Καυτό καλοκαίρι στις τιμές του ρεύματος-Αναμένονται αυξήσεις μετά τον Μάιο

Μπορεί οι καταναλωτές να πάρουν μια μικρή ανάσα από τις μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο, ωστόσο μετά τον Μάιο τα τιμολόγια της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να πάρουν ξανά φωτιά, με το καλοκαίρι να προμηνύεται «καυτό».

Η απόφαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, ενδέχεται να επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα, αλλάζοντας τα δεδομένα στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών, κάτι που ίσως επηρεάσει και την Κύπρο. Δεδομένου ότι η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από δύο βασικούς παράγοντες, δηλαδή την τιμή των καυσίμων (μαζούτ) και τα θερμοκηπιακά αέρια, η αύξηση θεωρείται σίγουρη, εντούτοις άγνωστο ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό.

Ως εκ τούτου, η μείωση στις τιμές του ρεύματος για τον Απρίλιο, που θα ανέρχεται περίπου στο 6,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, θα είναι παροδική, αφού οφείλεται στην αναπροσαρμογή στις τιμές των καυσίμων διεθνώς.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, «η ΑΗΚ κάθε μήνα υπολογίζει την τιμή της κιλοβατώρας (Kilowatt hour), που θα χρεωθούν τα τιμολόγια των καταναλωτών, εκείνο το δεδομένο μήνα. Αυτό το μήνα παρουσιάστηκε μείωση στις τιμές, ακριβώς επειδή υπήρξε μείωση στην τιμή του πετρέλαιού. Η μείωση αυτή έγινε πριν δύο μήνες, ωστόσο έγιναν αισθητές τώρα λόγω των αποθεμάτων που διαθέτει η ΑΗΚ».

Η κα Παπαδοπούλου σημείωσε πως οι αυξήσεις ή οι μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου γίνονται αισθητές ετεροχρονισμένα, ενώ πρόσθεσε πως η απόφαση του ΟΠΕΚ για περιορισμό της παραγωγής είναι αυτό που θα αλλάξει τις τιμές, αφού όπως εξήγησε, «όταν η προσφορά είναι περιορισμένη και η ζήτηση παραμένει η ίδια, οι τιμές ανεβαίνουν και αυτό είναι λογικό να συμβεί και με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».

Άλλες τιμές για λογαριασμούς διμηνίας

Η μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενδέχεται να μην γίνουν αισθητές σε νοικοκυριά που λαμβάνουν τον λογαριασμό του ρεύματος ανά δίμηνο, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριο Δρουσιώτη, να εκτιμά πως θα υπάρξουν αυξήσεις -κυρίως στις τιμές των καυσίμων- μετά το Πάσχα.

Στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο, οι καταναλωτές θα λάβουν μείωση της τάξεως του 6,6%, «εάν το τιμολόγιο είναι δίμηνο, δηλαδή θα περιλαμβάνει τον Μάιο, η μείωση δεν θα γίνει αντιληπτή από τους καταναλωτές. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να περιμένει ότι θα δει μείωση σε όλα τα τιμολόγια. Δεν πρέπει να επαναπαύονται, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα», εξήγησε ο κος Δρουσιώτης.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΟΠΕΚ, ο κος Δρουσιώτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αφού ο ίδιος δεν πιστεύει πως η τιμή στο βαρέλι θα φτάσει τα 100 δολάρια, και θεωρεί τις εκτιμήσεις των ειδικών ως υπερβολικές. «Η αγορά των καυσίμων είναι πολύ ευαίσθητη αγορά. Σίγουρα θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές, ωστόσο δεν γνωρίζουμε το ύψος των αυξήσεων. Εκτιμώ πως θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων μετά το Πάσχα, οι οποίες πιθανόν να περιοριστούν στα 4 σεντ».

Όσον αφορά την αύξηση στις τιμές του ρεύματος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, εξήγησε πως εάν με την απόφαση του ΟΠΕK, η ΑΗΚ αγοράσει ακριβότερα τα καύσιμα, τότε θα αυξηθούν και οι τιμές.

«Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψιν και η τιμή για τα θερμοκηπιακά αέρια. Θα έχουμε αύξηση στις τιμές των καυσίμων, αλλά δεν γνωρίζουμε για τα θερμοκηπιακά αέρια που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Πάντως , πιστεύω πως θα καταγραφεί αύξηση μετά τον Μάιο», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»