουν όχι μόνο οι μαθητές και οι καθηγητές, αλλά και η υπόλοιπη κοινωνία. Εάν, μάλιστα πρόκειται για ανήλικους δράστες, θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το Υπουργείο Παιδείας και όχι μόνο, καθώς για να καταφύγουν σε τέτοιες πράξεις, τότε η ρίζα του προβλήματος είναι πιο βαθιά.
Στο προσκήνιο ξανά το θέμα της φύλαξης
Τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν φέρει στο προσκήνιο και πάλι το θέμα της φύλαξης των Γυμνασίων, όπως γίνεται και στα Λύκεια, ώστε να υπάρχει τρόπος για να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταδικαστέες επιθέσεις. Μάλιστα, αυτό αναμένεται να θέσουν ενώπιον της υπουργού Παιδείας οι καθηγητές, όταν τους καλέσει η κα. Μιχαηλίδου σε συνάντηση.
«Καταδικάζουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Προσβάλλουν την κοινωνία μας, κάποιοι να προσπαθούν να κάψουν αίθουσες διδασκαλίας. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Είναι ένα θέμα που θα τεθεί ενώπιον της υπουργού και θα μας καλέσει σε συνάντηση, για να δούμε τον τρόπο που θα προστατεύσουμε τα σχολεία. Στα Λύκεια υπάρχουν επιτηρητές ασφαλείας, στα Γυμνάσια δεν πιστεύω να υπάρχουν. Θέση μας είναι ότι πρέπει να τοποθετηθούν επιτηρητές ασφαλείας και στα Γυμνάσια», υπέδειξε στον REPORTER ο γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.
Για τους καθηγητές, η φύλαξη και η προστασία των σχολείων είναι μείζον ζήτημα, καθώς τις ζημιές που προκαλούν οι ανεγκέφαλοι την πληρώνουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους, δεδομένου ότι πρέπει να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να πραγματοποιήσουν το μάθημα, μέχρι να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών.
«Πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο προστατεύουμε τα δημόσια σχολεία, τις ώρες που δεν λειτουργούν όπως είναι οι απογευματινές και βραδινές ώρες και οι αργίες. Χρειάζεται να το δούμε σε βάθος, είναι δημόσια περιουσία και πρέπει να προστατευτεί από τέτοιους καταδικαστέους βανδαλισμούς που αποτελούν πρόβλημα της κοινωνίας μας. Αναμένουμε από την υπουργό να μας καλέσει και ευελπιστούμε ότι θα είναι όσο το συντομότερο γίνεται».