Ο νέος χάρτης της ΤΑ, οι διπλές εκλογές και το επικείμενο αλαλούμ για κόμματα και πολίτες

Ένα πραγματικό αλαλούμ αναμένεται να επικρατήσει σε περίπου ένα χρόνο, όταν οι πολίτες τέτοιο καιρό θα ετοιμάζονται για να προσέλθουν στις κάλπες, οι οποίες δεν θα είναι ούτε μια, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά στις πλείστες περιπτώσεις επτά, ίσως και παραπάνω.

Αν και η ημερομηνία δεν έχει κλειδώσει, αφού ακόμα υπάρχει συζήτηση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, εάν οι Ευρωεκλογές θα γίνουν την Κυριακή 29 Μαΐου ή την Κυριακή έξι Ιουνίου, στην Κύπρο έχει αποφασισθεί ότι μαζί με τις Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τον προγραμματισμό που έγινε, οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν με το νέο καθεστώς, αφού θα εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ψηφίστηκε πέρυσι από τη Βουλή. Συνεπώς οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για:

-Ευρωεκλογές

-Δήμαρχο

-Αντιδήμαρχο εάν διαμένουν σε δημοτικό διαμέρισμα

-Δημοτικούς Συμβούλους διαμερίσματος

-Πρόεδρο Επαρχιακού Συμβουλίου

-Πρόεδρο Σχολικής Εφορίας

-Σχολική Εφορεία

Σημειώνεται πως αναλόγως με το που διαμένει κάποιος θα υπάρχουν προσθαφαιρέσεις στα ψηφοδέλτια που θα παραλαμβάνει ο κάθε πολίτης. Για παράδειγμα στις κοινότητες, αντί δήμαρχο, αντιδήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, οι πολίτες θα λαμβάνουν ψηφοδέλτια για εκλογή κοινοτάρχη και κοινοτικού Συμβουλίου.

Περισσότερα ψηφοδέλτια ακόμα θα λάβουν οι πρόσφυγες, αφού πέραν από τα πιο πάνω που θα λάβουν αναλόγως με το που διαμένουν, θα λάβουν και ψηφοδέλτια για την εκλογή των τοπικών αρχών στους κατεχόμενους δήμους και κοινότητες.

Το μεγάλο στοίχημα, πέραν από την εφαρμογή και λειτουργία της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για το οποίο το βάρος πέφτει στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στις σημερινές τοπικές αρχές που ως γνωστόν έλαβαν περίπου 18 μήνες παράταση θητείας, είναι να μην υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στους πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Το στήσιμο τόσων καλπών, τα πολλά και διαφορετικά ψηφοδέλτια και τα πολλά ονόματα υποψηφίων που θα ζητήσουν τη ψήφο μας, θα είναι μια πρωτοφανής διαδικασία. Πρωτοφανής εξάλλου αναμένεται να είναι και η προεκλογική, αφού υπολογίζεται ότι χιλιάδες θα είναι υποψήφιοι για όλες τις θέσεις που αναζητούν κάτοχο.

Αξίζει μόνο να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς, και στη βάση των προνοιών του «Περί Δήμων», νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή, θα γίνουν εκλογές για είκοσι δημάρχους, 92 αντιδημάρχους, και κάτι περισσότερο από 400 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Επίσης, θα διεξαχθούν εκλογές για πέντε προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών, πέντε προέδρους σχολικών εφορειών και πέραν των εκατό μελών τους. Αν αναλογιστεί κανείς πως σε κάθε δήμο ή κοινότητα θα κατατεθούν υποψηφιότητές από τουλάχιστον τρεις πλήρεις σχηματισμούς, μπορεί να υπολογίσει τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων.

Αυτό βέβαια, δεν αποτελεί πονοκέφαλο μόνο για τους πολίτες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα προσεγγιστούν από φίλους, συγγενείς, γνωστούς και αγνώστους για να στηρίξουν μια συγκεκριμένη υποψηφιότητα, αλλά και για τα ίδια τα κόμματα, που θα ξεκινήσουν με ορίζοντα την περίοδο μετά το καλοκαίρι, τις διαβουλεύσεις, ώστε να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα στηρίξουν και θα συνθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Κι όλα αυτά, βέβαια εν μέσω Ευρωεκλογών, όπου εκεί ο ρόλος των κομμάτων, αλλά και η σημασία που τα ίδια δίνουν στις συγκεκριμένες εκλογές, είναι εξίσου σημαντική.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται στις επικείμενες Ευρωεκλογές, να υπάρξουν και συγκεκριμένες συμμαχίες, η οποίες θα επεκταθούν και ως ένα βαθμό και στις Τοπικές Εκλογές. Συγκεκριμένα, ήδη σε κάποια κόμματα, άρχισε να προετοιμάζεται το έδαφος, για τη δημιουργία συνεργασιών και σε επίπεδο τοπικών εκλογών αλλά και σε επίπεδο Ευρωεκλογών. Άλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν, που τα κόμματα, κινήθηκαν συντεταγμένα, είτε Παγκύπρια, είτε μεμονωμένα σε δήμους, υπέρ μιας υποψηφιότητας.

Σε ότι αφορά το επίπεδο των Ευρωεκλογών, πάντως, λόγω και τις δυναμικής που καταγράφουν σε διάφορες μετρήσεις κάποια κόμματα, υπάρχει προβληματισμός και συνεπώς η λύση των συνεργασιών, έτσι ώστε να περιορισθούν οι συνέπειες ενός εκλογικού αποτελέσματος, δεν θα πρέπει να αποκλείεται, ειδικά για τα κόμματα του Ενδιάμεσου χώρου, τα οποία πλέον βρίσκονται στη συγκυβέρνηση.

Εξάλλου, το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει και το τι θα συμβεί με την ίδρυση νέων κομμάτων, αφού τρέχουν παράλληλα τουλάχιστον δύο διαφορετικές προσπάθειες, που μέχρι στιγμής είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν τις δυναμικές των παραδοσιακών κομμάτων.

Δειτε Επισης

Στην αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Βουλής
Συζητήσεις Κόμπου με Ισραήλ και Λίβανο για την περιφερειακή κατάσταση
Θέλει να ενισχύσει κι άλλο τους δεσμούς με την Τουρκία ο Τατάρ-«Ως Τούρκοι είμαστε ένα μεγάλο έθνος»
Απορρίφθηκε η πρόταση του ΡΤΚ για «πρόωρες εκλογές» στα κατεχόμενα-Ένταση στην ψευδοβουλή
Θα πει στον Τατάρ ότι είναι έτοιμος να συναντηθούν ακόμη και αύριο για τα οδοφράγματα ο Πρόεδρος
Θα ενθαρρύνει την επιστροφή Σύρων η Κύπρος-Παρακολουθεί στενά η Κυβέρνηση τις εξελίξεις
«Ευχαριστώ» Στάρμερ στους Βρετανούς στρατιώτες στο Ακρωτήρι
Νέα σελίδα στις σχέσεις με το ΗΒ-«Θα λειτουργήσει προς όφελος και των δύο χωρών»
Νέα δυναμική στις σχέσεις Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου-Στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς
Ανέπεμψε το νόμο που ψηφίστηκε στη συνεδρία-μπάχαλο για τροποποίηση του Συντάγματος ο ΠτΔ