Αιτείται πρόωρη αποφυλάκιση ο βαρυποινίτης που συνομιλούσε με Κατσουνωτό-Εξετάζει το Parole

Ενώπιον του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως Επ’ Αδεία βρέθηκε για πρώτη φορά ο βαρυποινίτης που συνομιλούσε και συνωμοτούσε με τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτό με σκοπό να πλήξουν την Διεύθυνση των Φυλακών, αιτούμενος όπως αποφυλακιστεί με το Parole.

Η αίτηση του κατατέθηκε επί του προηγούμενου Συμβουλίου, το οποίο ωστόσο δεν προχώρησε στην εξέταση της, αφού σε βάρος του εκκρεμούσαν πειθαρχικά αδικήματα, με αφορμή το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε, πράγμα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συμβαίνει μέχρι σήμερα αφού ακόμη δεν έχουν εκδικαστεί. Σημειώνεται, όπως μας επεξηγήθηκε από πλευράς προηγούμενου Συμβουλίου, οι ίδιοι δεν εξέταζαν τις αιτήσεις κρατουμένων σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν πειθαρχικά, αφού δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις.

Ωστόσο, άγνωστο αν το νέο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, το οποίο διορίστηκε τον Οκτώβριο του 2022, με Πρόεδρο την Αλεξία Λυκούργου και μέλη τη Θεοδώρα Καμαρά, τη Μάρω Αντωνίου και τους Σταύρο Μαυρομμάτη και Λάμπρο Σαμαρτζή, έχει γνώση για όλες τις εκκρεμούσες πειθαρχικές υποθέσεις, αφού με βάση τον Περί Φυλακών Νόμο του 1996 (62(I)/1996), για τη λήψη απόφασης, το Συμβούλιο Αποφυλάκισης «εξετάζει, λαμβάνει δεόντως υπόψη, και συνεκτιμά σε κάθε περίπτωση», μεταξύ άλλων, την επικινδυνότητα, τη διαγωγή του και τη «τη συμπεριφορά του κρατουμένου προς το προσωπικό των Φυλακών και την αντιμετώπισή του στο θέμα τήρησης των πειθαρχικών κανόνων των Φυλακών».

Ο βαρυποινίτης, είχε δικαστεί επί προηγούμενης Διεύθυνσης, για διάφορα πειθαρχικά αδικήματα και με βάση τους κανονισμούς, του είχε αφαιρεθεί η χάρη που δικαιούτο λόγω καλής διαγωγής και συμπεριφοράς, ωστόσο εκκρεμούν και άλλα πειθαρχικά αδικήματα που είχαν σχέση με τις παράνομες ενέργειες του, τα οποία παρέμειναν στον πάγο και δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί από την νυν Διεύθυνση.

Σημειώνεται, πως τα παραπτώματα έχουν σχέση τόσο με τις συνομιλίες του με τον Μιχάλη Κατσουνωτό, όσο και με άλλες ενέργειες του που αποκαλύφθηκαν, όπως για παράδειγμα η χειροδικία του σε βάρος κρατούμενου, και άλλα αδικήματα που προέκυψαν μέσα από στοιχεία και καταθέσεις που κατατέθηκαν τόσο από κρατούμενους όσο και από άλλα μέλη του προσωπικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαρτυρίες για επαφές Διοικητή με βαρυποινίτη από πέρσι-Βρέθηκε βίντεο που χτυπούσε κρατούμενο

Ο βαρυποινίτης, κλήθηκε και βρέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως περί τα τέλη Μαρτίου 2023, ενώ τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί για να παρουσιαστεί εκ νέου για συμπληρωματική συνέντευξη. Ενώπιον του νυν Συμβουλίου, βρίσκεται ο φάκελος του κρατούμενου, στον οποίο καταγράφονται τα πειθαρχικά αδικήματα που διέπραξε, ωστόσο προχωρεί με την εξέταση της αίτησης του για αποφυλάκιση του, η οποία, δεδομένου της αποκοπής χάριτος λόγω παραπτωμάτων, είναι τον Μάρτιο του 2024.

Σύμφωνα με τον Περί Φυλακών Νόμο του 1996 (62(I)/1996), το Συμβούλιο Αποφυλάκισης έχει εξουσία και καθήκον, σε κάθε περίπτωση κρατουμένου, να εξασφαλίζει όλο το αναγκαίο γραπτό πληροφοριακό υλικό τόσο από τη διεύθυνση των Φυλακών όσο και από άλλες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η Αστυνομία.

Συνεπώς, για τον κρατούμενο η Αστυνομία ετοίμασε έκθεση, πράγμα το οποίο έπραξε και η Διεύθυνση Φυλακών όταν υποβλήθηκε η αίτηση το 2022, με τις πληροφορίες όμως να αναφέρουν πως ο βαρυποινίτης διαμήνυσε σε συγκρατούμενους του, πως ο αναπληρωτής Διευθυντής, Ιωάννης Καπνουλλάς, θα γράψει νέα έκθεση (σ.σ δεν προβλέπεται εκτός και αν προκύψουν νέα στοιχεία) και θα αναφέρεται στην καλή διαγωγή του και πως δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για αποφυλάκιση του. Κάτι που ισχυρίζεται ο βαρυποινίτης και θα διαφανεί στην πορεία, ωστόσο οι ισχυρισμοί του προκάλεσαν διάφορα σχόλια μεταξύ των κρατουμένων που επίσης αναμένουν στη σειρά για να εξεταστεί η αίτηση τους για αποφυλάκιση, ωστόσο ακόμα δεν έχει εξεταστεί.

Σημειώνεται πως ο κ. Καπνουλλάς, Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου, έχει διοριστεί ως αναπληρωτής Διευθυντής Φυλακών στις 11 Ιανουαρίου και βρίσκεται σε αυτή τη θέση τους τελευταίους τρεις μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έταζε παγίδες με GPS o βαρυποινίτης-Πλησίασε Αριστοτέλους ο αξιωματικός μετά τον εντοπισμό κινητού

Καταδίκες για ναρκωτικά

Ο βαρυποινίτης, είχε καταδικαστεί το 2007 από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, σε ποινή φυλάκισης 12 ετών, για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών, με την ποινή του να επικυρώνεται από το Εφετείο. Με βάση προεδρικής χάρης που έλαβε το 2008, αποφυλακίστηκε το 2013.

Ωστόσο, επέστρεψε πέντε χρόνια αργότερα, το 2018, αφού συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση ως υπόδικος για υποθέσεις ναρκωτικών, με το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, να τον καταδικάζει το 2020 σε ποινή φυλάκισης για κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α με σκοπό την προμήθεια σε τρίτα πρόσωπα και για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών που προκάλεσαν πραγματική σωματική βλάβη. Για την ποινή του άσκησε έφεση, με το Ανώτατο το 2021 να επικυρώνει τα έξι χρόνια φυλάκισης του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωτογραφίες από κοντινή απόσταση δολοφονηθέντα στις συνομιλίες του βαρυποινίτη

Τα μηνύματα που ενέπλεκαν Συμβούλιο Αποφυλακίσεως

Το προηγούμενο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, άγγιξαν οι έρευνες του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη που κλήθηκε να διερευνήσει το σκάνδαλο με Κατσουνωτό, αφού όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν μηνύματα όπου ο τέως Διοικητής της ΥΚΑΝ φαίνεται να είχε μιλήσει με την πρόεδρο του Συμβουλίου, κάτι για το οποίο ενημέρωσε σχετικά τον κρατούμενο, αφού φαίνεται πως ένα από τα ανταλλάγματα που θα λάμβανε για την «συνδρομή» του, ήταν να βοηθηθεί στην αίτηση για την αποφυλάκιση του. Σημειώνεται, πως το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, όταν εξετάζει αιτήσεις για αποφυλάκιση ενός κρατούμενου, ζητά εκθέσεις, τόσο από τη Διεύθυνση των Φυλακών, όσο και από την Αστυνομία, όπως προαναφέρθηκε.

Ενώπιον του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη προέκυψαν καταθέσεις από πρόσωπα που έδειχναν παρεμβάσεις στο Συμβούλιο, κάτι το οποίο κατήγγειλαν και δημόσια οι κρατούμενοι μέσω επιστολής τους, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν πως «ο αξιωματικός Αστυνομίας έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει το αξίωμα του για να επέμβει στις διαδικασίες αποφυλάκισης τους με απευθείας επικοινωνίες με το Συμβούλιο Αποφυλάκισης (parole)».

Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν μηνύματα του βαρυποινίτη με τον Κατσουνωτό,, όπου τον καλεί να παραγγείλει GPS και μικρόφωνα, για να στήσουν παγίδα σε άλλα πρόσωπα. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, «εάν με βγάλουν έξω με το Parole νωρίτερα, θα είμαι οκ. Παράγγειλε μικρόφωνα, GPS και όσοι κάνουν δουλειές με ναρκωτικά όταν θα έρχονται στο βενζινάδικο για πλύσιμο του car τους, θα τους βάζω με το αυτοκίνητο και ξεκινάμε δουλειά πάνω τους. Θα έρχονται όλοι τζιαμέ κοντά μου».

Μάλιστα, υπάρχει μήνυμα του βαρυποινίτη σε στενό συγγενικό του πρόσωπο, στο οποίο αναφέρεται στη συνομιλία με το στέλεχος της Αστυνομίας, και όχι μόνο, ενώ φαίνεται να λέει «όταν βγω έξω θα πιάνω τρεις χιλιάδες ευρώ το μήνα».

Υπενθυμίζεται πως σε καταγγελία που βρίσκεται ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς και η οποία αφορά την δεύτερη έρευνα που διέταξε η Νομική Υπηρεσία, υπάρχουν μαρτυρίες προσώπων που προσεγγίστηκαν για να καταθέσουν εναντίον των Φυλακών και τους προσφέρθηκαν ανταλλάγματα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, όπου μεταξύ άλλων, ήταν να βοηθηθούν συγγενικά τους πρόσωπα μέσω του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως.

Έδειξε ποινικά ο Αιμιλιανίδης

Σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού αλλά και σε βάρος του βαρυποινίτη, ο ανεξάρτητος ανακριτής, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, υπέδειξε ποινικά αδικήματα, με τον Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα να αποφασίζουν τελικά πως δεν θα προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις για λόγους δημόσιου συμφέροντος, που ποτέ δεν επεξηγήθηκαν.

Στο κινητό του βαρυποινίτη εντοπίστηκαν εκατοντάδες μηνύματα από διάφορες συνομιλίες του, μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Κατσουνωτός, το τηλέφωνο του οποίου ήταν αποθηκευμένο ως «Χαρά» και «Soso», ενώ εντοπίστηκαν μηνύματα με στενό συγγενικό του πρόσωπο, στο οποίο εκμυστηρεύτηκε τις συνομιλίες του, τόσο με τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ όσο και άλλο ένα αστυνομικό, με τον τελευταίο να του δίδει μάλιστα το ποσό τον 150 ευρώ για τη βοήθεια που του παρέχει.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα του ο κ. Αιμιλιανίδης, σε ότι αφορά τον βαρυποινίτη, αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένα σημείωμα για την επικοινωνία του με τον Μιχάλη Κατσουνωτό αλλά πρόκειται για επιστολές στις οποίες διαπιστώνεται το μένος Κατσουνωτού κατά Αριστοτέλους.

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, θέλοντας ενδεχομένως να δείξει στα συμπεράσματα του πως το ζήτημα ήταν προσωπικό και όχι επαγγελματικό, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάληξη του αναφέρει πως ο βαρυποινίτης είχε ενημερώσει τον Μιχάλη Κατσουνωτό πως «ο μεγαλύτερος διακινητής ναρκωτικών είναι συγγενής του στελέχους της ΥΚΑΝ (σ.σ αναφέρει τη θέση του)», ωστόσο από τον Μάρτιο δεν υπάρχει καταχώρηση ούτε αναφορά και δεν έγινε καμία ενέργεια για αυτή την πληροφορία, όπως έπραξε με την αναζήτηση βίντεο.

Σε ότι αφορά το περί βίντεο, ο κ. Αιμιλιανίδης ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοιο βίντεο, «ούτε καν ενδείξεις» πως εκβιαζόταν η Διεύθυνση των Φυλακών, αντιθέτως πως ένα τέτοιο βίντεο έψαχνε ο Μιχάλης Κατσουνωτός, με σκοπό να καταστρέψει την Άννα Αριστοτέλους.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τον βαρυποινίτη, στα συμπεράσματα του ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «κατασκευασμένα βίντεο και φωτογραφίες» που του απέστελλε, ενώ τονίζει πως «προσπαθούσε να δώσει παραπλανητικές πληροφορίες», προσθέτοντας πως «έχει τάσεις μυθοπλασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποθήκευε τα sms Κατσουνωτού ο βαρυποινίτης-Κατέθεσε στενό του συγγενικό πρόσωπο

Στα σκαριά αγωγή και κατά βαρυποινίτη

Στο μεταξύ, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να μην ασκήσει διώξεις για λόγους δημόσιου συμφέροντος, κάτι που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και έφερε έντονες επικρίσεις, ενώ μπλόκαρε και τις ιδιωτικές ποινικές.

Ως εκ τούτου, η πλευρά Αριστοτέλους προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και με την καταχώρηση προσωπικών αγωγών.

Από τις αγωγές, όπως μας ανέφεραν νομικοί κύκλοι, δεν αναμένεται να εξαιρείται ο βαρυποινίτης, αφού υπάρχει όγκος μαρτυρικού υλικού, τόσο από τα μηνύματα αλλά και άλλα στοιχεία που προέκυψαν και έφθασαν στα χέρια Αριστοτέλους από διάφορες κατευθύνσεις, τα οποία κατατεθούν. Σημειώνεται πως στα πλαίσια των αγωγών, αναμένεται να αποκαλυφθεί μαρτυρικό υλικό και στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέρα με τη νύχτα το πόρισμα Αιμιλιανίδη με τα συμπεράσματα Σαββίδη-Αγγελίδη

Δειτε Επισης

Επιβεβαιώνει τις μπάλες με τα κινητά η Διεύθυνση Φυλακών-Διαψεύδει τον εντοπισμό ναρκωτικών
Υπεραμύνεται των αποφάσεων της για Κατσουνωτό η Εισαγγελία-Αντεπιτίθεται στην Αρχή, ενοχλημένη με τις επικρίσεις
H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία
Νεκρή η πεζή που παρασύρθηκε από όχημα στην Κοκκινοτριμιθιά-Παραδόθηκε ο οδηγός
Πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης εταιρείας-Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο
Στις 23 Μάϊου το πρώτο τετ α τετ ενώπιον Δικαστηρίου για Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα vs Ελεγκτή
Έκτακτη σύσκεψη Υπουργείου Παιδείας με Αστυνομία για τα απειλητικά email στα σχολεία
Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών-Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων