Η αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού-Μία παράδοση εξήντα χρόνων
06:00 - 14 Απριλίου 2023
Μία παράδοση εξήντα χρόνων, που αναβιώνει τις βασανιστικές στιγμές που έζησε ο Χριστός κατά τη μεταφορά του σταυρού στο Γολγοθά, λίγο πριν τη σταύρωσή του, που αποτέλεσε την κορύφωση του Θείου Δράματος, πραγματοποιείται στον Κάθηκα της Πάφου, όπου γίνεται η μεταφορά του Τιμίου Σταυρού, από ένα ξωκλήσι προς την κεντρική εκκλησία, που αποτελεί τον τελικό σταθμό.
Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, λίγες ώρες μετά την σταύρωση του Ιησού Χριστού, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και πριν τη λειτουργία της αποκαθήλωσης, κατά την οποία ο ιερέας και οι πιστοί κατεβάζουν το άψυχο σώμα του σταυρωθέντα Χριστού από τον σταυρό και τον τοποθετούν στον στολισμένο Επιτάφιο, ο κοινοτάρχης επωμίζεται τον σταυρό και τον μεταφέρει στην εκκλησία του χωριού.
«Είναι η αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού, όπως έγινε από το Χριστό προς το Γολγοθά. Ο κοινοτάρχης μεταφέρει τον σταυρό από το ξωκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι την κεντρική εκκλησία, που είναι μία απόσταση 500 μέτρων και είναι και κάτοικοι εκεί και βλέπουν την αναπαράσταση, όπως γινόταν στην Ιερουσαλήμ, που το πλήθος έβλεπε τον Χριστό να μεταφέρει τον σταυρό του», εξήγησε στον REPORTER ο κοινοτάρχης του Κάθηκα, Μενέλαος Τουρβάς.
Κάτοικοι ντυμένοι στρατιώτες
Εκτός από τον κοινοτάρχη, που μεταφέρει το σταυρό, στην αναπαράσταση συμμετέχουν και ένας αριθμός κατοίκων του χωριού, που είναι ντυμένοι με στολές Ρωμαίων στρατιωτών, που παριστάνουν τη φρουρά.
«Άλλοι χωριανοί, τρεις-τέσσερις είναι ντυμένοι στρατιώτες και πίσω ο κόσμος ακολουθεί, όπως έγινε στην Ιερουσαλήμ. Είναι μία παράδοση που γίνεται εδώ και εξήντα χρόνια. Την ξεκίνησε ο τότε ιερέας της κοινότητας μας, τη μετέφερε ο ίδιος και εμείς συνεχίζουμε την παράδοση και τον μεταφέρει ο ιερέας».
Αν και η ακολουθία της σταύρωσης του Χριστού στην εκκλησία τελείται το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, εντούτοις η συγκεκριμένη παράδοση γίνεται το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, μετά τη Θεία Λειτουργία της αποκαθήλωσης.
«Λίγο πριν φτάσει στο τέλος εκείνος που μεταφέρει τον σταυρό, πέφτει κάτω, όπως έπεσε ο Χριστός κάτω, και τον πιάνει άλλος, όπως έκανε ο Σίμος στην Ιερουσαλήμ και βοήθησε τον Χριστό μέχρι το Γολγοθά».
Ο κοινοτάρχης φέρει αγκάθινο στεφάνι
Στο μεταξύ, για να είναι ακόμη πιο ρεαλιστική η αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού, ο κοινοτάρχης ή ο εκάστοτε άνθρωπος που μεταφέρει τον σταυρό, φέρει αγκάθινο στεφάνι, όπως έφερε ο Χριστός.
«Για το στεφάνι καθαρίσαμε το μέρος που ακουμπά στο κεφάλι, φύγαμε τα αγκάθια για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, όμως το έξω μέρος είναι με αληθινά αγκάθια. Κάνουμε όλη την παράδοση. Όταν φτάσει ο σταυρός στην εκκλησία, τότε γίνεται αποκαθήλωση του σώματος του Χριστού και τοποθετείται στον Επιτάφιο, για τη λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής».
Τα χρόνια του κορωνοϊού
Το Πάσχα του 2020 είναι κοινώς αποδεκτό πως ήταν αρκετά δύσκολο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που όλοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Αν και το έθιμο έχει πραγματοποιηθεί δεν ήταν όπως τις άλλες χρονιές.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έγινε κανονικά το έθιμο, όμως χωρίς κόσμο. Το 2020 ήμασταν ο κοινοτάρχης, οι κάτοικοι που έκαναν τους στρατιώτες, εκείνος που βοήθησε στο τέλος και μετέφερε τον σταυρό και ο ιερέας. Δεν ήταν οι χωριανοί. Μετά, την επόμενη χρονιά ήρθαν και οι υπόλοιποι χωριανοί και μετά όλοι και φέτος όλοι μαζί».