Πόσες φορές να σε σκοτώσουν, Θανάση;

Τον ιδιωτικό δρόμο προς τη Δικαιοσύνη φαίνεται πως θα πάρει για άλλη μία φορά η υπόθεση του Θανάση Νικολάου. Γιατί μόνο η οικογένεια του Θανάση αναζητά Δικαιοσύνη γι’ αυτόν. Εκείνη, οι δικηγόροι της κι η κοινωνία που συμπαραστέκεται όσο μπορεί, αισθανόμενη ντροπή εκ μέρους της πατρίδας μας για την αδιαφορία και την ανικανότητα σχεδόν δεκαοκτώ ετών. Το τίποτα του κράτους σχεδόν ενηλικιώθηκε…

Στο κράτος δεν μπορούν να στηριχθούν. Το αποδεικνύει εδώ και δύο δεκαετίες. Ο Θανάσης γι’ αυτούς δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ενόχληση. Δεν ήταν το παιδί μιας οικογένειας, δεν ήταν ένας εθνοφρουρός που έκανε το καθήκον του προς στην πατρίδα, δεν ήταν ένας νέος με όνειρα για τη ζωή του. Δεν ήταν καν θύμα δολοφονίας. Μια ενόχληση ήταν, επειδή η μάνα του δεν συμβιβάστηκε με το ψέμα και την προχειρότητα και συνέχιζε τον αγώνα για να ησυχάσει η ψυχή του γιου της. Γιατί κατέβαινε με τον άντρα της και τα παιδιά της με φωτογραφίες ενός δολοφονημένου πτώματος έξω από τα κυβερνητικά κτίρια και ζητούσε αλήθεια. Γιατί απαίτησε να βγουν τα κόκαλα του γιου της από το χώμα και γίνει μια σωστή ιατροδικαστική εξέταση. Γιατί βάδισε κάθε δρόμο που δεν μπορούσαν να της φράξουν αναζητώντας δικαίωση.

Με κάθε ευκαιρία τον σκότωναν τον Θανάση ξανά και ξανά. Όχι οι δολοφόνοι. Αυτοί το έκαναν μόνο μια φορά, τον Σεπτέμβριο του 2005, και έκτοτε η πολιτεία τους άφησε ήσυχους, να συνεχίσουν τη ζωή τους λες και δεν συνέβη ποτέ τίποτα. Το κράτος τον σκότωνε ξανά. Κάθε φορά που αδιαφορούσε, κάθε φορά που κατέληγε σε άλλη μία λάθος απόφαση. Κάθε φορά που δεν έκανε τίποτα απολύτως για να δικαιωθεί. Ξαναπεθαίνει ο Θανάσης μέσα στα συρτάρια κρατικών υπηρεσιών. Ξαναπεθαίνει μέσα από τις δηλώσεις τους. Ξαναπεθαίνει μέσα από την αδράνειά τους.

Ούτε καν μετά το πόρισμα δεν έγινε κάτι. Φρόντισαν να απομακρύνουν από τις έρευνες αυτόν που έλεγε δημοσίως την αλήθεια και ρεζίλευε το κράτος. Να μην τους ενοχλεί. Κι ας υπήρχαν ποινικά. Κι ας υπήρχαν δολοφόνοι. Φτάνει να μην ενοχλείται το σύστημα.

Θα συναντηθεί ξανά η οικογένεια με τη Νομική Υπηρεσία, όμως οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Η ιστορία έχει θέσει τον πήχη τους στο πάτωμα. Η συνάντηση είναι αντίδραση στο γεγονός πως ο δικηγόρος της οικογένειας, Κρις Τριανταφυλλίδης, ζήτησε τον φάκελο με το ανακριτικό υλικό, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει με τις ιδιωτικές ποινικές διώξεις. Και δεν γνωρίζουμε αν θα έχουν την τύχη αυτών της Διεύθυνσης των Φυλακών που μπλοκαρίστηκαν. Η οικογένεια του Θανάση, βέβαια, ξέρει τον δρόμο και για το ΕΔΑΔ, γιατί ήδη έχει πάει μία φορά. Και το ξέρουν και στη Νομική Υπηρεσία, που έτρεχαν να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δεν είναι χθες και δεν είναι σήμερα που θα τους γνωρίσουμε. Είναι 18 τα χρόνια που παλεύουμε μέσα από τις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς», έγραψε η κυρία Ανδριάνα στο Facebook. Για άλλη μια φορά κατηγόρησε τους αρμόδιους ότι δεν προέκυψαν στοιχεία επειδή δεν ερεύνησαν σωστά, «ως συνήθως». Ως συνήθως… Οι κατηγορίες της σοβαρές, ως συνήθως. Κι η αντίδραση του κράτους ανύπαρκτη, ως συνήθως.

Η Αστυνομία των τόσων παραλήψεων ερεύνησε τον εαυτό της, η Νομική Υπηρεσία που επί χρόνια διέψευδε την οικογένεια στα Δικαστήρια έλαβε τις αποφάσεις της και κανείς δεν έχει καν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, πόσο μάλλον να πληρώσει για τις πράξεις του. Ούτε αυτοί που έκαναν το έγκλημα, ούτε αυτοί που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Γιατί είναι πιο εύκολο για το σύστημα να σκοτώνει ξανά και ξανά τον Θανάση, παρά να παραδέχεται τα λάθη και τις ελλείψεις του. Κι ας είναι κοινό μυστικό για δεκαετίες.

Η κυρία Ανδριάνα μιλά για ανεπαρκή διερεύνηση. Για τυπικές καταθέσεις, για διαστρεβλώσεις, παραποιήσεις και συκοφαντίες. Κατηγορεί για συγκάλυψη. Μα δεν το βάζει κάτω. Δεν το έβαλε ποτέ. «Αργά ή γρήγορα θα βγουν όλα στην επιφάνεια», τονίζει. Και την πιστεύουν όλοι όσοι δεν προσπάθησαν ποτέ με το ζόρι να την πείσουν ότι ο γιος της έφαγε τα δημητριακά του, έβαλε στο βίντεο να γράφει την εκπομπή για να την παρακολουθήσει αργότερα και πήγε να αυτοκτονήσει. Όσοι δεν προσπάθησαν ποτέ να την πείσουν ότι έγιναν όλα ορθά, με τον ενδεδειγμένο τρόπο, οι αρμόδιοι έκαναν εξαιρετικές έρευνες και έβγαλαν σίγουρα συμπεράσματα. Όσοι δεν προσπάθησαν ποτέ να την πείσουν να παραιτηθεί από την αλήθεια. Την πιστεύουν όσοι δεν ανέχονται ο Θανάσης να πεθαίνει ξανά και ξανά…

Δειτε Επισης

Εικοσιτετράχρονος εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών
Ισραηλινός ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Δικτάτορας που δολοφονεί Κούρδους και κατέχει τη βόρεια Κύπρο
Δεκατριάχρονος με σκούτερ παρασύρθηκε από όχημα-Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση
Χειροπέδες σε 48χρονο έξω από εγκαταλελειμμένη οικία-Εντοπίστηκαν στο όχημα του ναρκωτικά, μαχαίρι και ρόπαλο
Κλείνουν δρόμοι σε Λάρνακα και Λευκωσία λόγω της επίσκεψης Εμίρη Κατάρ στην Κύπρο
Έκρηξη βόμβας έξω από οικία στην Έγκωμη
Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα που εντοπίστηκαν στην κατοχή τους ναρκωτικά-Eπιχείρησαν να διαφύγουν
Με πιστόλι οι πυροβολισμοί από κουκουλοφόρο έξω από καφενείο στη Λάρνακα-Εντός του υποστατικού οι θαμώνες
Κολλημένη στην Βουλή η πρόταση Νόμου για δημιουργία Υπηρεσίας ασφάλειας παραλιών
Η επέλαση της συντηρητικής Δεξιάς στην Ευρώπη και η «εποχή της μόνιμης κρίσης»