Προέδρος ΟΑΥ στον REPORTER: Χρέος μας να διατηρήσουμε το ΓεΣΥ δυνατό

«Από την πρώτη ημέρα του διορισμού μου, κύρια έγνοια μου ήταν και παραμένει η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Οργανισμού. Το ΓεΣΥ είναι μία κοινωνική κατάκτηση που αφορά όλους τους πολίτες, καθώς όλοι συνεισφέρουμε, γι’ αυτό και είναι χρέος μας να το διατηρήσουμε δυνατό», ανέφερε, μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρος Μιχαηλ, απαντώντας στις κατά καιρούς επικρίσεις και το κατά πόσο το Γενικό Σύστημα Υγείας, είναι οικονομικά βιώσιμο.

Οι αναφορές του στηρίζονται στην αναλογιστική μελέτη την οποία διενήργησε το ILO (International Labour Organisation) για τον Οργανισμό, η οποία, όπως αναφέρει, έδειξε πως με τα σημερινά δεδομένα το Γενικό Σύστημα Υγείας είναι βιώσιμο έως το 2030, έχοντας μάλιστα ικανοποιητικό αποθεματικό. «Βέβαια, ο συνεχής έλεγχος και οι βελτιώσεις είναι επιβεβλημένα και αναγκαία, όπως και η καλλιέργεια κουλτούρας ορθολογιστικής χρήσης των υπηρεσιών ανάμεσα στους δικαιούχους και πάροχους. Οι ανάγκες του δικαιούχου και η ποιοτική εξυπηρέτησή του βρίσκονται στο επίκεντρο της λειτουργίας του ΓεΣΥ. Αδιαμφισβήτητα, κύριος στόχος μας παραμένει η ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΓεΣΥ και η αναβάθμιση της ποιότητάς τους αλλά πάντοτε με τρόπο όπου θα ενισχύεται η οικονομική σταθερότητα του Συστήματος».

Οι κατά καιρούς αναφορές στις παρατυπίες και στρεβλώσεις στο ΓεΣΥ θέτουν νέους στόχους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, με τον κύριο Μιχαήλ να έχει ήδη δεσμευτεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για την παρουσίαση σχεδιασμού και τρόπου δράσης, με στόχο την μείωση αυτών των στρεβλώσεων που παρουσιάζει το Σύστημα. «Κύριος άξονας του εν λόγω σχεδιασμού είναι να αξιολογηθούν και να καθορισθούν οι τρόποι αντιμετώπισης των υφιστάμενων προβλημάτων. Καίριας σημασίας η διαβεβαίωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για τη στήριξη που θα έχουμε από την Κυβέρνηση, σε οποιεσδήποτε αλλαγές οι οποίες θα είναι προς την κατεύθυνση της βελτιωμένης παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίος το Σύστημα έχει βρεθεί αντιμέτωπο με παρατυπίες και στρεβλώσεις, ο πρόεδρος του ΟΑΥ εξηγεί πως «μια τόσο μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση που αφορά στο σύνολο του πληθυσμού, έχει συνεχείς και αυξανόμενες απαιτήσεις και προϋποθέτει μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και παράλληλα αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, με στόχο τόσο το γενικό όφελος του πολίτη αλλά και τη βελτίωση του ίδιου του Συστήματος».

«Το ΓεΣΥ εξάλλου», όπως σημειώνει, «διανύει τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του και είναι φυσιολογικό, ένεκα του εύρους και της πολυπλοκότητας των υπηρεσιών που παρέχει, να παρουσιάζονται τομείς που χρήζουν βελτίωσης και αναβάθμισης. O Οργανισμός έχει θέσει ως προτεραιότητά του την αντιμετώπιση των καταχρήσεων, την βελτίωση της ποιότητας με την προσαρμογή και υιοθέτηση διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και την ένταξη στο ΓεΣΥ επιπλέον καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών. Για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των δικαιούχων πρέπει να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά, έτσι ώστε να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά τόσο για τη διόρθωση οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύπτουν όσο και για την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Στο μικροσκόπιο του Οργανισμού έχουν τεθεί και οι δύο προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί από τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος. Αυτή που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, η οποία αφορά τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία εντός του Συστήματος και αυτή που έχει κατατεθεί από τον βουλευτή του κόμματος, Ζαχαρία Κουλία, για τον τρόπο με τον οποίο καταβάλλουν οι πάροχοι υγείας τις φορολογικές τους οφειλές. Ο πρόεδρος του ΟΑΥ επιφυλάχθηκε να σχολιάσει τις δύο αυτές προτάσεις επίσημα, ενώ αναμένεται να τοποθετηθεί όταν θα τεθούν ολοκληρωμένες ενώπιον τους και αφού τις μελετήσουν. «Όπως για κάθε νομοσχέδιο, τα κριτήρια που θέτει ο Οργανισμός για να αξιολογήσει την οποιαδήποτε πρόταση είναι αν αυτά που καλείται να αναλάβει ο Οργανισμός εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του, αν πρακτικά οι προτάσεις είναι εφαρμόσιμες, κατά πόσο υπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του ασθενή και κατά πόσο συνάδουν με τις βασικές αρχές λειτουργίας και φιλοσοφία του ΓεΣΥ», είπε.

Βέβαια, ο Οργανισμός έχει επικριθεί αρκετές φορές και για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, γεγονός που προκαλεί έντονη δυσφορία και προβληματισμό στους ασθενείς, με τον κ. Μιχαήλ να τονίζει πως οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στη διαδικασία, ενώ μέχρι τον καλοκαίρι η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ), αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση τριάντα τεσσάρων φαρμάκων. «Σε συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας συμφωνήθηκε ότι ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης 126 φαρμάκων, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΥΥ και εγκρίνονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ). Τονίζεται ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ) έχει μέχρι τώρα αξιολογήσει ενενήντα δύο φάρμακα. Αναμένεται ότι μέχρι τον Ιούνιο η ΣΕΦ θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των υπόλοιπων τριάντα τεσσάρων φαρμάκων», ανέφερε ο κος Μιχαήλ.

Όπως εξήγησε, «κάποιοι από τους λόγους που συμβάλλουν στην καθυστέρηση που παρατηρείται είναι διαδικαστικοί και δεν διαφοροποιούνται από τους γενικότερους λόγους που δημιουργούν καθυστερήσεις σε οποιαδήποτε διαδικασία εξασφάλισης φαρμάκων. Επιπρόσθετα, μια τόσο νέα διαδικασία παρουσιάζει και συναφείς δυσκολίες μέχρι και την εξομάλυνση των νομικών και διαδικαστικών θεμάτων που την πλαισιώνουν».

«Επίσης να προσθέσω ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης αποτελεί μια καινοτόμα προσέγγιση εξασφάλισης φαρμάκων και αίρει την βεβαιότητα που προσέφερε στη φαρμακοβιομηχανία η διαδικασία των προσφορών δημιουργώντας μια επιπρόσθετη καθυστέρηση. Αναμφίβολα, η διαδικασία διαπραγμάτευσης των ορών αποζημίωσης καινοτόμων θεραπειών αποτελεί μια καλώς καθιερωμένη πρακτική σε όλα τα συστήματα υγείας και κάποια από τα οφέλη που αποκομίζονται από την χρήση της είναι η διαθεσιμότητα περισσοτέρων θεραπευτικών επιλογών, η συμβολή στην βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας ενώ επίσης λειτουργεί και ως κίνητρο για την προσέλκυση της θεραπευτικής καινοτομίας», κατέληξε σχολιάζοντας τα διαδικαστικά ζητήματα ο πρόεδρος του Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Δειτε Επισης

Κεραυνός: Μείωση επιτοκίων 1% ανακοινώνουν εντός της εβδομάδας οι τράπεζες
Έρχονται βροχές και καταιγίδες-Στους 18 βαθμούς η θερμοκρασία
Με νέα μέθοδο θα ανιχνεύουν το κυπριακό γάλα στο χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι-Στο 95% η επιτυχία της
Από τους πιο υγιείς πληθυσμούς της ΕΕ οι Κύπριοι-Πρόκληση το κάπνισμα και η παιδική παχυσαρκία
Ενίσχυση για αντιμετώπιση προβλημάτων αρδευτικών τμημάτων ενέκρινε το Υπουργικό
Έγκριση από Υπουργικό χορηγίας για δύο σχολικά μουσεία εντός ιστορικών σχολείων
Η Τζόζη Χριστοδούλου αρμόδια παρακολούθησης των διατάξεων για καταπολέμηση του σεξισμού
Ικανοποίηση Επιτροπής Προσφύγων για αναθεώρηση κριτηρίων στα στεγαστικά σχέδια της μέριμνας
Διεύρυνση πρόσβασης φοιτητών και προσέλκυση επαγγελματιών από εξωτερικό αποφάσισε το Υπουργικό
«Καμία αποκοπή, το μέλλον μας δεν διαπραγματεύεται»-Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την χορηγία (pics)