Κλοπές ξύλων, ζημιές και γκαζάκια για τις λαμπρατζιές-Κορυφώνονται οι... κόντρες

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι νεαροί σε κάθε κοινότητα, αφού προετοιμάζουν τη λαμπρατζιά που θα ανάψουν έξω από την εκκλησία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, για το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα. Ένα έθιμο που κατέληξε σήμερα να είναι ένας γερός πονοκέφαλος για τις αρμόδιες Αρχές, αφού πλέον οι λαμπρατζιές, είναι πυρκαγιές που θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους τους νεαρούς, αλλά και τους ανυποψίαστους πιστούς που θα σπεύσουν στους ναούς για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία.

Με το πέρασμα των χρόνων, το πρόβλημα σε κάθε κοινότητα φαίνεται να διογκώνεται, αφού νεαροί θα κλέψουν μέχρι και ξύλα από διάφορα σπίτια και θα τα κρύψουν σε συγκεκριμένα σημεία που προσέχουν τα βράδια, ώστε να μην τους τα κάψουν νεαροί από γειτονικές κοινότητες, που κοντράρονται.

Τρανταχτό παράδειγμα, είναι τα όσα συμβαίνουν στις κοινότητες Δρομολαξιάς και Μενεού στη Λάρνακα, όπου καθημερινώς καταγράφονται διάφορες ζημιές σε οικίες και σε δημόσιους χώρους, ενώ το περασμένο Πάσχα, μέχρι και αυτοσχέδια βόμβα τοποθέτησαν οι νεαροί, καταστρέφοντας περιουσία του Δήμου, που κόστισε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στις κοινότητες της παραλιακής πόλης, σχολίασε στον REPORTER, ο δήμαρχος Δρομολαξιάς, Κύπρος Ανδρονίκου, ο οποίος είπε πως, «κάθε χρόνο, έχουμε δυστυχώς τα ίδια προβλήματα με τους νέους. Πολλές φορές τραυματίζονται και ακούμε κάθε λίγο ακρωτηριασμούς. Οι λαμπρατζιές ακόμη δεν είναι στημένες όμως, γιατί φοβούνται να μην έρθει κάποιος να τους της κάψει. Ξενυχτούν εκεί που έχουν μαζέψει τα ξύλα τους οι νεαροί, για να τα πάρουν το μεγάλο Σάββατο εκεί. Ένας δημότης, μου έχει καταγγείλει πρόσφατα ότι πήγαν να του κλέψουν ξύλα που είχε σπίτι για το τζάκι, τους αντιλήφθηκε η γυναίκα που βρισκόταν στο σπίτι και όταν τους ρώτησε τι κάνουν, αυτοί της απάντησαν ότι κτύπησαν την πόρτα αλλά δεν τους απάντησε κανένας».

Τα περιστατικά με κλοπές και ζημιές είναι σχεδόν καθημερινά στη Δρομολαξιά, με τον κ. Ανδρονίκου να τα χαρακτηρίζει απαράδεκτα, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν να συμβαίνουν. «Πλέον ο κάθε πιστός που πάει εκκλησία φοβάται, καθώς έχει μια πυρκαγιά δίπλα του. Ούτε να εκκλησιαστείς με τον σωστό τρόπο δεν σε αφήνουν γιατί είσαι με σφιγμένο το στομάχι. Δυστυχώς, είναι παγκύπριο το πρόβλημα με τις λαμπρατζιές και όσο περνά ο καιρός, το πρόβλημα διογκώνεται».

Μάλιστα, το προηγούμενο Πάσχα στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, δημιούργησαν μια τεράστια λαμπρατζιά και όταν την άναψαν κάηκε ο στύλος της ηλεκτρικής και διακόπηκε το ρεύμα, προκαλώντας δυσφορία στους πολίτες. «Πέρσι επίσης, στην εκκλησία της Δρομολαξιάς, έγινε ένας τεράστιος πύργος για τη λαμπρατζιά, με ένα σωρό καύσιμα υλικά, από καναπέδες, μέχρι ότι φανταστείτε. Η Πυροσβεστική μάλιστα, είχε αναφέρει ότι είναι επικίνδυνη καθώς βρισκόταν κοντά σε σπίτια και καλώδια. Πήγαμε να τους πούμε να τη χαμηλώσουν τουλάχιστον την λαμπρατζιά, αλλά δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε αυτούς που την πρόσεχαν. Βρισκόμαστε υπό συνεχή εκβιασμό αυτής της κατάστασης».

Πάντως, ο κ. Ανδρονίκου, δικαιολογεί και την Αστυνομία, καθώς όπως τόνισε, είναι τα χέρια της δεμένα. «Δεν μπορεί να είναι παντού, αφού ακόμη και ο Αστυνομικός Σταθμός Κιτίου, είναι υποστελεχωμένος. Πού να τρέξει να πάει; Στα Περβόλια, στο Κίτι, στη Δρομολαξιά, στο Μενεού, στο Μαζωτό, στο Αλεθρικό; Συνεπώς, όλα μαζί συνθέτουν αυτό το πρόβλημα, που έπαψε πλέον να είναι έθιμο, αλλά είναι τρόπος να βγάζει ο καθένας τα απωθημένα του. Αποτελεί επίσης, έλλειψη παιδείας και δεν είναι λαμπρατζιές, αλλά πυρκαγιές».

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat