Αναβίωσε το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Τίμιου Σταυρού στον Κάθηκα (pics)

Η ορεινή κοινότητα του Κάθηκα αναβίωσε και φέτος την αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από τον Ιησού Χριστό από το Πραιτόριο στον Γολγοθά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού-Μία παράδοση εξήντα χρόνων

Η παράδοση του Κάθηκα, είπε ο πρόεδρος του Κ.Σ. Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας, συναντά τον Χριστιανισμό, συνθέτοντας μερικά από τα ωραιότερα πασχαλινά έθιμα. Ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες, καθώς και κάτοικοι του Κάθηκα συγκεντρώθηκαν και φέτος όπως κάθε χρόνο κάθε Μεγάλη Παρασκευή στην κοινότητα για να παρακολουθήσουν το έθιμο, που τηρείται με ευλάβεια για πέρα από 40 χρόνια.

kathikas3

Το Σταυρό μετέφερε ο Κοινοτάρχης του Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας. Aρχικά το Σταυρό μετέφερε ο αείμνηστος ιερέας της κοινότητας Σάββας Παπασάββας, ο οποίος είχε μεταφέρει το έθιμο από τους Άγιους Τόπους τους οποίους επισκέφτηκε ένα Πάσχα.

Ο κ. Τούρβας περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής αλλά και κατοίκων της κοινότητας διένυσε πορεία μήκους μισού χιλιομέτρου περίπου, από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι και την Παναγία την Ευαγγελίστρια.

“Συνεχίζουμε και φέτος την παράδοση της μεταφοράς του Σταυρού από τον Ιησού Χριστό προς τον Γολγοθά. Μια παράδοση που ξεκίνησε εδώ και σαράντα περίπου χρόνια από τον τότε αείμνηστο ιερέα της κοινότητάς μας Παπάσαββα ”,είπε ο Κοινοτάρχης .

kathikas2

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη του Κάθηκα ο Παπασάββας, “επισκέφθηκε τα Ιεροσόλυμα την τότε εποχή και είδε την αναπαράσταση που γινόταν στα Ιεροσόλυμα και ήρθε εδώ και από τότε μετέφερε ο ίδιος τον Σταυρό μέχρι τον θάνατό του”.

Μετά πρόσθεσε , “ανέλαβε ο εκάστοτε Kοινοτάρχης και μεταφέρει αυτό τον Σταυρό από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας”.

kahtikia

Το έθιμο είπε “τηρείται ευλαβικά από τους κατοίκους της Κοινότητας κάθε Μεγάλη Παρασκευή και το συνεχίζουμε κάθε χρόνο”.

Ο κ. Τούρβας ανέφερε πως πρόκειται για μια παράδοση την οποία η κοινότητα παρέλαβε, την συνεχίζει και θα την παραδώσει στις νεότερες γενιές, σημειώνοντας πως ο κόσμος συμμετέχει σ’ αυτό το έθιμο, το οποίο παρακολουθούν επισκέπτες από τις άλλες πόλεις του τόπου μας, αλλά και από το εξωτερικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η οικονομία και το κόστος ζωής οι κύριοι λόγοι που ψήφισαν οι Κύπριοι στις φετινές ευρωεκλογές
Δέσμευση Βουλής για εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για ευημερία των ζώων
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κύπρου για εγγραφή κουμανδαρίας σε Διεθνή Κατάλογο UNESCO
Tο Βέλγιο στέλνει στρατιώτες στην Κύπρο για τον επαναπατρισμό υπηκόων του από το Λίβανο
Βίντεο από την άφιξη του C-130 με τους 38 Κύπριους-Συνεχίζει την παροχή προξενικής αρωγής το ΥΠΕΞ
Πράσινο βουλής για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στον διορισμό επί δοκιμασία/αφυπηρέτηση διοικητικών του ΠΚ
Διαμαρτυρία ΕΚΥΣΥ έξω από το ΥΠΟΙΚ-Εγκρίθηκε υπόμνημα προς τον ΠτΔ
Πάνω από τις μισές πισίνες στην Κύπρο δεν έχουν άδεια λειτουργίας-Ζητά εκσυγχρονισμό η Βουλή
Επαναπατρίστηκαν 38 Κύπριοι από το Λίβανο-Προσγειώθηκε στη Λάρνακα το C-130
ΠτΔ: Προσήλωση για συνεργασία για ισότιμη απόλαυση δικαιωμάτων