Χωρίς ανθυποψηφίους Νικόλας και Χριστιάνα-Στις άλλες θέσεις το ενδιαφέρον στο ΔΗΚΟ

Στις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος φαίνεται να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εκλογές, καθώς φαίνεται πως ούτε ο πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος, ούτε η αναπληρώτρια πρόεδρος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, έχουν αυτή τη στιγμή αντιπάλους. Δεδομένου ότι μεσολαβεί ακόμη αρκετός καιρός μέχρι τις εκλογές, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου, δεν αποκλείεται η σημερινή εικόνα να ανατραπεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα τάσεις, δεν υπάρχουν στελέχη που εκδηλώνουν πρόθεση να διεκδικήσουν τα δύο ανώτατα αξιώματα του κόμματος.

Πηγές από το ΔΗΚΟ αναφέρουν πως η εικόνα είναι διαφορετική όσο κατεβαίνει κανείς στην κομματική πυραμίδα. Μιχάλης Δαμιανός και Νεόφυτος Χαραλαμπίδης αναμένεται να επαναδιεκδικήσουν τις θέσεις αντιπροέδρου που κατέχουν, αν και υπάρχει ερωτηματικό αναφορικά με τον Αντώνη Αντωνίου. Κι αυτό γιατί φαίνεται να γίνονται σκέψεις από τον βουλευτή Πάφου Χρύσανθο Σαββίδη και δεν αναμένεται να υπάρχουν δύο διεκδικητές από την επαρχία Πάφου.

Ακόμη πιο ανοιχτή φαίνεται να είναι η μάχη για τις θέσεις του γενικού γραμματέα και του κεντρικού οργανωτικού. Ο μεν Άθως Αντωνιάδης έχει ήδη δηλώσει πως δεν επιθυμεί να επαναδιεκδικήσει το κομματικό του αξίωμα, ο δε Φύτος Κωνσταντίνου βρίσκεται ακόμη σε σκέψεις. Ως εκ τούτου, υπάρχουν κάποια στελέχη που διερευνούν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν μία από αυτές τις θέσεις. Σε αυτά τα ονόματα συμπεριλαμβάνονται ο Γιώργος Σολωμού και ο Παναγιώτης Παλατές και ενδέχεται να προστεθούν κι άλλα το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, αρκετά είναι και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα ήθελαν μια θέση στο Εκτελεστικό Γραφείο ή στη Γραμματεία του ΔΗΚΟ.

Οι εκτιμήσεις, πάντως, είναι πως αυτές οι εκλογές δεν θα έχουν τις «συγκινήσεις» στις οποίες μας έχει συνηθίσει το ΔΗΚΟ. Το γεγονός πως δεν υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων, σε συνδυασμό με το ότι η μεγάλη ρήξη των τελευταίων ετών στο κόμμα επήλθε με την αποχώρηση στελεχών και τη δημιουργία της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και πλέον ανήκει στο παρελθόν, φαίνεται ότι θα κρατήσουν χαμηλά τις εντάσεις και τον ανταγωνισμό. Αν και το ΔΗΚΟ συνηθίζει τις συγκρούσεις, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν προσφέρει ιδιαίτερα συγκρουσιακά στοιχεία, ενώ η εκλογική επιτυχία των Προεδρικών Εκλογών και η διπλή μάχη που βρίσκεται ενόψει το 2024, φαίνεται να δημιουργούν άλλου είδους προτεραιότητες. Το γεγονός, δε, πως δεν κλείδωσαν ακόμη ημερομηνίες, φαίνεται να συντείνει στο χαμηλό ενδιαφέρον που επιδεικνύεται.

Πάντως, πριν από το Εκλογικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Καταστατικό Συνέδριο. Ούτε και σε αυτό τον τομέα αναμένονται ιδιαίτερα μεγάλες αλλαγές, αν και ακόμη δεν έχουν κωδικοποιηθεί όλες οι εισηγήσεις, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεσή τους έληγε στα τέλη Μαρτίου.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που αναμένεται να προκύψει σε επίπεδο Καταστατικού είναι η τροποποίηση του χρονικού διαστήματος που κάποιος θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο κόμμα για να έχει δικαίωμα ψήφου. Λόγω της πικρής εμπειρίας του παρελθόντος, που γίνονταν εγγραφές με εκλογικές σκοπιμότητες, αυτή τη στιγμή δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα εννέα μήνες πριν από τις εκλογές, ένα χρονικό διάστημα που θεωρείται πολύ μεγάλο. Αναμένεται ότι ο χρόνος αυτός αναμένεται να μειωθεί κατά πολύ, ίσως και στον ένα μήνα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στις εσωκομματικές διαδικασίας και μέλη που έχουν εγγραφεί πιο πρόσφατα, δεδομένου ότι θα υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλίδες για να αποφευχθούν τα φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Το Καταστατικό Συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί περίπου στα μέσα Μαΐου.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές