Πάνω από 200 άστεγοι έλαβαν βοήθεια το 2022 στην ευρωπαϊκή Κύπρο

Την ώρα που αρκετοί πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω των υψηλών ενοικίων που παρατηρούνται σε ολόκληρη την Κύπρο, τα στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, έρχονται να υπογραμμίσουν την τραγικότητα της κατάστασης των πολιτών, αφού μέσα σε ένα χρόνο δόθηκε βοήθεια σε περισσότερα από 200 άτομα, που θεωρούνται άστεγοι.

Τα υψηλά ενοίκια, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς που δύσκολα θα πάρουν την ανιούσα, παρά το γεγονός ότι έχει θεσπιστεί ήδη ο εθνικός κατώτατος, έχουν περιορίσει αρκετά τους νέους, που θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή, αφού δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της καθημερινότητας.

Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο, με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στην Κύπρο να είναι στο 6,7%, επιβαρύνει την κατάσταση ακόμη περισσότερο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στη Λεμεσό, όπου τα διαμερίσματα είναι στις διπλάσιες τιμές από ό,τι σε Λάρνακα ή Πάφο, ακόμη και στη Λευκωσία που είναι εξίσου ακριβή πόλη, όχι όμως στα επίπεδα της παραλιακής πόλης.

Το τίμημα αυτής της κατάστασης πληρώνουν τα νεαρά άτομα και ζευγάρια, που δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους. Στην Κύπρο του 2023 είναι αρκετά δύσκολο για ένα άτομο, που είτε ξεκινά τις σπουδές του, είτε θέλει να μετακομίσει από το πατρικό του, για τους δικούς του λόγους, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο, κάποιος να βρει ένα υποστατικό, που να μπορεί να στεγαστεί και να ανταποκριθεί στις συνθήκες διαβίωσης της κοινωνίας.

Το πρόβλημα φαίνεται και από το γεγονός ότι αρκετοί φοιτητές επιλέγουν να ενοικιάζουν στα κατεχόμενα, αφού είναι πιο φθηνά τα ενοίκια, αλλά και πιο προσβάσιμη η αγορά της εξεύρεσης στέγης.

Αυξημένες οι περιπτώσεις που έλαβαν βοήθεια από το κράτος

Την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η κοινωνία, μαρτυρούν τα στοιχεία που δίνουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αφού μόνο για το 2022 δόθηκε βοήθεια σε περισσότερες από 200 περιπτώσεις, ώστε να έχουν πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες που προσφέρονται από τα αρμόδια τμήματα.

Πάντως, ο συγκεκριμένος αριθμός φαίνεται να παραμένει σταθερός σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, κάτι που αναφέρουν και οι ΥΚΕ στον REPORTER, αλλά και διαπιστώνεται και από τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί το 2018 ενώπιον της Βουλής, από την αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα εν λόγω στοιχεία, το 2017 είχαν βοηθηθεί από τις ΥΚΕ 129 περιπτώσεις, με την αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά να είναι δραματική, αφού για το 2016 παρασχέθηκε βοήθεια σε 45 περιπτώσεις και το 2015 σε 26 περιπτώσεις.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται από τους αρμόδιους είναι ότι σε όλες τις επαρχίες παρουσιάζονται οι ίδιοι αριθμοί, παρά το γεγονός ότι στα προηγούμενα χρόνια διαφάνηκε, από τα στοιχεία που είχε καταθέσει στη Βουλή η κα. Αιμιλιανίδου, την πρωτιά κατείχαν Λάρνακα και Λεμεσός.

Το είδος βοήθειας που παρέχεται από τις ΥΚΕ

Σε ερώτηση για το είδος βοήθειας που παρέχεται σε άτομα που το έχουν ανάγκη, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας τόνισαν πως μόλις ενημερωθούν ή εντοπίσουν άστεγα άτομα, προβαίνουν σε ενέργειες για άμεση βοήθεια και στήριξη για εξασφάλιση βραχείας παραμονής. «Στη συνέχεια σε συντονισμό με άλλες Υπηρεσίες γίνεται προσπάθεια ώστε να καλυφθούν και άλλες ανάγκες, π.χ. αίτηση ΕΕΕ (όπου εφαρμόζεται) ή αν κριθεί αναγκαίο παραπομπή στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Ως εκ τούτου οι αριθμοί, αφορούν σύνολο υπηρεσιών περιλαμβανομένης και της κάλυψης των εξόδων βραχείας παραμονής».

Προβληματισμός για την υγεία τους

Στο μεταξύ, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης, έχει προκληθεί ένας προβληματισμός και ανησυχία, δεδομένου και της έντασης των φαινομένων. Αυτό, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι αρκετά άτομα που δεν έχουν στέγη, βρίσκουν κατάλυμα σε ερημωμένα και εγκαταλελειμμένα κτίρια, που θεωρούνται επικίνδυνα.

Θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τους Δήμους να καταρτίσουν ένα πλάνο, ώστε να καταστήσουν κάποια υποστατικά τους χώρους που μπορούν να στεγαστούν όσοι δεν έχουν μόνιμη κατοικία, καθώς επίσης και να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε υποστατικά που θεωρούνται επικίνδυνα και να κατεδαφίζονται άμεσα, όπως είχε ακουστεί και στη Βουλή.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου για φράγμα Μαυροκόλυμπου: Στόχος να παρέχεται νερό για ύδρευση στο 100%
Αναβολή του «Πληρώνω Όσο Πετώ» και διαβούλευση αρμοδίων ζήτησε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Απαντά ξανά για το eΔΕΑ το ΥΠΑΝ-«Άτοπη η προσπάθεια δημιουργίας αναστάτωσης»
Μπαίνει στην σφαίρα του AI η Κύπρος-Συστάθηκε Εθνική Εξειδικευμένη Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για το στεγαστικό σχέδιο για νέους-Τι συμβαίνει με όσους υπέβαλαν αίτηση για στη Μέριμνα
Έργα πέραν των 12 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται στην Ορόκλινη
Εντός επόμενων δυο ημερών το άδειασμα φράγματος Μαυροκόλυμπου
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 16 βαθμούς η θερμοκρασία
Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση