Τα σκυλιά-ήρωες της ΕΜΑΚ, η εκπαίδευση και η δράση τους σε περίπτωση σεισμού

Δεν πρόκειται για οκτώ απλά σκυλιά στα κλουβιά τους και σίγουρα δεν πρόκειται για κάποια απλά τετράποδα που προσέχουν ένα σπίτι. Είναι oκτώ ανιχνευτικά σκυλιά εκπαιδευμένα, που έχουν ως απώτερο στόχο την παροχή βοήθειας στον πυροσβέστη, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό. Κάποιος ίσως διερωτηθεί πώς να μπορεί να βοηθήσει ένας σκύλος σε ένα έκτακτο συμβάν και πώς μπορεί να δράσει ένα τετράποδο; Και όμως, η απάντηση είναι ότι μπορεί…

Έχοντας στη διάθεσή της οκτώ σκύλους σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, η ομάδα Ανιχνευτικών Σκύλων της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, βρίσκεται σε ετοιμότητα, έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, να ανταποκριθεί άμεσα σε περιστατικά ανεύρεσης ελλειπόντων προσώπων, με τη βοήθεια των ανιχνευτικών σκυλιών.

Δεν είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, αλλά τουναντίον, είναι σκύλοι οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στον άνθρωπο και, όποτε κληθεί η ανάγκη, είναι αυτοί που με την οσμή τους, αλλά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που απέκτησαν κατά την εκπαίδευσή τους, θα εντοπίσουν όπου υπάρχει ίχνος ανθρώπινης ζωής και θα βοηθήσουν στον εντοπισμό ανθρώπων, που ίσως αγνοούνται σε ερείπια, χαλάσματα και γκρεμούς, που δεν μπορεί να πλησιάσει ούτε καν ο ίδιος ο Πυροσβέστης.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι σκύλοι της ΕΜΑΚ έχουν βραβευθεί από τα κρατικά βραβεία φιλοζωικής δράσης, για τη συμμετοχή τους σε διασωστικές επιχειρήσεις που σημειώθηκαν στον Λίβανο για τον εντοπισμό θυμάτων μετά την έκρηξη που σημειώθηκε. Πάντως, η ΕΜΑΚ κλήθηκε να ανταποκριθεί στο εξωτερικό και άλλες φορές, όπως σε πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2007, το 2009, το 2018 και το 2021, ενώ έχει ανταποκριθεί το 2016 και στις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στο Ισραήλ.

Η ΕΜΑΚ, που έχει έδρα την Κοφίνου, άνοιξε τις πόρτες της στον REPORTER και παρουσίασε όλες τις ειδικότητες της Μονάδας. Η ομάδα των ανιχνευτικών σκύλων είναι μία από ειδικότητες της Μονάδας, αφού άλλες ειδικότητες, αφορούν την Ομάδα Αυτοδυτών, την Αερομεταφερόμενη Ομάδα, την Ομάδα διάσωσης από ποταμούς και ορμητικά νερά, την Ομάδα που ειδικεύεται σε διασώσεις από κατάρρευση κτιρίων από σεισμούς ή άλλες αιτίες και ακόμη μια, στις ειδικές διασώσεις σε ορεινές περιοχές ή δύσβατες περιοχές και ψηλά κτίρια.

Σε περίπτωση σεισμού, εξηγεί ο Διοικητής της ΕΜΑΚ, Πυραγός Σάββας Ανδρονίκου, «η ανταπόκριση θα γίνει άμεσα από τα μέλη μας που εργάζονται τη δεδομένη στιγμή και ακολούθως θα γίνει ανάκληση όλου του προσωπικού της μονάδας για να ανταποκριθεί στο σημείο. Θα εφαρμοστούν τα σχέδια δράσης τα οποία έχουμε κατοχυρωμένα. Θα γίνει συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους, ώστε να προχωρήσουμε στο σχέδιο».

Βασικό κομμάτι στις έρευνες αποτελούν οι ανιχνευτικοί σκύλοι, οι οποίοι ανταποκρίνονται άμεσα στις έρευνες που πραγματοποιούν οι πυροσβέστες. Οι σκύλοι της ΕΜΑΚ συγκεκριμένα, ανταποκρίνονται σε έρευνες όσον αφορά ερείπια από σεισμούς, αλλά και σε ανοικτό έδαφος όπως με ελλείποντα πρόσωπα, σε δάσος ή σε άλλες περιοχές. Αυτή τη στιγμή, αναφέρει ο αναπληρωτής Υποπυραγός, Γιώργος Ριρής, συντονιστής των ανιχνευτικών σκύλων της ΕΜΑΚ, η ομάδα αποτελείται από τον υπεύθυνο της Μονάδας και από οκτώ χειριστές ανιχνευτικών σκύλων. Σήμερα στην μονάδα έχουμε οκτώ ανιχνευτικούς σκύλους και ο κάθε χειριστής έχει τον δικό του σκύλο. Όποτε μας ζητηθεί, η ΕΜΑΚ, μπορεί να ανταποκριθεί με τους ανιχνευτικούς της σκύλους για έρευνες».

Οι έρευνες που ανταποκρίθηκε η ομάδα διάσωσης της ΕΜΑΚ με τους ανιχνευτικούς σκύλους είναι πάρα πολλές. Ωστόσο, αυτή που είναι πιο νωπή στη μνήμη της ομάδας, είναι αυτή στο Λίβανο. «Ανταποκριθήκαμε σε αρκετές έρευνες, αλλά μια από τις οποίες μας ζητήθηκε να ανταποκριθούμε, ήταν η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στον Λίβανο, με τέσσερις σκύλους, τέσσερις χειριστές και ένα επικεφαλής, μαζί με ακόμη μια ομάδα ανιχνευτικών σκύλων της Αστυνομίας. Ο σκύλος είναι ένα από τα κυριότερα εργαλεία όσον αφορά τις έρευνες. Έστω και αν η τεχνολογία προχώρησε, ο σκύλος παραμένει μια πολύ αξιόπιστη επιλογή, όσο αφορά την έρευνα».

Την ίδια ώρα, οι εκπαιδεύσεις σε νέα μέλη της Πυροσβεστικής συνεχίζονται καθημερινώς, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τους σεισμούς. Τη μέρα που ξεναγήθηκε ο REPORTER στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ, πραγματοποιούσε εκπαίδευση ομάδα από σπουδαστές στη σχολή της Πυροσβεστικής, έχοντας στα χέρια τους διασωστικά εργαλεία. Όπως εξήγησε ο Πυρονόμος, Νικόλας Ευαγγέλου, βοηθός υπεύθυνος της εκπαίδευσης στην ειδικότητα των σεισμών, «τα εργαλεία που χειρίζονται οι πυροσβέστες, είναι σύγχρονα μηχανήματα τα οποία δουλεύουν με τον αέρα και είναι τα ιδανικά για τους σεισμούς. Το κυριότερο που πρέπει να προσέξουμε στα συγκεκριμένα εργαλεία είναι η συντήρησή τους και γι’ αυτό ασχολούνται με αυτό το κομμάτι, έτσι ώστε να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο ετοιμότητας».

Πάντως, τα συγκεκριμένα εργαλεία που κρατούσαν στα χέρια τους οι πυροσβέστες είναι ειδικά για τη διάτρηση και τεμάχιση οπλισμένου σκυροδέματος, είτε λαμαρίνας, είτε μπετόν, είτε πέτρας, ενώ σήμερα υπάρχουν στη διάθεσή τους τα κατάλληλα εργαλεία, για να γίνει η μετατόπιση των ερειπίων, ώστε να μπορέσουν να κάνουν την είσοδό τους σε περίπτωση παγιδευμένου, για την απελευθέρωσή του.

4

5

00

8

11

7

6

3

1

Δειτε Επισης

Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο
Νεαρός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 46χρονη για κλοπή των εισπράξεων από αρτοποιείο
Πυρκαγιές σε ισόγειο οικίας και διαμέρισμα στη Λάρνακα έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική
Χειροπέδες σε 19χρονο για κλοπές από οχήματα στη Λάρνακα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις