Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
06:00 - 14 Απριλίου 2023
Παστίτσιο αλλιώς! Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Πήττα
ΥΛΙΚΑ
Σάλτσα με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
150 γρ. καρότα, σε κομμάτια
250 γρ. πορτομπέλλο μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
200 γρ. λευκά μανιτάρια , κομμένα σε φέτες
100 γρ. κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο στα 4
2 σκελίδες σκόρδο
40 γρ. ελαιόλαδο
3 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα
10 γρ. μαϊντάνο, μόνο τα φύλλα
1 κ.γλ. πιπέρι
1.5 κ.γλ. αλάτι
50 γρ. κόκκινο κρασί
100 γρ. λιαστές ντομάτες, κομμένες στη μέση
1.5 κ.γλ. λάδι τρούφας
Mακαρόνια
1500 γρ. νερό
1 καλά γεμάτο κ.γλ. πάστα σπιτικού ζωμού λαχανικών
1 πρέζα αλάτι
500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο (βλ. συμβουλή)
Μπεσαμέλ
1500 γρ. γάλα αμυγδάλου
150 γρ. corn flour
1 κ.γλ. αλάτι
1 /3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
Συναρμολόγηση
1 κ.γλ. δυόσμο, αποξηραμένο
1 /2 κ.γλ. αλεσμένη κανέλα
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος (30 x 30 εκ.) μπολ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σάλτσα με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C, βουτυρώστε ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος (30x30 εκ.) και αφήστε στην άκρη. Βάλτε στον κάδο 150 γρ. μέτρια καρότα σε κομμάτια, 250 γρ. πορτομπέλλο μανιτάρια, κομμένα σε φέτες, 200 γρ. λευκά μανιτάρια , κομμένα σε φέτες και με τη βοήθεια της σπάτουλας κόψτε 7 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 2
Βάλτε στον κάδο 100 γρ. κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο στα 4, 2 σκελίδες σκόρδο, 40 γρ. ελαιόλαδο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Βήμα 3
Στη συνέχεια, σοτάρετε 7 λεπτά/120°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 2.
Βήμα 4
Στη συνέχεια, σοτάρετε 5 λεπτά/120°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 2.
Βήμα 5
Προσθέστε τα καρότα με τα μανιτάρια που αφήσατε στην άκρη και σοτάρετε 8 λεπτά/αντίστροφη κίνηση/120°C/ταχύτητα 2.
Βήμα 6
Προσθέστε 3 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα, 10 γρ. μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, 1 κ.γλ. πιπέρι, 1.5 κ.γλ. αλάτι, 50 γρ. κόκκινο κρασί και μαγειρέψτε 7 λεπτά/Varoma/ αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 3.
Βήμα 7
Προσθέστε 100 γρ. λιαστές ντομάτες, κομμένες στη μέση, 1.5 κ.γλ. λάδι τρούφας και ανακατέψτε 10 δευτερόλεπτα/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 3. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη. Πλύνετε τον κάδο.
Μακαρόνια
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 1500 γρ. νερό, 1 καλά γεμάτο κουταλάκι πάστα ζωμού, 1 κουταλάκι αλάτι και βράστε 15 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1.
Βήμα 2
Προσθέστε 500 γρ. μακαρόνια από το άνοιγμα της μεζούρας και βράστε, χωρίς τη μεζούρα, όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1.
Βήμα 3
Σουρώστε τα μακαρόνια με το βαθύ δίσκο του Varoma και περάστε τα, κάτω από κρύο νερό για να μην κολλήσουν. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.
Mπεσαμέλ
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 1500 γρ. γάλα αμυγδάλου, 150 γρ. corn flour, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 /3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο και μαγειρέψτε 10 λεπτά/100°C/ταχύτητα 4.
Συναρμολόγηση
Βήμα 1
Βάλτε στα μακαρόνια 1 κουταλάκι αλεσμένο δυόσμο, ½ κουταλάκι αλεσμένη κανέλα, 10 γεμάτες κουταλιές μπεσαμέλ και αναμείξτε. Βάλτε 1 /3 των μακαρονιών στο πυρίμαχο σκεύος που ετοιμάσατε. Προσθέστε τη σάλτσα και στρώστε ομοιόμορφα πάνω στα μακαρόνια. Προσθέστε ξανά λίγη μπεσαμέλ, βάλτε από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια και καλύψτε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Ψήστε για 35-40 λεπτά (200°C) ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βήμα 2
Αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει πριν το κόψετε σε μερίδες και σερβίρετε. Συμβουλή Μπορείτε να βάλετε χορτοφαγική παρμεζάνα στη μπεσαμέλ και να την αναμείξετε, προτού βάλετε τα μακαρόνια στο φούρνο.
Παραλλαγή
Μπορείτε, επίσης, αντί για χορτοφαγική παρμεζάνα να πασπαλίσετε από πάνω από τη μπεσαμέλ αλεσμένη ψίχα ψωμιού ή φρυγανιά