Χωρίς ανθυποψηφίους Νικόλας και Χριστιάνα-Στις άλλες θέσεις το ενδιαφέρον στο ΔΗΚΟ

Στις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος φαίνεται να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εκλογές, καθώς φαίνεται πως ούτε ο πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος, ούτε η αναπληρώτρια πρόεδρος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, έχουν αυτή τη στιγμή αντιπάλους. Δεδομένου ότι μεσολαβεί ακόμη αρκετός καιρός μέχρι τις εκλογές, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου, δεν αποκλείεται η σημερινή εικόνα να ανατραπεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα τάσεις, δεν υπάρχουν στελέχη που εκδηλώνουν πρόθεση να διεκδικήσουν τα δύο ανώτατα αξιώματα του κόμματος.

Πηγές από το ΔΗΚΟ αναφέρουν πως η εικόνα είναι διαφορετική όσο κατεβαίνει κανείς στην κομματική πυραμίδα. Μιχάλης Δαμιανός και Νεόφυτος Χαραλαμπίδης αναμένεται να επαναδιεκδικήσουν τις θέσεις αντιπροέδρου που κατέχουν, αν και υπάρχει ερωτηματικό αναφορικά με τον Αντώνη Αντωνίου. Κι αυτό γιατί φαίνεται να γίνονται σκέψεις από τον βουλευτή Πάφου Χρύσανθο Σαββίδη και δεν αναμένεται να υπάρχουν δύο διεκδικητές από την επαρχία Πάφου.

Ακόμη πιο ανοιχτή φαίνεται να είναι η μάχη για τις θέσεις του γενικού γραμματέα και του κεντρικού οργανωτικού. Ο μεν Άθως Αντωνιάδης έχει ήδη δηλώσει πως δεν επιθυμεί να επαναδιεκδικήσει το κομματικό του αξίωμα, ο δε Φύτος Κωνσταντίνου βρίσκεται ακόμη σε σκέψεις. Ως εκ τούτου, υπάρχουν κάποια στελέχη που διερευνούν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν μία από αυτές τις θέσεις. Σε αυτά τα ονόματα συμπεριλαμβάνονται ο Γιώργος Σολωμού και ο Παναγιώτης Παλατές και ενδέχεται να προστεθούν κι άλλα το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, αρκετά είναι και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα ήθελαν μια θέση στο Εκτελεστικό Γραφείο ή στη Γραμματεία του ΔΗΚΟ.

Οι εκτιμήσεις, πάντως, είναι πως αυτές οι εκλογές δεν θα έχουν τις «συγκινήσεις» στις οποίες μας έχει συνηθίσει το ΔΗΚΟ. Το γεγονός πως δεν υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων, σε συνδυασμό με το ότι η μεγάλη ρήξη των τελευταίων ετών στο κόμμα επήλθε με την αποχώρηση στελεχών και τη δημιουργία της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και πλέον ανήκει στο παρελθόν, φαίνεται ότι θα κρατήσουν χαμηλά τις εντάσεις και τον ανταγωνισμό. Αν και το ΔΗΚΟ συνηθίζει τις συγκρούσεις, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν προσφέρει ιδιαίτερα συγκρουσιακά στοιχεία, ενώ η εκλογική επιτυχία των Προεδρικών Εκλογών και η διπλή μάχη που βρίσκεται ενόψει το 2024, φαίνεται να δημιουργούν άλλου είδους προτεραιότητες. Το γεγονός, δε, πως δεν κλείδωσαν ακόμη ημερομηνίες, φαίνεται να συντείνει στο χαμηλό ενδιαφέρον που επιδεικνύεται.

Πάντως, πριν από το Εκλογικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Καταστατικό Συνέδριο. Ούτε και σε αυτό τον τομέα αναμένονται ιδιαίτερα μεγάλες αλλαγές, αν και ακόμη δεν έχουν κωδικοποιηθεί όλες οι εισηγήσεις, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεσή τους έληγε στα τέλη Μαρτίου.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που αναμένεται να προκύψει σε επίπεδο Καταστατικού είναι η τροποποίηση του χρονικού διαστήματος που κάποιος θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο κόμμα για να έχει δικαίωμα ψήφου. Λόγω της πικρής εμπειρίας του παρελθόντος, που γίνονταν εγγραφές με εκλογικές σκοπιμότητες, αυτή τη στιγμή δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα εννέα μήνες πριν από τις εκλογές, ένα χρονικό διάστημα που θεωρείται πολύ μεγάλο. Αναμένεται ότι ο χρόνος αυτός αναμένεται να μειωθεί κατά πολύ, ίσως και στον ένα μήνα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στις εσωκομματικές διαδικασίας και μέλη που έχουν εγγραφεί πιο πρόσφατα, δεδομένου ότι θα υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλίδες για να αποφευχθούν τα φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Το Καταστατικό Συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί περίπου στα μέσα Μαΐου.

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν-«Επωφελής μια βιώσιμη και μόνιμη λύση»
Απαντά στους όρους Τατάρ ο ΠτΔ-«Δεσμευμένοι από ψηφίσματα ΟΗΕ Γκουτέρες και απεσταλμένος»
Λακωνικός αλλά αιχμηρός κατά Ελεγκτή ο Πρόεδρος-Απευθύνεται στον Γενικό Εισαγγελέα
Θα θέσει θέμα ασφάλειας της Μέσης Ανατολής σε φόρουμ στα ΗΑΕ ο Κόμπος
ΥΠΑΜ: Απαραίτητη η ειρηνευτική δύναμη ΗΕ στην Κύπρο
Εξήγγειλε κι επίσημα την υποψηφιότητα του ο Νικολαΐδης-Οι λόγοι που επαναδιεκδικεί τον Δήμο Λεμεσού
Το πρώτο μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν από την Αθήνα-«Να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο»
Ζητά εκ νέου σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ
Φουλ επίθεση Ελεγκτή για τα ωφελήματα Χριστοδουλίδη-Ζητά ανάκτηση χρημάτων, απευθύνει πρόσκληση για το Ανώτατο
Στα €22,5 δισ. το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 3ο τρίμηνο του έτους