Τη ρωσική στρατιωτική ομάδα Wagner πρόσθεσε η ΕΕ στις κυρώσεις για την Ουκρανία

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την Πέμπτη να προσθέσει την παραστρατιωτική ομάδα Wagner και το πρακτορείο ειδήσεων RIA FAN (το οποίο συνδέεται με τον επικεφαλής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν) στον κατάλογο κυρώσεων που αφορούν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως η Wagner ήδη υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Καθεστώτος Κυρώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η απόφαση, αναφέρεται, ολοκληρώνει την εφαρμογή του «πακέτου Wagner» που εγκρίθηκε στις 25 Φεβρουαρίου και εστιάζει στη διεθνή διάσταση των δραστηριοτήτων της παραστρατιωτικής ομάδας, η οποία δρα σε διάφορες χώρες πέραν της Ουκρανίας.

Η Wagner είναι μια ιδιωτική στρατιωτική οντότητα με έδρα τη Ρωσία, η οποία ιδρύθηκε το 2014, διευθύνεται από τον Ντμίτρι Ούτκιν και χρηματοδοτείται από τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, η παραστρατιωτική ομάδα συμμετέχει ενεργά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έπαιξε κεντρικό ρόλο στις επιθέσεις κατά των ουκρανικών πόλεων Σολεντάρ και Μπαχμούτ.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA FAN αποτελεί μέρος του ρωσικού οργανισμού ΜΜΕ Patriot Media Group. Επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου του Patriot Media Group είναι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και το πρακτορείο προωθεί φιλοκυβερνητική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση σε σχέση με τη ρωσική εισβολή.

Μεταξύ άλλων, το πρακτορείο παρουσιάζει την εισβολή στην Ουκρανία ως αποστολή κατά των «Ουκρανών ναζί» και προωθεί επικοινωνιακά τις δραστηριότητες της ομάδας Wagner.

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρεται, στον κατάλογο των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ σε σχέση με ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας περιλαμβάνονται συνολικά 1.473 άτομα και 207 οντότητες. Όσοι βρίσκονται στην λίστα των κυρώσεων υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και στις εταιρείες της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκκενώνεται το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ μετά από συναγερμό για φωτιά
ΒΙΝΤΕΟ: Η Μις Ισραήλ παραλίγο να χάσει τη ζωή της-Πήρε μέρος σε αποτυχημένο κοινωνικό πείραμα
Στον Λίβανο πέντε νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ
Αύξηση περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε παιδιά και νέους-Προβληματίζουν τα ευρήματα έρευνας
Αντίδραση Ισραήλ για προειδοποίηση Μπάιτεν -«Είναι απογοητευτική η δήλωση για διακοπή παράδοσης όπλων»
Απάτη μαμούθ μέσω διαδικτύου με ψεύτικα e-shops-Πλοκάμια σε όλο τον κόσμο
Οι εκτιμήσεις Μπάιτεν- «Ο Τραμπ δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτό είναι επικίνδυνο»
Τρεις αστυνομικοί νεκροί σε επίθεση στο Αφγανιστάν- Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS
Οκτώ τραυματίες από ουκρανική επίθεση στην περιφέρεια Μπιέλγκοροντ
Εντοπίζουν σχεδόν καθημερινά πτώματα στο Μεξικό-Βρέθηκαν 18 σε δυο μέρες