Άγνωστο αν έφτασε στην Κύπρο η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν ήρθε στην Κύπρο ή όχι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία ονομάστηκε «Αρκτούρος», είπε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν πληροφορίες αν έχει έρθει στην Κύπρο αυτή η νέα μετάλλαξη, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι δεν το γνωρίζουν αυτό, προσθέτοντας ότι «επειδή τώρα παρουσιάστηκε ο Αρκτούρος μάλλον δεν τον έχουμε ακόμα, αλλά από ό,τι αντιλαμβάνομαι από την Ινδία, όπου παρατηρήθηκε πρώτα, έχει πάει σε 22 χώρες, και πρώτη από αυτές η Μεγάλη Βρετανία».

«Επομένως αργά ή γρήγορα θα μας έρθει και σε εμάς από τη Μ. Βρετανία λόγω και της τουριστικής κίνησης. Αυτό θα εντοπιστεί μόνο με τις ταυτοποιήσεις που γίνονται από το Υπουργείο. Νομίζω γίνονταν περίπου 50 ταυτοποιήσεις την εβδομάδα. Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζω αν έτσι έχουν τα πράγματα ακόμα», σημείωσε.

Σε ερώτηση πως προέκυψε αυτή η νέα μετάλλαξη, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι είναι υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον και μάλιστα της Όμικρον 2 και είναι ένας συνδυασμένος ιός δύο υποπαραλλαγών της Όμικρον 2.

«Τι εννοούμε με αυτό; Ότι το ίδιο άτομο μολύνθηκε με τις δύο αυτές παραλλαγές και εντός του ατόμου αυτού έγινε ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ δυο και δημιουργήθηκε ο τρίτος, ο οποίος είναι ο Αρκτούρος, ο οποίος φαίνεται να είναι λίγο πιο μεταδοτικός ακόμα και από ό,τι είδαμε μέχρι τώρα από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον. Αλλά τουλάχιστον τα δεδομένα από την Ινδία μέχρι στιγμής δεν μας λένε αν είναι περισσότερο νοσογόνος. Φαίνεται ότι δεν είναι. Δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες, παρόλο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύτηκε και έχει επικρατήσει στην Ινδία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί η νέα αυτή μετάλλαξη, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι «βασιζόμενοι και πάνω στον Κένταυρο, στον Κράκεν, κλπ, οι οποίοι είχαν έτσι μια ιδιαίτερη μεταδοτικότητα, στο τέλος της ημέρας εκτός από την μεταδοτικότητα δεν μας επιβάρυνε καθόλου σχεδόν την επιδημιολογική εικόνα. Αντιθέτως το αντιμετωπίσαμε με αρκετά χαλαρά μέτρα, μη υφιστάμενα μέτρα βασικά. Θεωρώ ότι και στην παρούσα περίπτωση έτσι θα τον αντιμετωπίσουμε και το νέο μεταλλαγμένο ιό».

Αναφορικά με το πως βλέπει την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία.

«Έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα μας, δεν βλέπω ότι θα ανατρέψει την εικόνα αυτή το παρόν στέλεχος και βασίζομαι σε αυτό, διότι μέχρι στιγμής όλες οι παραλλαγές που αναδύθηκαν από την εμφάνιση της Όμικρον, είναι υποπαραλλαγές της Όμικρον και κατ΄ επέκταση λιγότερο νοσογόνες. Εφόσον δεν έχει προκύψει κάτι τι το ιδιαίτερα ανησυχητικό δεν το βλέπω να συμβαίνει στο άμεσο μέλλον», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναμένει ολοκληρωμένη πρόταση για αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ
Στα σκαριά κίνητρα για προσέλκυση ΣΥΟΠ από Υπουργείο Άμυνας-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για «αγοραπωλησίες» ακινήτων στα κατεχόμενα-«Νέα εποχή στον τομέα»
Πραγματοποίησαν πορεία οι απεργοί του κλάδου σκυροδέματος-«Οι εργοδότες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα»
Παράδειγμα φιλοπατρίας 18χρονη από την Πάφο-Άφησε την Φαρμακευτική και εντάχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων
Σοβαρά περιστατικά σε Δημοτικά-Ένας μαθητής έφυγε μόνος του, άλλος χτύπησε δασκάλους
Αναβολές θεραπειών λόγω της απεργίας των γιατρών-«Αδιανόητο να χρησιμοποιείται η υγεία ως εργαλείο πίεσης»
Η Κύπρος ο μεγαλύτερος δωρητής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας
Ενοχλημένος ο Παναγιώτου για την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-«Τριάντα επτά σεντς ημερησίως η διαφορά»
Πορεία προς Υπ. Εργασίας από εργαζόμενους στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος