Η Κίνα έτοιμη να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστινίων

Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, έκανε σαφές χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια χωριστών συναντήσεων με τους ομολόγους του των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με τον Ριάντ αλ Μάλικι και τον Έλι Κόεν καταγράφονται λίγο καιρό έπειτα από μείζονα διπλωματική επιτυχία της Κίνας στην περιοχή που προκάλεσε αμηχανία στις ΗΠΑ.

Ο κ. Τσιν ενεθάρρυνε τον Ισραηλινό ομόλογό του να κάνει «βήματα» που θα επέτρεπαν «την επανέναρξη των συνομιλιών» και υπογράμμισε πως η Κίνα είναι «έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο» διαπραγματευτή, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ τόνισε εξάλλου στον Παλαιστίνιο ομόλογό του πως το Πεκίνο τάσσεται υπέρ της επανέναρξης διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, κατά την ίδια πηγή.

Ακόμη, θύμισε στους ομολόγους του πως η Κίνα υποστηρίζει λύση βασισμένη στην αρχή των δύο κρατών, την ώρα που η ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο από το 2014.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποπειρώνται να υποβαθμίσουν τον ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα, εκτιμώντας πως το Πεκίνο απέχει ακόμη πολύ από το να υποσκελίσει την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, περιοχή που παραμένει κατά μεγάλο μέρος της κάτω από την αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας.

Όμως η πρόσφατη επιτυχία της Κίνας, η αποκατάσταση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, προκάλεσε ενόχληση στην Ουάσιγκτον, την ώρα που αυτή η τελευταία επικρίνεται πως εγκαταλείπει σταδιακά τον ρόλο της στην περιοχή, καθώς μοιάζει εντελώς αφοσιωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και, πιο μακροπρόθεσμα, στην Κίνα και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Διπλωματικό θρίλερ για το Ουκρανικό-«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από Ρωσία και μετά θα αποφασίσω»
Κίεβο: Αν δεν εμφανιστεί ο Πούτιν στην Τουρκία, ο Ζελένσκι μπορεί να αποσύρει την ουκρανική αποστολή
Καταθέτει γυναίκα-κλειδί για τους θανάτους στο Ελληνικό-Τι δείχνει η πρώτη ιατροδικαστική στην 98χρονη μητέρα
Βίντεο ντοκουμέντο από την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στη Νομική Αθηνών
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο Καράκας ένα δίχρονο παιδί που έμεινε μόνο του μετά την απέλαση των γονιών του
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που βρίσκουν το βρέφος στον Άλιμο-Ερευνάται καταγγελία για αρπαγή
Αισιόδοξος για κινητοποίηση στο Κυπριακό ο ΠτΔ μετά το διορισμό Χαν-Συνομιλίες ξανά με Ολγκίν, αναμένεται ανακοίνωση καθόδου
Τουλάχιστον 50 νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα-Χτύπησαν νοσοκομείο και προσφυγικό καταυλισμό
Μεγάλες οι προσδοκίες της Λευκωσίας για το διορισμό Χαν-«Έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στο ρόλο του»
Δεν άρεσε στον Τατάρ ο διορισμός Χαν-«Μονομερή προσπάθεια που αγνοεί τις πολιτικές πραγματικότητες»