Στη Βουλή η δημιουργία γηριατρικών κλινικών στα νοσοκομεία-Στο επίκεντρο εξειδίκευση προσωπικού

Η πληθώρα καταγγελιών από συγγενείς ηλικιωμένων ασθενών, αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς, τόσο μέσω του Παρατηρητηρίου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), όσο και δημόσια, ότι έτυχαν κακομεταχείρισης στα νοσοκομεία της χώρας μας, έθεσαν εξαρχής την ανάγκη για παροχή εξιδεικευμένων υπηρεσιών υγείας στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Ηλικιωμένοι ασθενείς που παραμένουν για καιρό σε άλλα τμήματα γιατί δεν υπάρχουν κλίνες, η αναμονή στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) και η κακομεταχείριση, με αποκορύφωμα τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας της γυμνής ηλικιωμένης γυναίκας σε κλίνη νοσοκομείου από τον γεροντολόγο, Δρ. Μάριο Κυριαζή.

Με τα δεδομένα αυτά, αλλά και όσα ακούστηκαν και είδαν το φως της δημοσιότητας, ο βουλευτής Ανδρέας Πασιουρτίδης, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ , ενέγραψε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής θέμα για την ανάγκη παροχής εξιδεικευμένων υπηρεσιών υγείας και φροντίδας στους ηλικιωμένους, από τα νοσηλευτήρια, στις στέγες ηλικιωμένων και γενικά όσους παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων η συζήτηση αναμένεται να εστιάσει στις εξειδικευμένες παροχές υπηρεσιών υγείας και φροντίδας σε ηλικιωμένευς, εντός των νοσοκομείων, με τη δημιουργία γηριατρικών κλινικών και την εκπαίδευση προσωπικού και φροντιστών. Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER κος Πασιουρτίδης, «προχωρήσαμε σε μια συνάντηση με τον δρ. Κυριαζή, ο οποίος έθεσε κάποια ζητήματα, τα οποία απαιτούν εξειδικευμένη διαχείριση και αυτοί είναι οι λόγοι που εγγράψαμε το θέμα προς συζήτηση. Αφορμή φυσικά, στάθηκαν οι καταγγελίες που είχαμε ότι ηλικιωμένοι μπαίνουν σε κλινικές, που δεν είναι εξειδικευμένες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε μαιευτικές και άλλα τμήματα».

«Αρχίζουμε από την ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων γηριατρικών κλινικών στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με την εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού και φροντιστών, είτε εντός νοσοκομείων, είτε στις κατ΄οίκον φροντίδα ηλικιωμένων», είπε.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στη συζήτηση θα είναι και οι συντεχνίες των νοσηλευτών, με τους εκπροσώπους της ΠΑΣΥΝΟ και της ΠΑΣΥΔΥ, να βλέπουν με θετικό μάτι τη δημιουργία εξειδικευμένων κλινών, ωστόσο τονίζουν πως θα πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των τμημάτων.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, εξήγησε πως αυτό που αρχικά παρατηρήθηκε από την έναρξη του ΓεΣΥ, «είναι ότι σταδιακά γίνεται πιο εμφανείς, τα συγκεκριμένα περιστατικά που αφορούν ηλικιωμένους και απασχολούν κατά τον πλείστων μόνο τα δημόσια νοσηλευτήρια, με πολλαπλές συννοσηρότητες. Δηλαδή, ένα άτομο προχωρημένης ηλικίας που θα έρθει στο νοσοκομείο, δεν φέρνει μαζί του μόνο τη συγκεκριμένη πάθηση για την οποία θα λάβει συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά θα φέρει μαζί του και διάφορες άλλες παθήσεις, κάνοντας το περιστατικό πολύ περίπλοκο».

Σημείωσε, δε, πως «για παράδειγμα ένας ασθενής ο οποίος είναι ογδόντα ετών και θα υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ταυτόχρονα η υγεία του θα είναι επιφορτισμένη με καρδιακή νόσο και άλλα προβλήματα. Αυτό αυτόματα περιπλέκει την κατάστασή του με πολλαπλά προβλήματα. Αυτά δεν είναι περιστατικά που είναι κερδοφόρα και δεν τα επιλέγει ο ιδιωτικός τομέας. Ένας άλλος λόγος είναι ότι αυτά τα περιστατικά έρχονται από τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών ως επί των πλείστον και οι μόνοι που έχουν ΤΑΕΠ είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Ο κος Πετέλης εξήγησε ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία παίρνουν προγραμματισμένα χειρουργικά περιστατικά, από τα οποία γνωρίζουν ότι θα λάβουν χρήματα, ενώ τα δημόσια νοσηλευτήρια λαμβάνουν αυτά τα περιστατικά που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα.

Θέση της ΠΑΣΥΝΟ είναι όπως, εάν και εφόσον δημιουργηθούν αυτές οι κλίνες στα νοσοκομεία, να εξεταστεί ο τρόπος φροντίδας αυτών των ασθενών, αφού αυτά τα άτομα χρήζουν αυξημένης ιατρικής φροντίδας. «Θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος, ώστε η φροντίδα να είναι ιδανική για τα άτομα τρίτης ηλικίας, για να εξαλειφθούν τα όσα καταγγέλλονται. Δυστυχώς, ένας λόγος που παρατηρούνται αυτά τα περιστατικά, είναι λόγω των αυξημένων αναγκών και η στελέχωση των νοσοκομείων θα πρέπει να αξιολογηθεί ξανά».

«Από την άλλη», είπε ο κος Πετέλης, «θα πρέπει να συζητηθεί το κατά πόσον, εάν με τη δημιουργία αυτών των τμημάτων, θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αυξηθεί η μεταφορά περιστατικών μη αναγκαίων για εισαγωγή σε αυτούς τους θαλάμους. Θα πρέπει να υπάρξουν δικλίδες ώστε να μην γίνεται κατάχρηση εκείνων των τμημάτων και να δούμε την απόδοση αυτών των περιστατικών. Από τη στιγμή που έχουμε εφαρμόσει το ΓεΣΥ, έχουμε μπει όλοι σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, που θα πρέπει να αμείβονται τα περιστατικά».

Θετικά βλέπει την έναρξη της συζήτησης και ο πρόεδρος του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, ο οποίος σχολίασε ότι «δεν είμαστε εναντίον, αλλά το βλέπουμε θετικά, νοουμένου ότι θα υπάρξει το αναγκαίο προσωπικό αριθμητικά και ποιοτικά. Δεν καταγράφουμε κάποια αντίρρηση, παρόλο που τα παθολογικά τμήματα των νοσοκομείων λειτουργούν στο 80% με ηλικιωμένους».

Ο Κλάδος του νοσηλευτικού προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ, επικροτεί τη δημιουργία κάποιων εξειδικευμένων κλινών για ηλικιωμένα άτομα, αλλά και την πρόθεση να εξειδικευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα το προσωπικό, για την φροντίδα αυτών των ασθενών, αφού η συντεχνία πολλές φορές εξέφρασε ανησυχία για τα περιστατικά που δημοσιοποιούνται.

Δειτε Επισης

Δέσμευση Βουλής για εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για ευημερία των ζώων
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κύπρου για εγγραφή κουμανδαρίας σε Διεθνή Κατάλογο UNESCO
Βίντεο από την άφιξη του C-130 με τους 38 Κύπριους-Συνεχίζει την παροχή προξενικής αρωγής το ΥΠΕΞ
Πράσινο βουλής για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στον διορισμό επί δοκιμασία/αφυπηρέτηση διοικητικών του ΠΚ
Διαμαρτυρία ΕΚΥΣΥ έξω από το ΥΠΟΙΚ-Εγκρίθηκε υπόμνημα προς τον ΠτΔ
Πάνω από τις μισές πισίνες στην Κύπρο δεν έχουν άδεια λειτουργίας-Ζητά εκσυγχρονισμό η Βουλή
Επαναπατρίστηκαν 38 Κύπριοι από το Λίβανο-Προσγειώθηκε στη Λάρνακα το C-130
ΠτΔ: Προσήλωση για συνεργασία για ισότιμη απόλαυση δικαιωμάτων
Με πτήσεις τσάρτερ και θαλαμηγούς φθάνουν στην Κύπρο, βρετανοί που εγκαταλείπουν το Λίβανο
Σε εξέλιξη η εκκένωση Κυπρίων και Ελλαδιτών από το Λίβανο-Στη λίστα 60 πρόσωπα