Αυξήθηκαν οι περιοχές «γκέτο» στην Κύπρο-Τα σημεία που χτυπούν καμπανάκι κινδύνου

Οι σκηνές βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Κυριακή, ανήμερα του Πάσχα, από την παλιά Λευκωσία, με ομάδες αλλοδαπών να συγκρούονται και να προκύπτουν σοβαροί τραυματισμοί, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το πρόβλημα της γκετοποίησης περιοχών σε ολόκληρη την επικράτεια των ελεύθερων περιοχών της χώρας.

Η ανάδειξη του μεταναστευτικού προβλήματος μπορεί να επικεντρώνεται στις ροές από τη νεκρή ζώνη και τα γκρίζα σημεία που χρησιμοποιούν οι παράνομοι μετανάστες για να εισέλθουν σε ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, όμως υπάρχει και το επόμενο στάδιο, αυτό της εγκατάστασης των αλλοδαπών σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου έχουν δημιουργηθεί «κράτη εν κράτος», με τις ευλογίες της Κύπρου.

Δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος που θέλει να επιβιώσει θα αναζητήσει χώρους διαμονής που μπορεί να πληρώνει το ενοίκιο που ζητά ο ιδιοκτήτης, εξωθεί αυτόματα τους αλλοδαπούς σε συγκεκριμένες υπανάπτυκτες περιοχές. Αυτό δημιούργησε με το πέρασμα του χρόνου χώρους όπου διαμένουν μόνο πρόσωπα από τρίτες χώρες, οι οποίοι έχουν ανοίξει τις δικές τους επιχειρήσεις για να εργάζονται και να βγάζουν τα προς το ζην.

Κάθε ελεύθερη πόλη της Κύπρου, έχει πλέον αναπτύξει το δικό της γκέτο, όπου εάν κάποιος μεταβεί στο χώρο, σκέφτεται εάν βρίσκεται ή όχι στην χώρα μας ή σε κάποια άλλη χώρα. Συμπυκνώνοντας λοιπόν τόσες διαφορετικές κουλτούρες και εθνικότητες στις συγκεκριμένες περιοχές, είναι αναπόφευκτο να μην υπάρχουν συγκρούσεις και διαμάχες ανάμεσα στους ανθρώπους ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών μετά από μία σειρά από προστριβές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Oι έξι περιοχές γκέτο και η επιχείρηση σκούπα του ΥΠΕΣ

Μια πόλη εντός πόλης σε Λευκωσία και Λεμεσό

Στην Λευκωσία για παράδειγμα, είναι ξεκάθαρο και χιλιοειπωμένο ότι η παλιά Λευκωσία δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιές εποχές που ήταν το κέντρο της πόλης και έσφιζε από ζωή. Αυτός ο μαρασμός που άρχισε να αναδεικνύεται από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μετά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κτίρια είναι πλέον πολύ παλιά, οδήγησαν τους Ελληνοκύπριους να αναζητήσουν αλλού στέγη, με αποτέλεσμα σιγά σιγά αλλοδαποί που αναζητούσαν στέγη να την βρίσκουν εκεί, καθότι τα ενοίκια είναι πιο φτηνά από άλλες περιοχές.

Με την πάροδο του χρόνου άνοιξαν σιγά σιγά τις δικές τους επιχειρήσεις και πλέον έχουν χτίσει τη ζωή τους στην Παλιά Λευκωσία. Όσο περνούν τα χρόνια και οι μετανάστες αυξάνονται, αυξάνεται και η «παροικία» στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ίδιο είναι το σκηνικό και στη Λεμεσό, με τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί άτυπα ως γκέτο να είναι η Ανεξαρτησίας και η ευρύτερη περιοχή του Μόλου, όπου και εκεί υπάρχουν περιοχές που έχουν σβήσει στο χρόνο, ως επίσης και γύρω από τον καθολικό ναό της Αγίας Αικατερίνης ή Φραγκοκκλησιά.

Είδαμε εξάλλου στο παρελθόν σε κάποιες περιπτώσεις να σημειώνονται επεισόδια ανάμεσα σε αλλοδαπούς στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ σε μια περίπτωση υπήρξαν συμπλοκές με ξύλα, λοστούς και πέτρες στη μέση του δρόμου. Και στην περίπτωση της Λεμεσού δυστυχώς η πολιτεία δεν μπόρεσε για πάρα πολλά χρόνια να ελέγξει την κατάσταση, με αποτέλεσμα να τρέχει και πάλι κατόπιν εορτής για να βάλει τέρμα στην όλη κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άγρια συμπλοκή με μαχαιρώματα στο κέντρο της Λευκωσίας-Χειροπέδες σε δυο

Ορόκλινη και λιμάνι στη Λάρνακα-Στη Χλώρακα το πρόβλημα στην Πάφο

Σε ότι αφορά στην περίπτωση της Λάρνακας, αρμόδια πηγή που μίλησε στον REPORTER, υπέδειξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Ορόκλινη, όπου πέρυσι είχε απασχολήσει τη Βουλή το θέμα συγκροτημάτων διαμερισμάτων που εγκαταστάθηκαν αλλοδαποί και είχε εκδοθεί διάταγμα για κλείσιμό του.

Φέτος, το πρόβλημα εντοπίζεται επίσης στην περιοχή του λιμανιού της πόλης, όπου όπως και στις περιπτώσεις της Λευκωσίας και της Λεμεσού υπάρχουν πολλά πρόσωπα τα οποία εγκαταστάθηκαν στην περιοχή όπου τα ενοίκια δεν είναι τόσο ψηλά όσο σε άλλες περιοχές και σιγά σιγά προσέλκυσαν κι άλλους ομοεθνείς τους.

Μάλιστα είναι νωπές οι μνήμες από τις σκηνές χάους που σημειώθηκαν την παραμονή Πρωτοχρονιάς στην περιοχή του λιμανιού, με εκατοντάδες πρόσωπα να έρχονται σε σύγκρουση, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί.

Την ίδια ώρα, ευρέως γνωστό είναι το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή της Χλώρακας στην Πάφο, όπου συγκεκριμένο συγκρότημα διαμερισμάτων έχει μετατραπεί σε γκέτο, με τις Αρχές σε πολλές περιπτώσεις να επιχειρούν στο χώρο και να συλλαμβάνουν αρκετά πρόσωπα.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα, δεν έχει ούτε ρεύμα, ούτε νερό, ωστόσο βρήκαν τον τρόπο με παράνομες ενέργειες να ηλεκτροδοτούν τους χώρους διαμονής τους, ενώ χρησιμοποιούν και αμφιβόλου ποιότητας νερό για υδροδότηση.

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου οι περιοχές που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι σε δύο γειτνιάζουσες γειτονιές στο Παραλίμνι, κοντά στον προσφυγικό συνοικισμό, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχής αύξησης των μεταναστών που εγκαθιστωνται εκεί, ωστόσο χωρίς μέχρι στιγμής ιδιαίτερα προβλήματα, πέραν από κάποια σποραδικά περιστατικά οχλαγωγίας.

Πρόβλημα παρατηρείται επίσης και στην περιοχή της Αγίας Μαύρης στην Αγία Νάπα, που είναι στην καρδιά της τουριστικής περιοχής τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η εκτίμηση των αρμοδίων είναι ότι για να σταματήσει το φαινόμενο της γκετοποίησης, χρειάζεται να δημιουργηθεί μια ολιστική πολιτική που θα βοηθήσει τόσο τους ίδιους τους δήμους, όσο και τους μετανάστες για να σταματήσει το συγκεκριμένο φαινόμενο, όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνος, μελέτη και σωστή διαχείριση της όλης κατάστασης.

Δειτε Επισης

Ολονύκτιες εργασίες στον παρακαμπτήριο δρόμο Λεμεσού
Παρίσταναν συνεργάτη εταιρείας και απέσπασαν πάνω από 31 χιλιάδες
Δεκαεπτάχρονος ελλείπει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα από τη Δευτέρα
Στους επτά οι ανήλικοι συλληφθέντες για διαρρήξεις και κλοπές στη Λευκωσία
Επί τάπητος η αύξηση ποινών για υποκίνηση βίας λόγω γενετήσιου προσανατολισμού
Νόμιμες οι πράξεις του τέως Εφόρου Φορολογίας μέχρι την ακύρωση διορισμού του
Βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση η αιτία θανάτου του 31χρονου Κωνσταντίνου που έσβησε στην άσφαλτο
Σκοπός μια διαφανής διαδικασία, λέει η Αστυνομία για διερεύνηση δραπέτευσης
Σύλληψη και τέταρτου προσώπου για την ρατσιστική επίθεση στη Λεμεσό
Χειροπέδες σε 40χρονο που έπιασε τιμόνι μεθυσμένος