Προωθεί στο ALDE την πρόταση του Προέδρου για το Κυπριακό ο Καρογιάν

Στο ρόλο της ως κόμμα που ανήκει στη συμπολίτευση επικεντρώνεται αυτό το διάστημα η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, παράλληλα με την οργανωτική δραστηριότητα που τρέχει εσωτερικά.

Στο πλαίσιο αυτό εμπίπτει και επιστολή του προέδρου του κόμματος προς το ALDE, στο οποίο ανήκει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΔΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της επιστολής, ο Μάριος Καρογιάν απευθύνει επίσημη πρόσκληση στους συμπροέδρους του ALDE να επισκεφθούν την Κύπρο, όπως προγραμματίζεται εδώ και λίγο καιρό. Πέραν των επαφών με την ίδια την παράταξη και τη συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με τις Ευρωεκλογές του 2024, στόχος είναι στο πλαίσιο της καθόδου τους στην Κύπρο να έχουν επαφές και με κρατικούς αξιωματούχους και εκτενέστερη συζήτηση για ζητήματα Κυπριακού.

Εκμεταλλευόμενη την πιο στενή επαφή που ανέπτυξε τους τελευταίους μήνες η ΔΗΠΑ με τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες, στην επιστολή γίνεται ενημέρωση για τα δεδομένα στο Κυπριακό, με στόχο η ΔΗΠΑ να χρησιμοποιήσει τους δικούς της διαύλους για προώθηση της πρότασης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερο εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα στις προσπάθειες ξεκλειδώματος της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Το κόμμα επιδιώκει στην ευαισθητοποίηση των εταίρων του και στην ενθάρρυνση των ευρωπαίων ομολόγων του κ. Καρογιάν να συζητήσουν το θέμα με τις Κυβερνήσεις τους.

Την ίδια στιγμή, η ΔΗΠΑ ασχολείται αυτό το διάστημα και με ζητήματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση, θέλοντας να κάνει αισθητή την παρουσία της. Γι’ αυτό τον λόγο, έχει επαφές με στελέχη της Κυβέρνησης, προωθώντας ιδέες και προτάσεις και προσφέροντας βοήθεια για την υλοποίησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό είχε πρόσφατα επαφή με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, με τον οποίο συζήτησε το θέμα των ημερών, αυτό της αναδόμησης των προσφυγικών πολυκατοικιών. Η ΔΗΠΑ είναι υπέρμαχος του κυβερνητικού σχεδίου και ήθελε να το εμπλουτίσει, γι’ αυτό και εξέφρασε κάποιες ανησυχίες που κατέγραψε σε ό,τι αφορά πρακτικές δυσκολίες οι οποίες μπορούν να παρατηρηθούν, επιθυμώντας να συμβάλει στην όσο πιο ομαλή εφαρμογή του, όπως ανέφεραν στον REPORTER πηγές από το κόμμα.

Για την παράταξη το ζήτημα αυτό εμπίπτει στο ευρύτερο θέμα της στεγαστικής πολιτικής, ένα θέμα για το οποίο έχει επιδείξει κατά καιρούς έντονο ενδιαφέρον. Θέση της ΔΗΠΑ είναι πως ο πολυτεμαχισμός των κυβερνητικών προγραμμάτων σε ό,τι αφορά την στεγαστική πολιτική θα πρέπει να σταματήσει και θεωρεί κοινωνική αναγκαιότητα να λειτουργεί ένας ενιαίος φορέας, που να έχει όλα τα σχέδια υπό την εποπτεία του. Γι’ αυτό και στηρίζει τη μετεξέλιξη του ΚΟΑΓ προς αυτή την κατεύθυνση.

Την Τετάρτη, η ΔΗΠΑ χαιρέτισε και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παράταση του μέτρου επιδότησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το μέτρο ενέπιπτε και στη δική της πρόταση για τη μείωση φορολογίας. Η πρόταση είναι ευρύτερη και το κόμμα ευελπιστεί στην πλήρη υιοθέτησή της από την Κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της εμπίπτει η μείωση της φορολογίας σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα, καθώς και η μείωση της φορολογίας στον επισιτιστικό τομέα, με επικέντρωση στις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις. Η παράταξη υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για το κράτος, λόγω των αυξημένων εισπράξεων του τελευταίου χρόνου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το κόμμα να στείλει και τις δικές του παρατηρήσεις αναφορικά με τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως ζήτησε στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από όλα τα κόμματα. Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑ κάκισε τις διαρροές για το θέμα και υπογράμμισε την αναγκαιότητα διασφάλισης του απορρήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις θέσεις που επεξεργάζεται η ΔΗΠΑ, είναι η διεύρυνση του όρου «εθνική ασφάλεια», με τρόπο που να ανταποκρίνεται σε μία σειρά από σύγχρονες και μελλοντικές προκλήσεις, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια και το μεταναστευτικό.

Δειτε Επισης

Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του απαγορεύει να πλήξει με τα όπλα της την επικράτεια της Ρωσίας
Εμπορικό πλοίο υπέστη «ελαφριά» ζημιά όταν χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι
Τραγικός επίλογος για τον Ιτζάκ, τη Σάνι και την Αμίτ-Οι ιστορίες των τριών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας