Ξεκίνησε η προετοιμασία των επιταφίων της Πάφου

Η προετοιμασία των επιταφίων ξεκίνησε στις εκκλησίες της επαρχίας Πάφου, ωστόσο απόψε θα ολοκληρωθεί ο στολισμός τους. Εκεί όπου τοποθετείται το νεκρό σώμα του Ιησού Χριστού αλλά και τα άνθη που θα το στολίσουν. Απόψε Μεγάλη Πέμπτη μετά το πέρας των Ακολουθιών των Παθών του Κυρίου, ξεκινάει η συλλογική διαδικασία για τον στολισμό του Επιταφίου.

Οι παραγγελίες των λουλουδιών έγιναν πριν ένα μήνα όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ γυναίκες που ασχολούνται με τον στολισμό τους. Τα άτομα που επιθυμούν να συμμετάσχουν πολλά. Ήδη τοποθετήθηκε το μερσίνι στον σκελετό του επιταφίου από την Μεγάλη Τετάρτη και τώρα αναμένεται απόψε, Μεγάλη Πέμπτη, ολονύκτια ο στολισμός τους. Τα λουλούδια διαφόρων χρωμάτων χιλιάδες χρυσάνθεμα, κρίνοι, τριαντάφυλλα και λίλιουμ, έχουν παραγγελθεί. Η εργασία του στολισμού του θα αρχίσει αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μετά την Ακολουθία των Παθών του Κυρίου ώστε όλα να είναι έτοιμα για την Μεγάλη Παρασκευή, που το Θείο Δράμα κορυφώνεται και που ολόκληρος ο Ορθόδοξος χριστιανισμός βιώνει την ημέρα του απόλυτου πένθους. Η μέρα της Μεγάλης Παρασκευής αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.

Η προετοιμασία για το στόλισμα του Επιταφίου αρχίζει μια εβδομάδα πιο πριν, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Άντρη Φιλίππου Κουπεπίδου. Το στόλισμα του Επιταφίου συνοδεύεται από το ζυμωτό ψωμί, ζεστό νερό και κρασί που φέρνει ο Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος στο Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου. Αρχικά γίνεται η παραγγελία για τα λουλούδια και τη Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ με κομμένο μερσίνι, οι γυναίκες είπε η κ. Κουπεπίδου τυλίγουν το ξύλο του επιταφίου ώστε τη Μεγάλη Πέμπτη τη νύχτα να ξεκινήσει το στόλισμα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή στην αποκαθήλωση που γινόταν στις 7 το πρωί ο Επιτάφιος έπρεπε να ήταν έτοιμος και στολισμένος. Η προετοιμασία του είναι ολονύκτια ωστόσο αυτό δεν ενοχλούσε κανέναν. Ακολούθως έρχονταν οι πιστοί για να τον προσκυνήσουν. 

Η ομάδα από φίλες για χρόνια ασχολούνται με το στόλισμα του Επιταφίου αποτελούν εκτός από την Άντρη Φιλίππου Κουπεπίδου, η Εφροσύνη Φιλίππου, η Χρύσω Μεταξά, και πάντοτε μαζί τους ήταν και ο πάτερ Χαρίτων πριν αυτός αποβιώσει, όπως αναφέρθηκε .

Η Ευφροσύνη Φιλίππου συγκινημένη ανέφερε πως η φύση συμπάσχει με το θείο Δράμα λέγοντας πως εμείς πορευόμαστε, ο καθένας μας με το δικό του τρόπο ζωής. Η προετοιμασία του Επιιταφίου είπε είναι μεγάλη και ιερή. Με τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Χαρίτωνα που έδινε οδηγίες. Οι αναμνήσεις συνέχισε, από διάφορες χρονιές ευπρεπισμού του Επιταφίου είναι πολλές. Οι αναμνήσεις αυτές, συνέχισε, θα μείνουν πάντα χαρούμενες στην καρδιά τους. Ευχήθηκε να γίνει η Ανάσταση τρόπος και ουσία ζωής με αυθεντικότητα και αλήθεια. Ενάντια στους μικρούς και μεγάλους θανάτους της καθημερινότητας μας! Ας γίνουμε, είπε, «μάρτυρες σε αυτό το οδοιπορικό των Παθών», είπε η Ευφροσύνη Φιλίππου.

Η περιφορά του επιταφίου, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ, οι γυναίκες που ασχολούνται με το στόλισμα του Επιταφίου, προκαλεί μεγάλη συγκίνηση. Οι πιστοί αφού προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, στη συνέχεια περνούν κάτω απ’ αυτόν, ενώ κάποιοι εξ αυτών αν τους επιτραπεί παίρνουν και μερικά από τα λουλούδια που τον στολίζουν. Σύμφωνα με το έθιμο ο αριθμός των Επιταφίων που θα προσκυνήσουμε θα πρέπει να είναι μονός. Κάποιοι πιστοί επισκέπτονται 7 επιτάφιους και άλλοι τρεις. Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που επισκέπτονται μόνο έναν.

Μεγάλη σημασία στον στολισμό των Επιταφίων δίδουν και τα Μοναστήρια όπως η Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο, εκεί που τον 12ο αιώνα ο ερημίτης μοναχός Νεόφυτος επέλεξε ένα σπήλαιο δυτικά της Πάφου ώστε να ζήσει «κατά Θεόν ησυχία», η Μονή Χρυσορογιατίσσης επίσης στην Πάφο, η Μονή του Κύκκου στο Τρόοδος, το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου, η Μονή του Μαχαιρά που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία, η Μονή Τροοδιτίσσης που εκκλησιαστικά ανήκει στην Πάφο, η Μονή της Αγίας Νάπας, η Μονή του Αγίου Νικολάου των Γάτων στο Ακρωτήρι αλλά και η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή που βρίσκεται σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Τροόδους, τον Καλοπαναγιώτη. 

Τα Μοναστήρια άλλωστε της Κύπρου κατέχουν ένα μεγάλο κομμάτι στις καρδιές των Κυπρίων ως τόπος Ανάστασης και ζωής.

Η Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο στην Πάφο

Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η περιφορά των Επιταφίων στις εκκλησίες της Επαρχίας Πάφου.

Με σεμνή μεγαλοπρέπεια, σύμφωνα με το πνεύμα των ημερών και την Ελληνορθόδοξη παράδοση, θα εορταστεί και φέτος το Άγιον Πάσχα, στην πόλη της Πάφου. Με βασικό στόχο, την ανάδειξη αυτού του πνεύματος, η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ο Δήμος Πάφου, το 8ο Σύνταγμα Πεζικού της Εθνικής Φρουράς, η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, η Οργάνωση Νεολαίας «Σταυραετοί» και η Επαρχιακή Εφορεία του Σώματος Προσκόπων Κύπρου ανέλαβαν και φέτος την οργάνωση των θρησκευτικών Τελετών της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου, στην πόλη της Πάφου.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί,, οι ακόλουθες καθιερωμένες τελετές, με επίκεντρο τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου. Τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 είναι προγραμματισμένη η περιφορά του Επιταφίου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου που θα αρχίσει γύρω στις 9.30 μ.μ. Για την περιφορά, θα σχηματιστεί η καθιερωμένη πομπή, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των επισήμων. Θα προηγείται η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και θα συνοδεύουν άγημα της Εθνικής Φρουράς, η Οργάνωση Νεολαίας «Σταυραετοί» και ομάδα προσκόπων με πυρσούς.

Στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, θα τοποθετηθεί ο Επιτάφιος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου και θα ψαλεί δέηση, από εξέδρα, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πάφου Τυχικού. Ξεχωριστό τόνο στην όλη τελετή θα δώσει η Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Πάφου, που θα ψάλει τον Επιτάφιο Θρήνο.

Περιφορές επιταφίων θα γίνουν και στους υπόλοιπους Δήμους Γεροσκήπου, Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης