Ζωντανεύουν τα χωριά λόγω Πάσχα-Στρέφονται στην ύπαιθρο οι Κύπριοι

Παιδικές φωνές, φασαρία, γεμάτοι οι δρόμοι με αυτοκίνητα και ανθρώπους. Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς, τις τελευταίες ημέρες, στα πλείστα ορεινά χωριά, αφού αρκετοί έχουν επιλέξει να επιστρέψουν στα πατρικά τους για τις γιορτές του Πάσχα. Μια εικόνα που δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνες που αντικρίζει κάποιος τον υπόλοιπο χρόνο που επισκέπτεται τα συγκεκριμένα χωριά.

Αρκετοί έχουν επιλέξει να γιορτάσουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου μακριά από την πόλη και να επιστρέψουν στα χωριά τους, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με παραδοσιακά παιχνίδια, εδέσματα και κυπριακούς χορούς. Αν και τα ίδια παρατηρούνται και στις πόλεις, το γεγονός ότι αυτές οι μέρες, είναι μέρες χαλάρωσης, δίνει την δικαιολογία σε πολλούς να επισκεφτούν τα πατρικά τους και να γεμίσουν τα χωριά τους με φωνές και ζωή.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα ορεινά χωριά και αρκετά ημιορεινά, όσο περνούν τα χρόνια ερημώνουν, αφού οι νέοι μεταφέρονται όσο το περισσότερο πιο κοντά στην πόλη, είτε για λόγους δουλείας, είτε για λόγους ευκολότερης διαβίωσης. Και αυτό, επειδή είναι μικροί αυτοί που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στα ορεινά, με αποτέλεσμα η ζωή στην ύπαιθρο να περνά μία μεγάλη και παρατεταμένη κρίση, αφού στην πλειοψηφία τους, οι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι ή μεγάλοι σε ηλικία.

Το Πάσχα, καθώς και άλλες μεγάλες γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, αποτελούν την κατάλληλη αφορμή να επιστρέψουν στα χωριά όπου μεγάλωσαν, για να επιστρέψουν στην χαρά και το γέλιο στα δρομάκια των χωριών, αλλά και τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Την ίδια ώρα, έχουν την ευκαιρία να παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια, διαφορετικά από εκείνα που θα έπαιζαν στις πόλεις. Και αυτό επειδή στην πόλη είναι δύσκολο κάποιος να δει γαουροδρομίες, διτζίμι και άλλα παιχνίδια που μόνο στα χωριά μπορεί κάποιος να παίξει.

Εκτός αυτού, σε πολλά χωριά οι επισκέπτες αυτές τις ημέρες αναβιώσαν και άλλα έθιμα του Πάσχα, που στις πόλεις δυστυχώς έχουν εξαλειφθεί, όπως είναι το παραδοσιακό στόλισμα του Επιταφίου, μετά την ακολουθία της σταύρωσης τη Μεγάλη Πέμπτη, αλλά και την περιφορά του Επιταφίου μέσα στα στενά του χωριού.

Μάλιστα, σε κάποια χωριά υπάρχουν παραδοσιακά εδέσματα ανήμερα του Πάσχα. Για παράδειγμα στη Γιόλου, υπάρχει το έθιμο ανήμερα του Πάσχα αντί για σούβλες, οι κάτοικοι να τρώνε ψητό στο φούρνο. Και όχι μαγειρεμένο σε φούρνο εντός του σπιτιού. Αντίθετα, σε κάθε γειτονιά πυρώνεται τουλάχιστον ένας παραδοσιακός φούρνος και οι νοικοκυρές παίρνουν τα ταψιά με το φαγητό από το πρωί, ώστε το μεσημέρι να είναι έτοιμα.

Γεμάτα τα αγροτουριστικά καταλύματα

Την προτίμηση του κόσμου να γιορτάσει το Πάσχα στην ύπαιθρο, φανερώνουν και οι αριθμοί των κρατήσεων για τα αγροτουριστικά καταλύματα, που έδωσε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες το Υφυπουργείο Τουρισμού. Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες, οι κρατήσεις κυμαίνονταν στο 70-80% και αυτοί οι αριθμοί είναι αρκετά αυξημένοι σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, ειδικά τις τελευταίες χρονιές, που διανύαμε περιόδους πανδημίας του κορωνοϊού.

Πάντως, οι εν λόγω αριθμοί είναι οι ίδιοι που παρατηρήθηκαν και κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς και δείχνει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεφύγει από την καθημερινότητα και τα σπίτια του, ειδικά μετά τα δύσκολα προηγούμενα χρόνια.

Δειτε Επισης

Δέσμευση Βουλής για εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για ευημερία των ζώων
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κύπρου για εγγραφή κουμανδαρίας σε Διεθνή Κατάλογο UNESCO
Βίντεο από την άφιξη του C-130 με τους 38 Κύπριους-Συνεχίζει την παροχή προξενικής αρωγής το ΥΠΕΞ
Πράσινο βουλής για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στον διορισμό επί δοκιμασία/αφυπηρέτηση διοικητικών του ΠΚ
Διαμαρτυρία ΕΚΥΣΥ έξω από το ΥΠΟΙΚ-Εγκρίθηκε υπόμνημα προς τον ΠτΔ
Πάνω από τις μισές πισίνες στην Κύπρο δεν έχουν άδεια λειτουργίας-Ζητά εκσυγχρονισμό η Βουλή
Επαναπατρίστηκαν 38 Κύπριοι από το Λίβανο-Προσγειώθηκε στη Λάρνακα το C-130
ΠτΔ: Προσήλωση για συνεργασία για ισότιμη απόλαυση δικαιωμάτων
Με πτήσεις τσάρτερ και θαλαμηγούς φθάνουν στην Κύπρο, βρετανοί που εγκαταλείπουν το Λίβανο
Σε εξέλιξη η εκκένωση Κυπρίων και Ελλαδιτών από το Λίβανο-Στη λίστα 60 πρόσωπα